Μοιραστείτε το
Ήταν Δεκέμβριος του 2017, τρία χρόνια πριν, όταν ξεκίνησαν να αντικαθίστανται στους δρόμους του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τα φωτιστικά των οδών.
Μέσα στους μήνες του 2018 που ακολούθησαν μέχρι τους πρώτους μήνες του 2019, εγκαταστάθηκαν συνολικά 6.223 λαμπτήρες που έριξαν περισσότερο φως στις οδούς σε σχέση με τις λάμπες νατρίου, την ίδια στιγμή που εξοικονομούν κάθε λεπτό λειτουργίας τους πολύ σημαντικά ποσά για κατανάλωση ενέργειας από το δημοτικό ταμείο.
Η λειτουργία του συστήματος από μια κεντρική online κονσόλα επιτρέπει όχι απλώς την παρακολούθηση της λειτουργίας του δικτύου, αλλά και τον ακριβή υπολογισμό της ενέργειας που καταναλώνεται. Ζητήσαμε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τα στοιχεία του τελευταίου μήνα, τα οποία μιλούν από μόνα τους.
Στις 30 ημέρες του Νοεμβρίου καταναλώθηκαν 165.777,3 κιλοβατώρες για τον οδοφωτισμό, τη στιγμή που με τους παλιάς τεχνολογίας λαμπτήρες θα καταναλώνονταν 263.705,5 κιλοβατώρες. Η διαφορά αυτή στην κατανάλωση σύμφωνα με τους υπολογισμούς του συστήματος αντιστοιχεί σε πραγματική εξοικονόμηση 38.237,3€!
Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σε αντίθεση με τη μεθοδολογία που ακολούθησαν άλλοι ΟΤΑ, οι οποίοι εκχώρησαν τα έσοδα των δημοτικών τελών στις εταιρείες που εγκαθιστούν τον φωτισμό, επέλεξε να προμηθευτεί απ’ ευθείας το υλικό και να το εξοφλήσει με χαμηλότοκο δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Με τον τρόπο αυτό, η δημοτική αρχή εκτίμησε ότι η απόσβεση του κόστους θα γίνει πολύ γρήγορα – σε περίπου τρία χρόνια από τη σύμβαση – λόγω της μεγάλης εξοικονόμησης ενέργειας.
Μια άλλη σημαντική παράμετρος της επένδυσης είναι και η σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του συστήματος, μόνο τον Νοέμβριο η αλλαγή τεχνολογίας γλίτωσε από την ατμόσφαιρα 145.000 kg αερίων του θερμοκηπίου.