Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

Νομοθετική αποκατάσταση για δύο δημοτικούς συμβούλους των 3Β

Ορκίζονται Μαίρη Φουρναράκη και Διονύσης Κοντονής

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να δώσουν τον όρκο ενώπιον του Δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου οι δύο απόντες της τελετής ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής στις 18 Δεκεμβρίου, Μαίρη Φουρναράκη και Διονύσης Κοντονής.

Μια διαδικαστική λεπτομέρεια και μια τυπική παράλειψη των δύο συμβούλων λίγο έλειψε να αλλάξει την επόμενη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως αυτή προέκυψε από τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου διαπίστωσαν μετά την ανακήρυξη της Μαίρης Φουρναράκη και του Διονύση Κοντονή ως δημοτικών συμβούλων από το Πρωτοδικείο ότι είχαν παλαιότερες οφειλές στον Δήμο. Επρόκειτο για μικρά ποσά, 160 ευρώ για τη Μαίρη Φουρναράκη από δύο κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας από το 2012 και περίπου 300 ευρώ για τον Διονύση Κοντονή από μία κλήση και μια οφειλή ΤΑΠ προ ετών. Με τις προσαυξήσεις τα ποσά αυτά διογκώθηκαν και ξεπέρασαν το όριο των 300 ευρώ που θέτει ο νόμος ως κώλυμα εκλογιμότητας.

Το ατυχές είναι ότι οι δύο σύμβουλοι δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως να τακτοποιήσουν την ξεχασμένη τους οφειλή ποτέ, παρά μόνο κατόπιν εορτής, όταν ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε ήδη υπογράψει τις διαπιστωτικές πράξεις για την έκπτωσή τους από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου.

Το ζήτημα ήγειρε στα όργανα της αυτοδιοίκησης ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ζητώντας κυβερνητική παρέμβαση. Όπως προέκυψε, το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν πολλοί αιρετοί σε όλη τη χώρα.

Η κυβέρνηση αναγνώρισε το πρόβλημα που έγκειται στην αποκλειστική προθεσμία των 10 ημερών μετά την ανακήρυξη που δόθηκε στους δημοτικούς συμβούλους με χρέη άνω των 300 ευρώ να τα τακτοποιήσουν και έδρασε πυροσβεστικά. Με τροπολογία που κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στις 20 Δεκεμβρίου κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου “Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη” από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, τροποποιήθηκε η προθεσμία εξόφλησης των όποιων οφειλών για τους εκλεγμένους συμβούλους σε διάστημα “έως την ημέρα της εγκατάστασης των δημοτικών αρχών”, δηλαδή την 31η Δεκεμβρίου 2023. Οι οφειλές της Μαίρης Φουρναράκη και του Διονύση Κοντονή, όπως τονίζουν κατηγορηματικά και οι δύο έχουν ήδη εξοφληθεί.

Κατά την αιτιολόγηση της τροπολογίας στη συζήτηση στη Βουλή, ο Θ. Λιβάνιος είπε:

“Το άρθρο 93 λύνει ένα θέμα το οποίο μας έχει απασχολήσει και μου και έχει έρθει από πολλές κοινοβουλευτικές ομάδες και κόμματα. Αφορά τους οφειλέτες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι δεν εξόφλησαν εγκαίρως την οφειλή τους προς τους δήμους και έπρεπε να εκπέσουν από το αξίωμά τους. Δίνουμε τη δυνατότητα ως 31/12, τη μέρα δηλαδή που θα εγκατασταθούν οι νέες δημοτικές αρχές και ευθυγραμμίζεται η ρύθμιση ουσιαστικά των δήμων με αυτήν των περιφερειών, να μπορέσουν να εξοφλήσουν και να ανακληθούν οι σχετικές διαπιστωτικές πράξεις”.

Το κείμενο που ψήφισε η Βουλή καταλήγει ότι “οι διαπιστωτικές πράξεις που έχουν εκδοθεί … μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος θεωρούνται ως μηδέποτε εκδοθείσες”, ακυρώνοντας έτσι την έκπτωση των δύο από το αξίωμά τους.

Αναμένεται η δημοσίευση του νόμου σε Φύλλο της Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ώστε να ακολουθήσει η τελετή ορκωμοσίας στο γραφείο του Δημάρχου.

Χρόνια πολλά, Μαίρη Φουρναράκη

Χρόνια πολλά, Λιάνα Σκουλάξενου

κλειδαράς Σπανός

Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement