Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Αριθμοί της ντροπής, κάνουν ξανά τον γύρο του διαδικτύου, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Όσο μεγάλοι κι αν είναι, δεν καταφέρνουν να δώσουν την διάσταση ενός προβλήματος που δεν έχει λύση, όσο υπάρχει φόβος. Αφορούν στις γυναίκες που τόλμησαν να καταγγείλουν το πρόβλημα ενώ εκτιμάται ότι το ποσοστό όσων το αποσιωπούν είναι πολύ μεγαλύτερο.

Το πιο πρόσφατο ποσοστό, φτάνει το 35% και αντιστοιχεί στις ανά τον κόσμο γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας, σωματικής ή σεξουαλικής (στοιχεία από την Plan International USA).

“Μία στις τρεις”. Αυτό το στοιχείο, προκύπτει από τη μελέτη του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (FRA). Και δεν συμπεριλαμβάνει χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία ή το Αφγανιστάν, στις οποίες τα θεμελιώδη δικαιώματα της γυναίκας, καταπατούνται καθημερινά. Η “μία στις τρεις” γυναίκες που κακοποιούνται, ζουν στις “πολιτισμένες” κοινωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, όπως προκύπτει από την ίδια μελέτη, το 25% των γυναικών ηλικίας 15 ετών και μετά, έχουν εμπειρία βίας ενώ στα ίδια επίπεδα βρίσκεται και το ποσοστό των ανήλικων κακοποιημένων κοριτσιών. Το ποσοστό των γυναικών που έχουν υποστεί ψυχολογική βία κατά τη διάρκεια της σχέσης, εκτιμάται ότι ξεπερνά το 33%.

Ενδεικτικά, ένα από τα μεγαλύτερα συμβουλευτικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, το Καταφύγιο Γυναίκας, υποδέχτηκε τον τελευταίο χρόνο 522 κακοποιημένες γυναίκες που αποφάσισαν να ζητήσουν βοήθεια. Από αυτές, μόνο οι 108 απευθύνθηκαν για πρώτη φορά στο κέντρο ενώ οι υπόλοιπες είναι παλιά περιστατικά. Στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας, καταγράφηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότερα από 500 περιστατικά, ενώ μόνο τον Οκτώβριο, στο Καταφύγιο Γυναίκας -ένα από τα δεκάδες συμβουλευτικά κέντρα για κακοποιημένες γυναίκες που λειτουργούν στην Αθήνα- 48 θύματα, ζήτησαν βοήθεια.

Σήμερα (25 Νοεμβρίου) το πρωί φεμινιστικές οργανώσεις, γυναικείες συλλογικότητες, τμήματα πολιτικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι Πράσινοι) ένωσαν τα βήματά τους ενάντια στα χίλια πρόσωπα της έμφυλης βίας:. Το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και δρώμενα στο κέντρο αγώνα των καθαριστριών, το απόγευμα συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο κέντρο αγώνα.

 

Στοιχεία από το Βήμα