Οι Γερμανοί ...ξανάρθαν και μας καθήλωσαν! (photos)

Οι Γερμανοί …ξανάρθαν και μας καθήλωσαν! (photos)

Μαύρο χιούμορ και εθνικός αυτοσαρκασμός χαρακτήρισε την εξαιρετική θεατρική παράσταση που ανέβασε ο θίασος των παιδιών του 2ου Λυκείου Βούλας, με τη διασκευή της κλασικής κινηματογραφικής ταινίας “Οι Γερμανοί ξανάρχονται”.

Η παράσταση υιοθετήθηκε ως κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου τόσο από τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης όσο και από τον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης και παίχτηκε την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου στην αίθουσα “Ιωνία” της Βούλας και το Σάββατο 28 Οκτωβρίου στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” στην Αργυρούπολη, παρουσία φυσικά των δημοτικών αρχών των πόλεων.

Η σκηνοθέτις Δέσποινα Φραγκεδάκη διασκεύασε δημιουργικά το σενάριο των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου που προβλήθηκε αρχικά στις αθηναϊκές αίθουσες το 1948, μεσούντος του εμφυλίου πολέμου.

Το “Οι Γερμανοί ξανάρχονται” είναι ένα έργο που γεννήθηκε ενώ η κατοχή και ο λιμός ήταν γεγονότα πολύ πρόσφατα και οι αντάρτες που αντιστάθηκαν στον κατακτητή είχαν γίνει πλέον “συμμορίτες” στα βουνά. Οι μαθητές της Βούλας, αν και μόνο από διηγήσεις παππούδων και γιαγιάδων μπορούσαν να έχουν έμμεση γνώση των γεγονότων, εντυπωσίασαν εντούτοις το κοινό με τη φρεσκάδα των ερμηνειών τους.

Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος του “Θόδωρου” ανέδειξε ένα πηγαίο και ιδιαίτερο κωμικό ταλέντο του νεαρού ηθοποιού που απέσπασε ένα συγκλονιστικό χειροκρότημα στο τέλος της παράστασης.

Συνολικά ο θίασος απέφυγε μια τηλεοπτική αισθητική της κωμωδίας, που σπρώχνει τους ηθοποιούς σε εξεζητημένες εκφράσεις και ερμηνείες που προκαλούν λόγω υπερβολής το γέλιο. Αντίθετα, οι νεαροί ηθοποιοί επέλεξαν το δύσκολο δρόμο της υποκριτικής τέχνης και ενσάρκωσαν άριστα ρόλους ρετρό προσωπικοτήτων.

Αντί για ανέξοδο γέλιο, προσέφεραν τη χαρμολύπη που φέρνει η συνειδητοποίηση της σύγχρονης ιστορίας, δοσμένη από τη σκωπτική ματιά των θεατρικών δημιουργών.

Όπως το έθεσε η Δέσποινα Φραγκεδάκη στο τέλος της παράστασης, “υπάρχουν τρεις ιστορίες, αυτή που μαθαίνουμε από την οικογένειά μας, αυτή που μας μαθαίνουν στο σχολείο και αυτή που ανακαλύπτουμε μόνοι μας”.

Η ιστορία που διηγήθηκαν τα παιδιά, μια ιστορία με συμβιβασμούς και γενναίες πράξεις, με χιούμορ και κριτική στο ανερχόμενο τότε κύμα του μικροαστισμού, με αναστοχασμό για τα πολιτικά πάθη, “έπαιξε” σε όλα τα επίπεδα ιστορίας και άφησε το δικό της χνάρι αμφιβολίας στους μικρούς και τους μεγάλους θεατές που την παρακολούθησαν.

Το “θεατρικό” της Δέσποινας Φραγκεδάκη που έχει αγκαλιάσει εδώ και δεκαετίες τους μαθητές και τους αποφοίτους του 2ου Γυμνασίου και του 2ου Λυκείου Βούλας και σήμερα λειτουργεί με τη συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Λυκείου Βούλας έχει δημιουργήσει μια βαθιά παράδοση στην περιοχή που τραβά σαν μαγνήτης, αναδεικνύει και δημιουργεί υποκριτικά ταλέντα.

Πολύ περισσότερο, λειτουργεί σαν μια φωλιά πολιτισμού, ένα “Φως που καίει” κόντρα σε όσους βολεύονται στο πολιτιστικό μισοσκόταδο.

Η αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Μαρία Μπραϊμνιώτη, ανάμεσα στον Δήμαρχο των 3Β, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο και την εντατελμένη σύμβουλο για την Κοινωνική Πολιτική, Νανά Καραγιάν, στην παράσταση της Βούλας.