Ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο υπέρ του Νόμπελ στους νησιώτες

Ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο υπέρ του Νόμπελ στους νησιώτες

Ήδη, μέσω του δικτύου Avaaz, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 320.000 υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητας

 

tspg

«Οι πολίτες μιας χώρας που ήδη αντιμετωπίζει τη δική της οικονομική κρίση έδειξαν ανταπόκριση στην προσφυγική τραγωδία που ξεδιπλώνεται με ενσυναίσθηση και αυτοθυσία, ανοίγοντας τα σπίτια τους στους ανήμπορους, θέτοντας σε κίνδυνο της ζωή τους για να σώσουν άλλους και φροντίζοντας για τους ασθενείς και τους τραυματισμένους».

Αυτά θα λέει, λίγο έως πολύ, το κείμενο που προτίθενται να καταθέσουν στη Σουηδική Ακαδημία, ομάδα από εξέχοντες ακαδημαϊκύς και καθηγητές από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Πρίνστον, του Χάρβαρντ, του Κορνέλ και της Κοπεγχάγης, οι οποίοι θα πιέσουν ώστε να γίνει δεκτή η υποψηφιότητα των νησιωτών από τη Χίο, τη Λέσβο, την Κω, τη Σάμο, το Ρόδο και τη Λέρο για το Νόμπελ Ειρήνης.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», η ομάδα αυτή των ακαδημαϊκών, των οποίων τα ονόματα θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, έχουν ήδη έτοιμο το προσχέδιο του κειμένου που θα καταθέσουν, ώστε να λειτουργήσει ενισχυτικά της ελληνικής υποψηφιότητας η οποία πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί έως την 1η Φεβρουαρίου.

Mέσω του δικτύου Avaaz, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 320.000 υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητας, την οποία στηρίζει και ο αρμόδιος Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Η εφημερίδα θυμίζει τον αντίκτυπο που είχαν στη διεθνή κοινή γνώμη οι εικόνες ανθρώπων, απλών πολιτών, οι οποίοι άφησαν τις δουλειές τους, τα καΐκια και τα κτήματά τους για να σώσουν ανθρώπους που έβγαιναν βρεγμένοι, φοβισμένοι και ταλαιπωρημένοι από τις βάρκες στις ακτές των νησιών και έσπευδαν να τους προσφέρουν φαγητό, νερό, κουβέρτες και στεγνά ρούχα.

Επίσης, στο τέλος καταγράφει τη δήλωση μιας Ελληνίδας συνταξιούχου δικαστικού, της Ματίνας Κατσιβέλη από τη Λέρο, η οποία ενώ θεωρεί καλοδεχούμενη κίνση την υποψηφιότητα για ένα Νόμπελ, λέει: «Είναι αρκετή ανταμοιβή τα χαμόγελα των ανθρώπων που βοηθούμε».