Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλιαγμενη

Νηνεμία στη μαρίνα, τρικυμία σε δαχτυλήθρα

Μια παραίτηση χωρίς θέσεις, χωρίς γνώσεις

Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε τόσο από ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και σε μερικά τοπικά ΜΜΕ, την ετεροχρονισμένη κατά 4 χρόνια τουλάχιστον, αντίδραση του πρώην πρόεδρου της Κοινότητας Βουλιαγμένης.

Συνήθως μία παραίτηση είναι το επακόλουθο μίας σειράς από διαφοροποιήσεις και συγκρούσεις με την γραμμή της παράταξης που ανήκεις. Λίγο πολύ ο απερχόμενος έχει προετοιμάσει το έδαφος για την ρήξη, με τις ενστάσεις του σε πολιτικά ζητήματα ή πρόσωπα που ανήκουν στον ίδιο χώρο. Παράλληλα «κοιτάζει» και την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω. Τα σκοτεινά σημεία μίας ανακοίνωσης, αναλαμβάνουν να τα διαφωτίσουν, για λογαριασμό της κοινής γνώμης, οι δημοσιογράφοι μέσα από έγκυρο ρεπορτάζ. Αρχικά συνομιλώντας με τον ίδιο τον αιρετό.

  • Τι γίνεται όμως όταν ο παραιτούμενος αποφεύγει την όποια επικοινωνία και δεν πραγματοποιεί ακόμα και την συνέντευξη Τύπου που αρχικά έχει προαναγγείλει;
  • Τι εμποδίζει τον παραιτηθέντα να εκφράσει τις απόψεις του και γιατί όχι να καταγγείλει και τα κακώς κείμενα που τον ενόχλησαν;
  • Τι τον εμπόδισε να αντιδράσει νωρίτερα;
  • Τι τον υποχρέωσε να ψηφίζει δίχως την παραμικρή επιφύλαξη κάθε θέμα;
  • Πότε πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει;
  • Ποια ήταν η σταγόνα ξεχείλισε το ποτήρι;
  • Είναι πολιτικοί ή προσωπικοί οι λόγοι παραίτησης;
  • Ανέφερε ότι ο επικεφαλής της παράταξης ήταν 40 χρόνια φίλος του, έπαψε πλέον να είναι;
  • Για ποιο λόγο;
  • Εγκατέλειψε την παράταξη επειδή σταμάτησε να τον θεωρεί φίλο του, ή σταμάτησε να θεωρεί την παράταξη επωφελή για τον τόπο και για αυτό σταμάτησε να τον θεωρεί φίλο του;
  • Πριν την παραίτηση του ενημέρωσε τον δήμαρχο-φίλο του;
  • Γνώριζε κάποιος άλλος στην παράταξη την απόφαση του;
  • Είχε εκφράσει σε συναδέλφους την όποια αντίθεση του ή/και τα παράπονα του;
  • Είχε εκφράσει κάποια επιφύλαξη ποτέ για το έργο της μαρίνας στην επιτροπή παρακολούθησης του έργου που μετείχε;
  • Γνωρίζει εάν υπάρχουν άλλοι συνάδελφοι του που να έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια;
  • Ανέφερε ότι δεν είχε αρμοδιότητες, εννοεί το όργανο που κλήθηκε να υπηρετήσει δεν έχει γενικά, ή ότι η συγκεκριμένη δημοτική αρχή τις έχει αφαιρέσει;
  • Και αφού δεν τον ικανοποιούσε η θέση του τοπικού συμβουλίου, γιατί δέχτηκε να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και το 2019;
  • Είχε ζητήσει αλλαγή κατηγορίας υποψηφιότητας για το 2023 (δημοτικό ή τοπικό σύμβουλο) ;
  • Στις επερχόμενες εκλογές του 2023 σκέφτεται εν τέλει να πολιτευτεί ;
  • Ποια παράταξη θεωρεί ότι βρίσκεται πλέον πιο κοντά στις απόψεις του;

Αφού μας έλυνε τις εύλογες απορίες που έχουμε ως δημότες και δημοσιογράφοι, θα προχωρούσαμε και στα θέματα που προβάλλει ως πεδίο διαφωνίας.

Αναφέρει την περιβαλλοντική πολιτική γενικά, ωστόσο επικεντρώνει μόνο στην μαρίνα. Εδώ τα ερωτήματα για τα περιβαλλοντικά είναι ακόμα περισσότερα:

  • Θεωρεί ότι η διοίκηση Κωνσταντέλλου στα λοιπά περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής έχει κινηθεί σωστά;
  • Διασφαλίζει την πράσινη φυσιογνωμία της πόλης η ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία;
  • Θεωρεί ικανοποιητικό το ισοζύγιο πρασίνου στην περιοχή;
  • Συμφωνεί με τις ενέργειες της δημοτικής διοίκησης στο Μεγάλο Καβούρι με την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών;
  • Έπραξε σωστά η διοίκηση του Δήμου με την εκ νέου απαλλοτρίωση των εκτάσεων φερόμενης ιδιοκτησίας της Εκκλησίας;
  • Θεωρεί ότι η διοίκηση ελέγχει σωστά την δόμηση στην περιοχή;
  • Ποια η άποψη του για τις αστικές πυκνώσεις στην Βουλιαγμένη;
  • Το περιβαλλοντικό του ενδιαφέρον περιορίζεται μόνο στην Βουλιαγμένη ή υπάρχει ενδιαφέρον για το σύνολο έκταση του δήμου ΒΒΒ;

Ας δούμε όμως και τον φάκελο μαρίνα

Η τελευταία ενημέρωσή μας είναι ότι οι εργασίες εκσκαφών στη θαλάσσια ζώνη έχουν ολοκληρωθεί κατά 70%. Λίγο πριν πέσει η αυλαία του έργου, ο τοπικός σύμβουλος ανακοινώνει ότι απαιτεί από την μισθώτρια εταιρία Αστήρ Μαρίνα να δεσμευτεί γραπτά για μία σειρά από θέματα.

Έναντι ποιου αλήθεια; Της δημοτικής αρχής; Του ιδίου; Κάποιου τρίτου; Με ποια αρμοδιότητα;

Επικαλείται στην τελευταία ανακοίνωσή του την επιστημονική του ιδιότητα. Αναρωτήθηκε όμως πώς νομικά μπορεί ένας πολίτης να απαιτήσει γραπτή δέσμευση από έναν ιδιώτη ή μια ιδιωτική εταιρία και ποια νομική εγκυρότητα μπορεί έχει κάτι τέτοιο; Αλλά και θεωρητικά να μπορούσε να γίνει αυτό, ποιος θα διασφάλιζε την τήρηση μιας τέτοιας έγγραφης δέσμευσης – ευχολόγιου.

Εξάλλου το νόμιμο δικαίωμά τους έχουν ασκήσει ήδη έξι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι έκαναν προσφυγή στο ΣτΕ και η πορεία του έργου θα κριθεί για δεύτερη φορά από την δικαιοσύνη μετά την αρχική ομόφωνη απόφαση του Ε’ τμήματος του ΣτΕ στην επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος βάσει του οποίου κατασκευάζεται σήμερα η μαρίνα.

Υπογραφές δημοτών

  • Πόσες είναι τελικά; Ποιος είναι εξουσιοδοτημένος να τις επικαλείται;
  • Ποιο κείμενο έχουν υπογράψει οι δημότες;
  • Γιατί δεν έχει δημοσιοποιηθεί ποτέ το περιεχόμενό του και τι ακριβώς υπέγραψαν;
  • Μήπως οι υπογραφές κάποιων απλών κατοίκων με αγνές προθέσεις τελικώς χρησιμοποιούνται καταχρηστικά για ιδιοτελής προσωπικούς λόγους και τις επικαλούνται κατά το δοκούν κάποιοι εξυπηρετώντας την δική τους ατζέντα;

Θολερότητα Υδάτων

Κατά τη διάρκεια εργασιών στο θαλάσσιο χώρο της μαρίνας και με νότιο άνεμο, την 1η Σεπτεμβρίου 2021 παρατηρήθηκε έντονη θολερότητα στον όρμο. Σε συνέντευξή του σε έντυπο ανέφερε πως παρακολούθησε το θέμα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Κατανοούμε λοιπόν ότι δεν μετέβη για αυτοψία στο σημείο ούτε επικοινώνησε με τον Δήμαρχο, ούτε έκανε κάποια άλλη ενέργεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος ως πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή όμως, όπως προκύπτει και από σχετική ανακοίνωσή της, η δημοτική αρχή έχοντας ορίσει ομάδα που παρακολουθούσε συνεχώς την εξέλιξη του έργου, από την έναρξή του, παρενέβη άμεσα και σταμάτησε τις εργασίες για 3 ημέρες και απαίτησε να τοποθετηθούν επιπλέον 800 μέτρα υδατοφράγματα, το κόστος των οποίων επιβάρυνε την εταιρεία κατά 230.000 ευρώ.

Από τις 2 Σεπτεμβρίου 2021 δεν υπήρξε άλλο περιστατικό θολερότητας εκτός της ζώνης υδατοφραγμάτων.

Η επίκληση μίας συγκεκριμένης μέτρησης σε βάθος 8 μέτρων μάλιστα (!) από τις 20 και πλέον που λαμβάνει καθημερινά το ΕΛΚΕΘΕ από 12 διαφορετικά σημεία της θαλάσσιας ζώνης μέσα και γύρω από την μαρίνα, τα οποία δίνει στη δημοσιότητα, δεν αποτελεί μόλυνση και κάτι τέτοιο είναι άκρως αυθαίρετο και αντιεπιστημονικό.

Ως εκλεγμένος πρόσφατα στο τοπικό συμβούλιο του κυβερνώντος κόμματος γιατί δεν ζητά γραπτές εγγυήσεις από την κυβέρνηση, που κατά κάποιο τρόπο νομιμοποιείται και ως μέλος του κόμματος να το κάνει; Εξέφρασε ποτέ την δυσαρέσκεια του στα κομματικά όργανα; Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία απολύτως αναφορά σε κυβερνητικές ευθύνες; Ας μην ξεχνάμε ότι οι καθοριστικές αποφάσεις αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις δίδονται από κρατικούς φορείς.

Στην τελευταία ανακοίνωσή του, αφού επιμελώς αποφεύγει τα 4 ερωτήματα που του απηύθυνε ο Δήμαρχος, κάνει λόγο για 10 προτάσεις. Είναι προτάσεις ουσίας για θέματα σε εκκρεμότητα που χρήζουν ρύθμιση ή είναι ένα ανεδαφικό μανιφέστο που τα θέματα που περιέχει είναι είτε ήδη ρυθμισμένα ή είναι άκρως ανεδαφικά; Ας τις δούμε:

  1. Προτείνει: Άμεση τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του Αστέρα για τη μαρίνα Βουλιαγμένης ότι δεν θα μεγαλώσει ούτε ένα μέτρο από όσο ήταν.

Η Πραγματικότητα

Το έργο έχει εγκριθεί, έχει αδειοδοτηθεί και έχει ολοκληρωθεί κατά 70%. Οι διαστάσεις της μαρίνας είναι ακριβώς οι ίδιες όπως αναγράφονται στην ΣΜΠΕ το 2018 και στην ΜΠΕ του 2020. Αυτές που υπερψήφισε και ο παραιτηθείς τοπικός σύμβουλος. Προφανώς είτε δεν διάβασε τις μελέτες είτε τον τελευταίο καιρό άλλαξε γνώμη. Θυμίζουμε ότι στη ΣΜΠΕ δόθηκε ομόφωνη γνωμοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο το καλοκαίρι του 2018 δηλαδή 10 μήνες πριν τις εκλογές και έγινε ευρύτατη παρουσίασή της κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των εκλογών του 2019 έτσι ώστε να ενημερωθούν οι ψηφοφόροι. Μάλιστα, σε προεκλογική συγκέντρωση τον Μάιο του 2019 του παραιτηθέντος στην Βουλιαγμένη, στην οποία παρέστη και ο τότε υποψήφιος Δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος, έγινε εκτενέστατη ενημέρωση για την μαρίνα. Η συγκεκριμένη εκδήλωση υπάρχει και μαγνητοσκοπημένη.


  1. Προτείνει: Άμεσα γραπτή δέσμευση του Αστέρα ότι δεν θα κοπεί ούτε ένα επιπλέον δέντρο και θα δεντροφυτευτούν τουλάχιστον τριπλάσια από τα ήδη κομμένα.

Η Πραγματικότητα

Στις 29 Ιουνίου 2021 ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος προχώρησε στην παρουσίαση της Φυτοτεχνικής Μελέτης για την μαρίνα, που εκπονήθηκε από εξειδικευμένη ομάδα ειδικών κατόπιν παραγγελίας της Δημοτικής Αρχής και στη συνέχεια συμφωνήθηκε η υιοθέτησή της από την εταιρία Αστήρ Μαρίνα. Η πρόσκληση αφορούσε τους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους της πλειοψηφούσας παράταξης της Βουλιαγμένης, φυσικά παρευρέθηκε και ο πρώην πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου. Τόσο στον ίδιο, όπως άλλωστε και στους υπολοίπους διανεμήθηκε αντίγραφο με όλες τις σχετικές πληροφορίες της μελέτης και το πλάνο φυτεύσεων. Αν παρακολούθησε την παρουσίαση και είχε διαβάσει το έντυπο, θα ήξερε σήμερα 7 μήνες μετά, ότι όσες κοπές κρίθηκαν απαραίτητες για το έργο είχαν ολοκληρωθεί πριν τις 29/6.

Συνολικά οι νέες φυτεύσεις στη μαρίνα θα ξεπεράσουν τα 319 δέντρα.

Η σχετική με το θέμα των φυτεύσεων αναφορά του, προφανώς καταδεικνύει ότι δεν έχει παρακολουθήσει το θέμα επαρκώς.


  1. Προτείνει: Άμεσα γραπτή δέσμευση του Αστέρα ότι δεν θα υπάρξει εκ νέου αποχαρακτηρισμός γης με σκοπό την περαιτέρω οικοδομησιμότητα.

Η Πραγματικότητα

Η δόμηση στην περιοχή της μαρίνας έχει ήδη καθοριστεί και δεν μπορεί να τροποποιηθεί επί τα χείρω (δηλαδή με αύξηση της δόμησης) όπως ακριβώς εφαρμόζεται σήμερα με το Προεδρικό Διάταγμα.


  1. Προτείνει: Άμεσα γραπτή δέσμευση του Αστέρα (δεν υπάρχει στην ΜΠΕ) γι’ αυτά που έχει ήδη δεσμευτεί να οικοδομήσει και όχι μελλοντικά τα υπόλοιπα.

Η Πραγματικότητα

Η ίδια απάντηση με την 3η πρόταση. Το Προεδρικό Διάταγμα έχει διασφαλίσει το μέγιστο της δόμησης τώρα και στο μέλλον στο 0,09 δηλαδή στα 4850 τ.μ.


  1. Προτείνει: Άμεσα γραπτή δέσμευση του Αστέρα ότι θα προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και ειδικά των προσφάτων αποκαλυφθέντων αρχαιοτήτων μέσα στην μαρίνα.

Η Πραγματικότητα

Όπως ορίζει η σχετική αρχαιολογική νομοθεσία, καθημερινά στο έργο βρίσκονται επί μονίμου βάσεως τρεις έγκριτοι αρχαιολόγοι. Αυτοί ενημέρωσαν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για τα ευρήματα και κατόπιν της απόφασης του ΚΑΣ έγινε σχετική τροποποίηση των σχεδίων. Μπορεί κάποιος να αμφισβητεί την επιστημονική τους επάρκεια;


  1. Προτείνει: Άμεσα γραπτή δέσμευση του Αστέρα ότι δεν θα δημιουργηθεί και αδειοδοτηθεί υδατοδρόμιο.

Η Πραγματικότητα

Σύμφωνα με την νομοθεσία σε κάθε έργο Τουριστικής Ανάπτυξης πλέον πρέπει να υπάρχει τυπικά στο ΠΔ η δυνατότητα αδειοδότησης υδατοδρομίου, παρότι στην περιοχή της μαρίνας πρακτικά είναι αδύνατον να λειτουργήσει λόγω περιορισμένου χώρου. Αν υπήρχε προοπτική να αδειοδοτηθεί υδατοδρόμιο, θα έπρεπε να υπήρχε ολοκληρωμένη περιβαλλοντική μελέτη επί τούτου και να ήταν μέρος των ΣΜΠΕ και ΜΠΕ για να εκκινήσει η διαδικασία αδειαδότησης από την ΥΠΑ.


  1. Προτείνει: Άμεσα γραπτή δέσμευση του Αστέρα ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη Μαρίνα για πρόσβαση από κρουαζιερόπλοια.

Η Πραγματικότητα

Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση ούτε από την πλευρά του επενδυτή ούτε από την πλευρά των αρμόδιων φορέων. Ούτε κάποια σχετική αναφορά ή υπόνοια σε οποιοδήποτε σχετικό έγγραφο. Πρόκειται για ένα εντελώς αβάσιμο αφήγημα. Η χρήση λιμένων από κρουαζιερόπλοια ή άλλα πλοία μαζικού τουρισμού, θέλει ειδικές μελέτες, εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, που στην περίπτωση Βουλιαγμένης, δεν πληρούνται ούτε οι προϋποθέσεις ούτε υπάρχει σχετική μελέτη προς αυτή την κατεύθυνση ούτε το επιτρέπει η γεωμετρία και οι διαστάσεις της μαρίνας.


  1. Προτείνει: Άμεσα γραπτή δέσμευση ότι δεν θα αδειοδοτηθεί και δημιουργηθεί ελικοδρόμιο.

Η Πραγματικότητα

Βάσει των απαιτήσεων αδειοδότησης σε κάθε μαρίνα πρέπει για λόγους ασφαλείας να υπάρχει χωροθετημένο πεδίο προσγείωσης ελικοπτέρων εκτάκτων αναγκών ή βασικών εξυπηρετήσεων κάτι που υπήρχε και στην προγενέστερη διάταξη της μαρίνας.


  1. Προτείνει: Άμεσα γραπτή δέσμευση, για άμεση αποκατάσταση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Λιμεναρχείου Βουλιαγμένης και προσφορά του Αστέρα Λιμενικού σκάφους.

Η Πραγματικότητα

Είναι προφανές ότι δεν έχει διαβαστεί η ΜΠΕ. Η νομοθεσία θέτει ως προϋπόθεση τα 2 πλωτά μέσα για την αδειοδότηση της μαρίνας για θέματα διάσωσης αλλά και απορρύπανσης. Η Αστήρ Μαρίνα θα προμηθευτεί 3 σκάφη. Και φυσικά θα υπάρξει και περιπολικό σκάφος για το Λιμενικό Σώμα. Όσο για τις κτηριακές εγκαταστάσεις του Λιμεναρχείου, βάσει της μελέτης το Λιμεναρχείο θα στεγαστεί σε ευρύχωρο χώρο, στο σημείο που ομάδα συνδημοτών μας, βάφτισαν «Πύργο Ελέγχου», που είναι το Controlroom της λιμενικής εγκατάστασης.


  1. Προτείνει: Περιορισμός ελλιμενισμού σκαφών στον κόλπο παρά μόνο σε συγκεκριμένα σημεία, σε συγκεκριμένες αποστάσεις από την στεριά και μέχρι ορισμένου μεγέθους.

Η Πραγματικότητα

Ό,τι συμβαίνει εκτός του παραχωρημένου χώρου εκμετάλλευσης αφορά μόνο το Λιμενικό Σώμα. Η διαχειρίστρια εταιρεία της μαρίνας δεν έχει ευθύνη σε χώρο που δεν της έχει παραχωρηθεί. Ελπίζουμε να μην προτείνεται εμμέσως η παραχώρηση του υπόλοιπου κόλπου.


Τέλος είναι απορίας άξιο:

Η σιωπηλή συναίνεσή του σε κάθε απόφαση της δημοτικής αρχής για 7 χρόνια (σήμερα βέβαια υπονοεί ότι διαφωνούσε αλλά ουσιαστικά από μέσα του) δείχνει αδυναμία, πιστεύει ότι με τη φυγή θα μετατρέψει αυτή την αδυναμία σε δύναμη ή θα προσθέσει στην αδυναμία του μία ακόμα;

Μήπως τελικά όσοι με βαρύγδουπες αναρτήσεις, δηλώσεις και διαρροές τους, μιλούν ή υπονοούν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε τσουνάμι εξελίξεων, μάλλον δεν αντιλαμβάνονται ότι το τσουνάμι αυτό λαμβάνει χώρα μέσα σε δαχτυλήθρα;

Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας