Νέες ταυτότητες θα εκδοθούν το 2019

Νέες ταυτότητες θα εκδοθούν το 2019

Στα 80.000 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το συνολικό κόστος για την έκδοση νέων ταυτοτήτων. Αυτό είναι το κυριότερο πρόβλημα που καθυστερεί τη διαδικασία, καθώς οι ομάδες τεχνικών που είχαν αναλάβει το ζήτημα των τεχνικών χαρακτηριστικών και το νέο νομοθετικό καθεστώς έχουν ολοκληρώσει το έργο τους από το καλοκαίρι.

Τα νέα δελτία ταυτότητας θα περιέχουν εκτός από δακτυλικά αποτυπώματα και πρόσθετα «βιομετρικά στοιχεία» που τοποθετούνται με μικροτσίπ, όπως για παράδειγμα το «αποτύπωμα» της ίριδας του κατόχου. Η κίνηση αυτή έχει σκοπό να μειώσει τα ποσοστά παραχάραξης των ταυτοτήτων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα χρειαστούν 15 μήνες μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, ο οποίος αναμένεται όμως να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017 και μέχρι το 2019 θα έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία ώστε μέσα στο έτος να κυκλοφορήσουν οι νέες ταυτότητες.   Το κόστος των παραβόλων ανά πολίτη για τις νέες ταυτό0τητες δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 10 ευρώ.

Οι νέες ταυτότητες που θα έχουν χαρακτηριστικά ανάλογα με αυτά του διαβατηρίου φέρεται να έχουν ικανοποιήσει και την αμερικανική υπηρεσία μετανάστευσης, κλιμάκιο της οποίας επισκέφθηκε τη χώρα μας στο πλαίσιο των ελέγχων της παράνομης μετανάστευσης.

 

Πληροφορίες από ΑΠΕ