Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Nέο χαράτσι 100 ευρώ το μήνα για ελεύθερους επαγγελματίες

Το «Δώσε και σώσε» επανέρχεται. Αυτή τη φορά οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δίνουν περίπου 100 ευρώ το μήνα προκειμένου να ορθοποδήσει ο ΟΑΕΕ, που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας με έλλειμμα 530 εκατ. ευρώ για το 2015. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, αυτό προανήγγειλε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πετρόπουλος, προκαλώντας νέα ρίγη αγωνίας σε εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες. Ιδίως αυτοί που το καλοκαίρι προχώρησαν στο διακανονισμό των 100 δόσεων και τώρα βρέθηκαν να πληρώνουν περισσότερα λόγω της αύξησης του επιτοκίου, έχουν διπλό λόγο να αγωνιούν.

Η εισφορά αυτή «για ένα διάστημα θα είναι υποχρεωτική και είναι μια από τις σκέψεις για την εξεύρεση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία», είπε χαρακτηριστικά ο κος Πετρόπουλος. Ωστόσο, δεν θα είναι η μόνη που θα κληθούν να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, καθώς από τα όσα είπε ο υφυπουργός, οι ασφαλιστικές εισφορές θα συνδυαστούν πλέον με τα οικονομικά αποτελέσματα που εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως αυτό που προανήγγειλε ο κος Πετρόπουλος στην ουσία δεν είναι τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από όσα προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο, ότι δηλαδή οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπολογίζονται με κλιμακούμενα ποσοστά ανάλογα με το εισόδημα. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Μeg) ανέφερε ωστόσο και την εκδοχή για υπολογισμό εισφορών με βάση το τζίρο.

Το σχέδιο προβλέπει την καθιέρωση μιας μίνιμουμ εισφοράς -που σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου δεν θα υπερβαίνει τα 100 ευρώ το μήνα- και από εκεί και πάνω ο κάθε ασφαλισμένος θα πληρώνει την εισφορά που αντιστοιχεί στον τζίρο που πραγματοποιεί ή στα κέρδη που δηλώνει. Σε κάθε περίπτωση τα 100 ευρώ της ελάχιστης εισφοράς θα είναι το ελάχιστο ποσό καταβολής, ακόμη κι αν εμφανίζει μηδενικά κέρδη λόγω ζημιών! Από εκεί και πέρα, η καταβολή της υπόλοιπης εισφοράς θα τον διασφαλίζει με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ θα είναι το βασικό κομμάτι πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ο υπολογισμός της σύνταξης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας