Εσείς θα ξενυχτούσατε για να μάθετε ποιος θα πάρει το Νόμπελ Λογοτεχνίας;

Εσείς θα ξενυχτούσατε για να μάθετε ποιος θα πάρει το Νόμπελ Λογοτεχνίας;

Πολλοί στην Ελλάδα ετοιμάζονται να ξενυχτήσουν το βράδυ της Παρασκευής, όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε η κυβέρνηση από τη Βουλή, όμως απόψε στη Βρετανία κάποιοι ξενυχτούν μέχρι να μάθουν… ποιος θα πάρει φέτος το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας! H φωτογραφία είναι από το Λονδίνο, έξω από το βιβλιοπωλείο Waterstones, όπου ετοιμάζονται να διανυκτερεύσουν οι φαν του Ιάπωνα πεζογράφου Χαρούκι Μουρακάμι που το όνομά του συγκαταλέγεται στα φαβορί για το φετινό Νόμπελ -αν και τίποτα μέχρι στιγμής δεν είναι σίγουρο.

Πέρυσι το βραβείο αυτό δόθηκε στην Καναδή Άλις Μανρό και επομένως, όπως λένε οι ειδικοί, είναι απίθανο φέτος να δοθεί σε συγγραφέα που γράφει στα αγγλικά.

tspg

Στα ονόματα που παίζουν συγκαταλέγεται ο γεννημένος στην Τσεχία Μίλαν Κούντερα, που γράφει πλέον στα γαλλικά, ο Κενυάτης Ngugi wa Thiong’o και ο Σύρος Άδωνις ή Adonis, ένας σπουδαίος ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής που ζει εδώ και χρόνια στη Γαλλία και στο Λίβανο. Το  Άδωνις είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Ali Ahmad Said Esbe -καμία σχέση με τον βουλευτή Άδωνη Γεωργιάδη.

Πάντως, ο Μουρακάμι είναι πολύ δημοφιλής στην Ελλάδα καθώς πολλά βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.