Ένα μεγάλο στοίχημα για την οικονομία στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, την ενίσχυση του φωτισμού στο οδικό δίκτυο και τους κοινόχρηστους χώρους αλλά και το μέλλον της «ψηφιακής πόλης» κερδήθηκε. Βάσει των δαπανών που κάνει ετήσια ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για το ρεύμα, προκύπτει ότι με το τέλος του 2021 το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης των 6.300 περίπου νέων λαμπτήρων και φωτιστικών οδοφωτισμού, που καλύφθηκε με εξαιρετικά χαμηλότοκο δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αποσβέστηκε ήδη από τις εξοικονομήσεις που επιτεύχθηκαν.
Η αντικατάσταση των φωτιστικών ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2017 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2018. Στα 3,5 χρόνια που το νέο δίκτυο με τις λάμπες τύπου LED φωτίζει περισσότερο καταναλώνοντας παράλληλα λιγότερο ρεύμα, πραγματοποιήθηκε εξοικονόμηση που αγγίζει κατά μέσο όρο τις 460.000€ ετησίως. Οι πόροι αυτοί αντί να πάνε στη ΔΕΗ ουσιαστικά κάλυψαν ήδη το δάνειο ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ που σύναψε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προκειμένου να προμηθευτεί και να εγκαταστήσει το υλικό.

Η μέθοδος ήταν το «κλειδί»
Η διοίκηση του Δήμου ξεκίνησε το φιλόδοξο αυτό σχέδιο τον Ιούλιο του 2016 όταν έλαβε μια τολμηρή απόφαση: Αντί να επιλέξει την εύκολη λύση των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την προμήθεια των LED, παρουσίασε ακλόνητα στοιχεία βάσει μελέτης ότι η προμήθεια του υλικού από τον ίδιο τον Δήμο θα ήταν πολύ πιο συμφέρουσα.
Τι απέρριψε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος:
Οι «Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης» που προτάθηκαν από διάφορες εταιρείες του χώρου στον Δήμο προσφέρουν ως δέλεαρ προς τους ΟΤΑ το γεγονός ότι η δαπάνη του έργου με αυτή τη μεθοδολογία βαραίνει αποκλειστικά τον ιδιώτη και ο Δήμος δεν χρειάζεται να εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ. Το κόστος και το κέρδος της εταιρείας βγαίνει από μια μακροχρόνια σύμβαση με την οποία ο ιδιώτης καρπώνεται το όφελος της εξοικονόμησης. Με τις συμβάσεις αυτές επί της ουσίας ο Δήμος παραχωρεί τα δημοτικά τέλη στην εταιρεία στο αρχικό τους ύψος και η εταιρεία εισπράττει τη διαφορά των πόρων αυτών με τη μειωμένη κατανάλωση του ρεύματος.
Τι πρότεινε ο Δήμαρχος των 3Β:
Η δημοτική αρχή των 3Β διαπίστωσε ότι οι παραπάνω συμβάσεις είναι οικονομικά ασύμφορες σε σχέση με την απευθείας αγορά από τον Δήμο όλου του υλικού και την πληρωμή του μέσω χαμηλότοκου δανεισμού. Στην περίπτωση αυτή, μετά την απόσβεση του δανείου το όφελος της εξοικονόμησης ελαφρύνει το ταμείο του Δήμου μόνιμα και προοπτικά τα δημοτικά τέλη. Ωστόσο η μεθοδολογία αυτή είχε τρία σημαντικά μειονεκτήματα: Πρώτον, το 2016 δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ σε αυτή την έκταση, δηλ. στην αλλαγή του συνόλου του δικτύου. Δεύτερον, το μέγεθος της προμήθειας απαιτούσε διεξαγωγή διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού, μια διαδικασία που επιφέρει μεγάλο διοικητικό και γραφειοκρατικό βάρος. Και τρίτον, η απόφαση για σύναψη δανείου απαιτούσε σύμφωνα με την αυτοδιοικητική νομοθεσία αυξημένη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η διοίκηση Κωνσταντέλλου ξεπέρασε και τα τρία εμπόδια. Τόλμησε διότι το διακύβευμα για την οικονομία του Δήμου ήταν μεγάλο, δεν φοβήθηκε τη διαδικασία καθώς ετοίμασε μια επιστημονική μελέτη φωτισμού και μια αρραγή διακήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού και τέλος έπεισε πολιτικά το Δημοτικό Συμβούλιο στη μεγάλη του πλειοψηφία. Υπενθυμίζεται ότι την 5ετία 2014-2019 η διοικούσα παράταξη δεν διέθετε την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία και χρειαζόταν τη συναίνεση της αντιπολίτευσης για να προχωρήσει στο συγκεκριμένο σχέδιο, μια συναίνεση που παρείχε χωρίς επιφυλάξεις ο πρώην Δήμαρχος Σπύρος Πανάς.
Στον διεθνή διαγωνισμό προσήλθαν 9 εταιρείες από τις οποίες οι 6 πέρασαν το πρώτο στάδιο της διαδικασίας. Σε συνθήκες ανταγωνισμού το προϋπολογισθέν κόστος της προμήθειας μειώθηκε σημαντικά και μετά την εξέταση όλων των ενστάσεων δικαστικά, μειοδότης αναδείχθηκε η εταιρεία Globiled.
Το έργο ξεκίνησε μεθοδικά, ολοκληρώθηκε νωρίτερα από τα χρονοδιαγράμματα και η απόδοσή του στην κατανάλωση ενέργειας έγινε αισθητή από τους πρώτους μήνες της σταδιακής αντικατάστασης των φωτιστικών. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έγινε εν συνεχεία πιλότος για παρόμοιες διαγωνιστικές διαδικασίες άλλων δήμων που δανείστηκαν αυτούσια την τεχνογνωσία των 3Β.
Εκτός από το οικονομικό όφελος, το έργο αντικατάστασης των δημοτικών φωτιστικών έχει και ένα ευεργετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι περίπου 12 εκατομμύρια κιλοβατώρες που εξοικονομήθηκαν από τους νέας τεχνολογίας οικονομικούς λαμπτήρες αντιστοιχούν σε αποφυγή έκλυσης στην ατμόσφαιρα 6.500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για μια ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου που θα χρειάζονταν περίπου 600.000 δέντρα για να απορροφηθεί από τον αέρα.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 40, Ιανουάριος 2021