Οι γυμνές φωτογραφίες της Τζένιφερ Λόρενς και η σκοτεινή πλευρά του ίντερνετ

Οι γυμνές φωτογραφίες της Τζένιφερ Λόρενς και η σκοτεινή πλευρά του ίντερνετ

Εκατοντάδες φωτογραφίες και βίντεο με προσωπικές στιγμές διάσημων γυναικών διέρρευσαν χθες (31 Αυγούστου) στο διαδίκτυο.

Γυμνές, ημίγυμνες, προκλητικές αλλά σε κάθε περίπτωση απόλυτα προσωπικές στιγμές της βραβευμένης με όσκαρ ηθοποιού Τζένιφερ Λόρενς (γνωστής από τη σειρά ταινιών Αγώνες Πείνας), της Κίρστεν Ντανστ, της τραγουδίστριας Αριάνας Γκράντε, ακόμα και της ανήλικης πρωταγωνίστριας του Game of Thrones Μέισι Ουίλιαμς (Άρια Σταρκ) μεταξύ άλλων έγιναν διαθέσιμες  στους χρήστες του διαδικτύου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο κλοπής προσωπικών δεδομένων στην ιστορία του διαδικτύου.

Η  αυθεντικότητα των φωτογραφιών αυτών επιβεβαιώθηκε από την εκπρόσωπο της Τζένιφερ Λόρενς που μίλησε για κλοπή προσωπικών στιγμών.   Οι χάκερ καταφεραν να εντοπίσουν ένα κενό στο σύστημα ασφάλειας της Apple iCloud της υπηρεσίας  που αυτόματα αποθηκεύει στο διαδίκτυο κάθε φωτογραφία ή βίντεο τραβάει ο χρήστης. (οι περισσότεροι δεν ξέρουν καν πως να το απενεργοποιήσουν).

Δεν δημοσιεύουμε τις φωτογραφίες αυτές ή παραπομπές σε αυτές όχι από πουριτανισμό, η διάθεση ηθικολογίας αλλά επειδή αποτελούν προιόν βίαιης εισβολής στην ιδιωτικότητα αυτών των γυναικών και η διάδοση τους τροφοδοτεί τη λογική και τον πολιτισμό της ηδονοβλεψίας και της κλειδαρότρυπας.  Και όσοι βιάστηκαν να πούνε ότι οι ίδιες οι στάρλετ δημοσιεύσανε τις γυμνές φωτογραφίες για να διαφημίσουν την καριέρα τους ας υπενθυμίσουμε ότι είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας, κάθε ανθρώπου να αποφασίσει πως θα διαθέσει, θα εκθέσει το σώμα του ή άλλα μέρη του εαυτού του προκειμένου να επιβιώσει επαγγελματικά και όχι απόφαση των χάκερ του διαδικτύου. Εκτός άλλων η δημοσιοποίηση και η διάδοση φωτογραφιών μιας 17χρονης (για την περίπτωση της Μέισι Ουίλιαμς) αποτελεί έγκλημα.  Σήμερα είναι κάποιες διάσημες Αμερικανίδες  αλλά αύριο μπορεί να είναι οι δικές μας ιδιωτικές στιγμές στο διαδίκτυο.

Αποτελεί μεγάλη ειρωνεία η διαδικτυακή κοινότητα να υποκρίνεται ότι ανησυχεί από τις μεθόδους παρακολούθησης της NSA και άλλων μυστικών υπηρεσιών και από την άλλη να στηρίζει την κλοπή προσωπικών δεδομένων.  Το σίγουρο είναι το διαδίκτυο είναι ένας πολύ επικίνδυνος τόπος και καλά θα κάνουμε να είμαστε όλοι δύο και τρεις φορές προσεκτικοί για το πως αποθηκεύουμε ή μοιράζουμε τα προσωπικά μας δεδομένα.