Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλα

Οικόπεδα Κόνιαρη – Μουσείου Μπενάκη: Μάχη του Δήμου για ελεύθερους χώρους στη Βούλα

Σε πεδίο αντιπαράθεσης με μεγάλα οικοδομικά συμφέροντα εισέρχεται ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κατόπιν της ανακοίνωσης δύο διεθνών εταιρειών real estate ότι προχώρησαν στην αγορά των οικοπέδων Κόνιαρη, στη συνοικία Νέα Κάλυμνος της Βούλας.

Μόλις προ μηνός τις ίδιες εκτάσεις αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο των 3Β να απαλλοτριώσει για τη δημιουργία χώρων αθλητισμού και πρασίνου στη Βούλα, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για κάποιες από τις ελάχιστες εναπομείνασες αδόμητες εκτάσεις, που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν ανάγκες του Δήμου για κοινόχρηστους και κοινωφελείς σκοπούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εταιρείες Henderson Park και Hines, προχώρησαν στην αγορά από το Μουσείο Μπενάκη της έκτασης σχεδόν 71 στρεμμάτων προκειμένου να οικοδομήσουν μια νέα κλειστή γειτονιά εκατοντάδων οικιών για πρόσωπα με υψηλά εισοδήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, “μόλις ολοκληρωθεί, η νέα κοινότητα που έχει σχεδιαστεί με master plan, θα περιλαμβάνει πάνω από 400 οικίες με κοινόχρηστες ανέσεις, ιδιωτικούς κήπους, πισίνες και ασφάλεια. Οι Henderson Park και Hines σκοπεύουν να παραδώσουν το έργο σταδιακά τα επόμενα τέσσερα χρόνια”.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, το κόστος της αγοράς – χωρίς να έχει γίνει γνωστό το ύψος του ποσού – καλύφθηκε με τραπεζικό δανεισμό από την Alpha Bank.

Θέση της δημοτικής αρχής και προσωπικά του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου ήταν και παραμένει ότι οι εκτάσεις αυτές δεν θα πρέπει να δομηθούν. Άλλωστε, την πρόταση για απαλλοτρίωση την κατέθεσε πρώτη φορά δημοσίως ο σημερινός Δήμαρχος το 2007, από τη θέση του αντιδημάρχου Βούλας, όταν και πάλι το Μουσείο Μπενάκη είχε επιχειρήσει την εκποίηση των συγκεκριμένων οικοπέδων.

Απόσπασμα από δημοσίευμα της εφημερίδας Ανατολική Αττική, όπως αναδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου τότε

Φυσικά, τα όπλα του Δήμου σε αυτή τη μάχη είναι πεπερασμένα. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι μόνο η αρχή της διαδικασίας και έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα, καθώς η κήρυξη της απαλλοτρίωσης μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περνά από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Άλλωστε, ο Δήμος για να κηρύξει την απαλλοτρίωση οφείλει να διαθέτει στα ταμεία του το ποσό της αποζημίωσης, το οποίο με την αντικειμενική μόνο αξία των ακινήτων αγγίζει τα 45,5 εκατομμύρια ευρώ. Η τελευταία μάλιστα περί απαλλοτριώσεων νομοθεσία ορίζει ότι μεγάλο μέρος του κόστους μιας απαλλοτρίωσης (το 70%) καταβάλλουν μετά από αναλογιστική μελέτη οι περίοικοι.

Για τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο πρόκειται για μια μάχη που πρέπει να δοθεί από πλευράς του Δήμου ανεξαρτήτως των όποιων πιέσεων και ιδιωτικών συμφερόντων.

Σύμφωνα άλλωστε με απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες, προτού το Μουσείο Μπενάκη προβεί στην αγοραπωλησία και συγκεκριμένα πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, είχε θέσει υπόψη του Δήμου τις προθέσεις του για οικοδομική αξιοποίηση της έκτασης. Τότε η δημοτική αρχή έθεσε ως προαπαιτούμενο να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης στο σημείο από 0,6 σε 0,4 και επίσης να αφεθούν 2 οικοδομικά τετράγωνα, έκτασης περίπου 14 στρεμμάτων, ελεύθερα για κοινόχρηστους χώρους. Η πρόταση αυτή, που αν υιοθετηθεί θα αφήσει αδόμητο το 45% της έκτασης και θα μειώσει κατά 22.700 τετραγωνικά μέτρα τη δόμηση, απορρίφθηκε σιωπηρά.

Σε κάθε περίπτωση, όπλο του Δήμου παραμένει η σύνταξη Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ένα πρόγραμμα στο οποίο πρόσφατα εντάχθηκε, και με το οποίο μπορεί να επιβάλει όρους στη διαφαινόμενη σύγκρουση με τα συγκεκριμένα οικοδομικά συμφέροντα.

Advertisement