Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

Ο …πόλεμος των drone εκ των έσω

Πώς η τοπική αντιπολίτευση καταδίκασε ένα σωτήριο μέσο

Η δυσπιστία έναντι κάθε πρωτοποριακής ιδέας και η καχύποπτη απόρριψή της είναι χαρακτηριστικό μιας μερίδας πολιτών στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που και στην περίπτωση του συστήματος εναέριας επιτήρησης βρήκε εκφραστές στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στο διαδικτυακό πεδίο έκφρασης του δημόσιου λόγου.

Έχει ενδιαφέρον ότι τα πιο αρνητικά σχόλια για το μέτρο διατύπωσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, έγραψαν σε τοπικό έντυπο και ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άνθρωποι που στο σύνολό τους διεκδικούν την ψήφο των δημοτών στις προσεχείς εκλογές. 

Η τοπική …ΕΥΠ

Η πρώτη ένσταση που διατυπώθηκε εντόνως αφορούσε την εικαζόμενη παραβίαση προσωπικών δεδομένων από τις κάμερες των drone. Σχολίασε ένας εκ των συστηματικών επικριτών του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου που είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος: «Κανείς δε ξεφεύγει από το άγρυπνο μάτι του drone που μπορεί και να σε παρακολουθεί και να μαθαίνει πώς είναι εξωτερικά το σπίτι σου, αν διαθέτεις φύλαξη, σκύλο ή παγιδευμένα σημεία ή ποιος σε επισκέπτεται». Οι ρητές και τεχνικά τεκμηριωμένες απόψεις ότι δεν υπάρχει ούτε η βούληση ούτε η δυνατότητα να ανιχνεύονται, να αναλύονται και να αποθηκεύονται τέτοια δεδομένα δεν τους έπεισαν.

«Τα σκυλιά έχουν τρελαθεί. Γαβγίζουν σαν παλαβά… Τόσο χαμηλά, ούτε να παρακολουθούσε κάποιον», έγραψε σε άλλο σημείο υποψήφια σήμερα σύμβουλος της Κλαίρης Σαραντάκου. Ένα άλλο σχόλιο του ίδιου πολιτικού κύκλου τον Νοέμβριο του 2022 συνέδεσε τα δημοτικά drone με τις υποκλοπές της ΕΥΠ: «Μετά τις παρακολουθήσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, ήρθαν και οι παρακολουθήσεις στα 3Β. Οι παρακολουθήσεις πολιτών στα 3Β είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Μια παράνομη πραγματικότητα που προέκυψε στο όνομα της πυρασφάλειας».

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η εφημερίδα Εβδόμη: «Τα drowns (σ.σ. με αυτή την ορθογραφία) που μπήκαν στην καθημερινότητά μας, σαν “μεγάλος αδελφός” ή μεγάλο μάτι που μας παρακολουθεί σε 24ωρη βάση».

Και στο Δημοτικό Συμβούλιο

Αντιρρήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε επικαλούμενους διάφορους τυπικούς λόγους ο Θάνος Ματόπουλος: «Η εταιρία αυτή δεν έχει ούτε στο καταστατικό της ούτε στον ιστότοπο την άδεια για drone ούτε τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων ούτε καν την άδεια για να παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας όπως ορίζει η νομοθεσία», είπε μολονότι η αδειοδότηση που είχε εξασφαλιστεί ήταν στο ανώτατο επίπεδο.

Ενώ το κλίμα καχυποψίας σχετικά με εικαζόμενες υποκλοπές μετέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δημήτρης Δαβάκης: «Για ποιο λόγο εξακολουθεί να λειτουργεί το drone τώρα πλέον που δεν είναι αντιπυρική περίοδος; Μήπως υπάρχει άλλη σκοπιμότητα;», ρώτησε στο σώμα. 

«Αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί η παρανομία των drones και θα επέμβει εισαγγελέας», σχολίασε με έκδηλη βεβαιότητα στέλεχος της παράταξης Σαραντάκου. Ενώ σε ανάλογο τόνο άλλος σχολιαστής έκανε και σχετική «αποκάλυψη»: «Ένα πουλάκι με ενημέρωσε ότι το drone προσγειώθηκε για πάντα μετά από σχετικές καταγγελίες δημοτών». 

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement