Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτική Βούληση

Αλλαγές στον Κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου των 3Β

Απέχει βέβαια πολύ η στιγμή που οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου θα ταιριάζουν για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στα 3Β: “Και να αδερφέ μου που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα, ήσυχα κι απλά”.

Και ο λόγος είναι ότι κατά κανόνα λείπει διαχρονικά από τους εκπροσώπους των δημοτών ένας πολιτικός πολιτισμός που να επιτρέπει τον δημιουργικό διάλογο.

Ωστόσο, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Λυδία Αργυροπούλου, θέλησε να κάνει τροποποιήσεις στον πρότυπο Κανονισμό που βρίσκεται σε ισχύ, ώστε η λειτουργία του ανώτερου οργάνου της πόλης να διέπεται από κανόνες περισσότερο εναρμονισμένους στα μέχρι σήμερα τοπικά δεδομένα.

Βέβαια, ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας, ο οποίος σύμφωνα με τη δήλωση της Λυδίας Αργυροπούλου “σχεδιάστηκε έχοντας ως βάση κατά 95% τον πρότυπο”, ακολουθεί (όπως και ο πρότυπος) το δημαρχοκεντρικό πρότυπο διοίκησης που επέβαλε ο “Καλλικράτης”.

Εξ ου και ο Δήμαρχος δεν έχει κανέναν χρονικό περιορισμό στις προφορικές του τοποθετήσεις, σε αντίθεση με το υπόλοιπο Συμβούλιο. Ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η πρόταση δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Δόγκας – Ματόπουλος) να παίρνουν το λόγο στην αρχή της συνεδρίασης πολίτες και φορείς απορρίφθηκε από την πρόεδρο.

Οι αλλαγές

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 31 Αυγούστου, υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία (με μοναδική διαφοροποίηση αυτήν του Θάνου Ματόπουλου, επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών) ο νέος Κανονισμός, ο οποίος στην ουσία επέφερε δύο βασικές αλλαγές:

Πρώτον, επισημοποιήθηκε η ηλεκτρονική επίδοση των προσκλήσεων και των εισηγήσεων στους δημοτικούς συμβούλους, αντί της επίδοσης των ογκωδών πακέτων από εκτυπωμένα φύλλα που μέχρι σήμερα ένας δημοτικός υπάλληλος πήγαινε πόρτα πόρτα στους 33 συμβούλους.

Και δεύτερον, καθορίστηκε συγκεκριμένη διαδικασία δικαιολόγησης των απουσιών που σημειώνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Ματόπουλος: Προτάσεις εκδημοκρατισμού

Οι βασικές αλλαγές που πρότεινε η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών ήταν οι εξής:

Πρώτον, για τη “διεύρυνση της δημοκρατικής συμμετοχής και την ουσιαστική διευκόλυνση των Δημοτικών Συμβούλων στο έργο τους”, ο Θάνος Ματόπουλος πρότεινε να αποστέλλεται η πρόσκληση κάθε συνεδρίασης μαζί με τις εισηγήσεις τρεις “εργάσιμες” ημέρες πριν τη συνεδρίαση και όχι τρεις “πλήρεις” ημέρες που περιλαμβάνουν πάντα και Σαββατοκύριακα.

Δεύτερον, σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο να δίνεται η δυνατότητα να θέτουν θέματα οι πολίτες ή οι σύλλογοι, στην αρχή κάθε συνεδρίασης με μέγιστο αριθμό τις 5 τρίλεπτες παρεμβάσεις.

Τρίτον, η ΡΙΚΙΠ πρότεινε “σε όλα τα σημεία που προβλέπεται η τοποθέτηση του Δημάρχου, αυτή να καθοριστεί να είναι ίση με αυτή των επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων, δηλαδή 5 λεπτά για κάθε ανακοίνωση, πρόταση, απάντηση και 3 λεπτά για δευτερολογία και κλείσιμο”.

Τέλος, ο Θάνος Ματόπουλος πρότεινε για τον υπολογισμό της απαρτίας κάθε συνεδρίασης, να λαμβάνεται υπόψη από το προεδρείο η εκπροσώπηση των δημοτικών παρατάξεων.

Δεκτές οι τροπολογίες Δόγκα

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης πρότεινε να αλλάξει η αρχική διατύπωση του Κανονισμού, που προέβλεπε δικαιολόγηση απουσίας δημοτικού συμβούλου με μια απλή ειδοποίηση του προεδρείου. Η επισήμανση έγινε δεκτή και προστέθηκε η πρόβλεψη να αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο για το αν μία απουσία δημοτικού συμβούλου είναι δικαιολογημένη ή όχι.

Επίσης, ο Δημοσθένης Δόγκας επισήμανε ότι η ηλεκτρονική επίδοση των προσκλήσεων και των εισηγήσεων κάθε συνεδρίασης πρέπει να γίνεται γραπτά για όποιον το επιλέγει. Με το σημείο αυτό συμφώνησε και ο αντιδήμαρχος Διονύσης Γεωργουλόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος ακυρότητας των αποφάσεων. Μετά την παρέμβαση Δόγκα, η πρόεδρος πρόσθεσε στον Κανονισμό ότι η ηλεκτρονική αποστολή του υλικού θα ισχύει για όποιον σύμβουλο το επιλέγει.

Τέλος, ο Δημοσθένης Δόγκας πρότεινε με τη σειρά του να έχουν τη δυνατότητα πολίτες και φορείς να μιλούν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η Λυδία Αργυροπούλου απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα διέλυε το Συμβούλιο και τόνισε ότι και σήμερα δίνεται (κατ’ εξαίρεση) λόγος σε πρόσωπα που δεν είναι μέλη του Συμβουλίου, όταν συζητούνται θέματα που τους αφορούν.

[Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 5 Σεπτεμβρίου 2015]

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας