Μοιραστείτε το
Το επικαιροποιημένο ΕΣΧΑΔΑ για την ανάπλαση του Αστέρα Βουλιαγμένης παρουσίασε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας και τεχνικό κλιμάκιο στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016.
Με τα λόγια του μελετητή που συνέταξε τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο ΕΣΧΑΔΑ, Σπύρου Τσαγκαράτου, “η πρώτη πρόταση ήταν εμπορική, η νέα είναι περιβαλλοντική, η πρώτη ήταν πρόταση ακινήτου, η νέα είναι πρόταση περιοχής“.
Ο Σπύρος Τσαγκαράτος παρουσίασε ένα χάρτη όπου επισήμανε τις βασικές διαφορές του πρώτου και του δεύτερου σχεδίου ανάπλασης του Αστέρα.
Σύμφωνα με τον μελετητή, πρώτη αρχή σχεδίασης που ακολούθησε ήταν η προστασία του αρχαίου ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα, ο οποίος πλέον εξαιρείται εντελώς από την προς παραχώρηση έκταση.
Επίσης, ο νέος σχεδιασμός θα σεβαστεί τις ζώνες απόλυτης προστασίας εντός της χερσονήσου και το υφιστάμενο πράσινο, και οι νέες οικοδομές θα ανεγερθούν σε χώρους εκτός ζωνών προστασίας.
Τρίτο στοιχείο του ΕΣΧΑΔΑ είναι η δόμηση 15 νέων κατοικιών. Ο μελετητής επέμεινε ότι διατηρείται ο τουριστικός χαρακτήρας του ακινήτου κατά 74% και διευκρίνισε ότι χωρίς την προσθήκη του χαρακτήρα resort στο συγκρότημα, η επένδυση δεν θα ήταν βιώσιμη.
Κατά το ΤΑΙΠΕΔ, η μείωση του αριθμού των κατοικιών και ο περιορισμός τους σε έκταση συνιστά προσαρμογή στην πρόσφατη (Φεβρουάριος 2015) απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απέρριψε το πρώτο ΕΣΧΑΔΑ κυρίως λόγω της αλλαγής χρήσης του ακινήτου που επέφερε.
Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης το γεγονός ότι η μαρίνα του Λαιμού εξαιρείται από το Σχέδιο αξιοποίησης, ενώ ο δρόμος του Λαιμού, που θα φτάνει μέχρι το ακρωτήρι, από το ύψος της Μαρίνας θα πεζοδρομείται.
Ο Στέργιος Πιτσιόρλας παρακολούθησε όλη τη διαδικασία στο Δημοτικό Συμβούλιο, πήρε δύο φορές το λόγο και δέχτηκε τόσο τις ερωτήσεις όσο και τα πυρά από συμβούλους και το ακροατήριο.
Τόνισε ότι το νέο σχέδιο του Ταμείου έχει μεγάλες διαφορές με το πρώτο και ότι ιδιαίτερο μέλημα της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ είναι η προστασία των αρχαιοτήτων, τόσο στη Βουλιαγμένη όσο και σε άλλα ακίνητα.
Παρόλ’ αυτά δεν έδωσε ούτε ο Στέργιος Πιτσιόρλας ούτε ο Σπύρος Τσαγκαράτος πειστικές απαντήσεις στα επίμονα ερωτήματα δημοτικών συμβούλων (Δόγκας, Ματόπουλος) τι μέλλει γενέσθαι με τις υπόλοιπες αρχαιότητες της χερσονήσου.
Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήλωσε ότι το σχέδιο είναι επ’ ωφελεία της πόλης και πως ταιριάζει στη φυσιογνωμία που η δημοτική αρχή θέλει να δώσει στην περιοχή. Υπογράμμισε επίσης ότι θα ζητήσει μελλοντικά αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και πως ο Δήμος θα επιτηρεί αυστηρά την υλοποίηση των σχεδίων, ώστε να μην αποκλίνουν.
Σε μια πολύ παραστατική αποστροφή της ομιλίας του παρομοίασε τους επενδυτές με τον “λευκό ιππότη” που “έρχεται να μας σώσει” αλλά υπάρχει η πιθανότητα να “βγάλει τούρκικη χαντζάρα“:
Ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, Σπύρος Πανάς, υποστήριξε ότι το νέο σχέδιο είναι αποτέλεσμα αγώνων της προηγούμενης δημοτικής αρχής υπό τον ίδιο, που σταμάτησαν την τσιμεντοποίηση της χερσονήσου. Χαιρέτισε το νέο ΕΣΧΑΔΑ ως περιβαλλοντικό και σύμφωνο με τις αρχές της αειφορίας, ενώ πρότεινε ως αντισταθμιστικά οφέλη οι επενδυτές να χρηματοδοτήσουν την ανακατασκευή των δρόμων της Βάρης και την ανέγερση του 3ου Γυμνασίου Λυκείου Βούλας.
Ο Θάνος Ματόπουλος εκ μέρους της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών, δήλωσε αντίθετος προς το ΕΣΧΑΔΑ, επισημαίνοντας ότι χάνεται πλέον η δυνατότητα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της χερσονήσου. Επικαλέστηκε επίσης δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι επενδυτές θα επιδοτηθούν από το ελληνικό κράτος με κοινοτικούς πόρους.
Ο Δημήτρης Δαβάκης άφησε να διαφανεί η αντίθεσή του, καθώς κατηγόρησε τους σχεδιαστές του έργου ότι κάνουν “αδόκιμη σύγκριση” με τη δεκαετία του 1960, την εποχή των μεγάλων πολεοδομικών εγκλημάτων. Ο Σπύρος Βαλάτας πάντως, διαφοροποιήθηκε από τον επικεφαλής του Κύματος Ενωμένων Πολιτών, και δήλωσε υπέρ της ιδιωτικοποίησης.
Ο Δημοσθένης Δόγκας δήλωσε κάθετα αντίθετος με τη διαδικασία του ΕΣΧΑΔΑ και έθεσε ερωτήματα για το ύψος του τιμήματος. Ο επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης στάθηκε στις αρχαιότητες που παραχωρούνται και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ανάλογες παραχωρήσεις ακινήτων σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους.
Ο Κώστας Πασακυριάκος τέλος είπε πως είναι αντίθετος με κάθε ιδιωτικοποίηση αλλά και το μοντέλο ανάπτυξης που προωθεί η κυβέρνηση. “Πρόκειται για εξέλιξη ενταγμένη στην παράδοση όλου του παραλιακού μετώπου στους ιδιώτες”, τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Μια βαρύνουσας σημασίας τοποθέτηση έκανε ο Χρήστος Διονυσόπουλος. Ο εμπειρογνώμων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για θέματα αρχαιοτήτων υπενθύμισε ότι οι βελτιώσεις του νέου ΕΣΧΑΔΑ ήταν αποτέλεσμα αγώνων και παρεμβάσεων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που καθόρισε ζώνες απόλυτης προστασίας στη χερσόνησο και χαρακτήρισε το μεγαλύτερο μέρος της Βουλιαγμένης ως αρχαιολογικό χώρο. “Οι αρχαίοι ναοί δεν είναι ιδιοκτησία κανενός”, υπογράμμισε.
Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία -με τις ψήφους των παρατάξεων Κωνσταντέλλου και Πανά– υιοθέτησε στο τέλος της συζήτησης ψήφισμα, με το οποίο μεταξύ άλλων δηλώνει:
Εφόσον τηρηθούν όλες οι περιβαλλοντικές και λοιπές ρυθμίσεις που παρουσιάστηκαν και περιέχονται στο προτεινόμενο ΕΣΧΑΔΑ, θα στηρίξει το σχέδιο αξιοποίησης.
Από την ψηφοφορία απείχαν οι Δημήτρης Δαβάκης, Δημοσθένης Δόγκας και Κώστας Πασακυριάκος, ενώ ο Θάνος Ματόπουλος ψήφισε “όχι”.