Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

Νομιμοποίηση και καταδίκη του ρατσιστικού λόγου στα social media των 3Β

Ένας διαδικτυακός διάλογος άναψε φωτιά στη μικροκοινωνία του Facebook εντός του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Με σχολιασμό του σχετικά με την “παρακμή” όπως είπε της Α΄πλαζ Βούλας, διαχειριστής μιας τοπικής ομάδας στο Facebook επιτέθηκε φραστικά κατά των ανθρώπων με κυτταρίτιδα, με κοιλιά, των ηλικιωμένων αλλά και των κατοίκων των δυτικών συνοικιών του Λεκανοπεδίου, τονίζοντας ότι δεν ταιριάζουν στην αισθητική του και ότι θα έπρεπε να επιβληθεί ακριβό εισιτήριο ώστε να μένουν εκτός.

Τα σχόλια αυτά ενεργοποίησαν τα υγιή αντανακλαστικά πολλών μελών της ομάδας και πυροδότησαν έναν έντονο διάλογο με τους περισσότερους χρήστες να καταδικάζουν τη στάση αυτή – αν και αυτά διαγράφηκαν από τον διαχειριστή που θεώρησε ότι τον θίγουν προσωπικά.

Ξεχώρισε στις αντιδράσεις η ανάρτηση από τον Σύλλογο Διεκδίκησης Τρίτου Γυμνασίου Λυκείου Βούλας, μια πολύ δραστήρια και μαζική συλλογικότητα μαθητών και γονέων για την προώθηση του πολιτισμού στην περιοχή, που ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί πλέον να αναδημοσιεύονται ή να κοινοποιούνται αναρτήσεις της σελίδας του στη συγκεκριμένη ομάδα.

Ο διαχειριστής αμυνόμενος τόνισε επανειλημμένα ότι έκανε απλώς χιούμορ, ενώ είπε αρκετές φορές ότι και ο ίδιος αυτοσαρκάζεται ως παχύσαρκος.

Το χιούμορ όμως που μειώνει συνανθρώπους μας, κατηγοριοποιώντας τους με βάση το παρουσιαστικό τους ή τον τόπο διαμονής τους νομιμοποιεί τον ρατσιστικό λόγο. Τα αστεία άλλωστε τις περισσότερες φορές δεν είναι παρά μια μάσκα για να εκφράσουμε μύχιες πεποιθήσεις μας που εγείρουν ενστάσεις χωρίς να δεχτούμε τις συνέπειες.

Έναν ξεπεσμένο ελιτισμό των νοτίων προαστίων και την υποκρισία της αισθητικής του youporn εξέφρασαν τα σχόλια αυτά, μια δυστυχώς διαδεδομένη αντίληψη που κατά κύριο λόγο εκφράζεται ιδιωτικά σε αντροπαρέες. Η εξαγωγή όμως αυτής της ρητορικής στο δημόσιο λόγο και πολύ περισσότερο η υπεράσπισή της αποτελεί ένα ανησυχητικό βήμα που φυσικά προσβάλλει τους περισσότερους.

Αν κάποιος ανέλυε στα σοβαρά αυτά τα διαδικτυακά σχόλια, θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι ο λόγος αυτός υποκινεί διακρίσεις κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τις γενεαλογικές καταβολές κατά τρόπο που ενέχει απειλή για την ελευθερία των προσώπων αυτών να χρησιμοποιούν το δημόσιο αγαθό της παραλίας. Πρόκειται για μια πράξη που τιμωρείται ως δημόσια υποκίνηση μίσους από τον πρόσφατο αντιρατσιστικό νόμο.

Φυσικά, δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός.

Συνήθης στόχος της συγκεκριμένης ομάδας είναι οι τσιγγάνοι, η παρουσία και μόνο των οποίων εντός των ορίων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης συνήθως ξεσηκώνει βροχή υβριστικών σχολίων που αποδίδουν στο σύνολο της ομάδας αυτής γενικευτικούς μειωτικούς χαρακτηρισμούς ή εγκληματική συμπεριφορά.

Αλλά και σε μηνιαίο έντυπο της περιοχής, μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος και εν ενεργεία στέλεχος της δημοτικής διοίκησης έγραψε για τους ομοφυλόφιλους:

Να τους περιθάλψουμε, να τους φροντίσουμε ιατρικά, ψυχιατρικά, να τους συνδράμουμε κοινωνικά όσο χρειάζεται, αυτό ναι. Να επιτρέψουμε όμως στους ντροπιασμένους να προβάλουν σε όλα τα μέσα τον αρρωστημένο εαυτό τους ως παράδειγμα προς μίμηση πάει πολύ. Και δεν θα το επιτρέψουμε“. (ολόκληρο το άρθρο εδώ).

Δεν πρέπει να συνηθίσουμε στο λόγο αυτό. Το καλό νέο είναι ότι υπάρχει πλέον αντίλογος.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας