Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλα

Λύσεις για αστροναύτες προτείνει η ομάδα ρομποτικής του 4ου Δημοτικού Βούλας

The Inventors είναι το όνομα της νεοσύστατης ομάδας αγωνιστικής ρομποτικής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας.

Η ομάδα θα διαγωνιστεί φέτος για πρώτη φορά στον διαγωνισμό First Lego League (FLL) και αποτελείται από 10 μέλη (5 κορίτσια και 5 αγόρια) ηλικίας 10 και 11 ετών.

Οι μικροί εφευρέτες προπονούνται μιάμιση ώρα κάθε εβδομάδα σε χώρο του σχολείου και αυτή την στιγμή βρίσκονται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας τους για να συμμετάσχουν στον προκριματικό διαγωνισμό της Αθήνας που θα διεξαχθεί στις 16-17 Φεβρουαρίου 2019. Εκεί η ομάδα θα διεκδικήσει μία από τις θέσεις που οδηγούν στον εθνικό τελικό που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 16-17 Μαρτίου 2019.

Στο φετινό διαγωνισμό οι ομάδες ασχολούνται με το διάστημα και πιο συγκεκριμένα το θέμα που έχει δοθεί είναι: “Εντοπίστε ένα φυσικό ή κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια διαστημικής εξερεύνησης μεγάλης διάρκειας μέσα στο ηλιακό μας σύστημα και προτείνετε μια λύση”.

Η ομάδα αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα της εκγύμνασης των αστροναυτών κατά την παραμονή τους στο διάστημα, ώστε να εξουδετερωθεί η επίδραση στο σώμα τους των συνθηκών έλλειψης βαρύτητας.

Για να το πετύχουν αυτό σχεδίασαν ένα ευέλικτο σύστημα εκγύμνασης που αποτελείται από λάστιχα γυμναστικής διαφορετικής έντασης και το οποίο πλαισιώνεται από κατάλληλο ασκησιολόγιο που έχει διαμορφωθεί με την βοήθεια ειδικών.
 Η λύση τους ονομάζεται ΔΙΑΣ από το Διαστημικός Ιστός Αράχνης καθώς το σχήμα του θυμίζει ιστό αράχνης.

Πώς δουλεύει; Ο αστροναύτης τοποθετεί το σώμα του στο κεντρικό σημείο και πιάνοντας την λαβή́ εκτελεί την κίνηση κόντρα στην αντίσταση από τα λάστιχα.

Τα πολλά και διαφορετικής ελαστικότητας λάστιχα του επιτρέπουν να κάνει πολλές και διαφορετικές ασκήσεις. Η ένταση της αντίστασης ρυθμίζεται από τη σκληρότητα των ελαστικών που θα επιλέξουμε (αντίστοιχο χρώμα) αλλά και από τη θέση της λαβής. Είναι δηλαδή κατάλληλη διάταξη εκγύμνασης για όλους, ανεξάρτητα από τις διαστάσεις και τη δύναμη.

Πρακτικά μπορούν να γίνουν όλες οι κινήσεις που κάνει ένας άνθρωπος.

Ο ΔΙΑΣ βρίσκεται μέσα σε ένα αναδιπλούμενο πλαίσιο το οποίο συγκρατείται από τεντωμένα λάστιχα με βεντούζες στις άκρες τους ώστε να συγκρατούν το όργανο στα τοιχώματα του θαλάμου. Έτσι μετά τη χρήση μπορεί να μαζευτεί και να αποθηκευτεί σε ελάχιστο χώρο. Ταυτόχρονα έχει μικρό βάρος και το κόστος κατασκευής του είναι ασήμαντο σε σχέση με τα πανάκριβα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Κατά την εκτέλεση των ασκήσεων δεν μεταδίδονται κραδασμοί στον διαστημικό σταθμό, που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την τροχιά του αφού ολόκληρη η κατασκευή είναι φτιαγμένη από λάστιχα.

Δεν έχει ανάγκη συντήρησης ή ρύθμισης, ενώ ακόμα και σε περίπτωση βλάβης (κόψιμο κάποιου ελαστικού) δεν θα προκαλέσει ζημιά αφού είναι σταθερά συνδεμένο στα τοιχώματα σαν σύνολο (δεν θα εκσφενδονιστεί δηλαδή).

Προπονητής της ομάδας είναι ο Ανδρέας Κούλουμος, φοιτητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας