Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επικαιρότητα

Στο βασίλειο του ρήματος: Η ομιλία Μπαμπινιώτη στη Βουλιαγμένη (video)

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στον Ναό Παναγίας Φενερωμένης στη Βουλιαγμένη, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου. 

Η ομιλία του καθηγητή και τέως πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργου Μπαμπινιώτη, καθήλωσε το ακροατήριο που ήρθε σε μια σπάνια επαφή με τις σύγχρονες γλωσσολογικές θεωρίες αλλά και τις απόψεις του γνωστότερου σήμερα λεξικογράφου πάνω στην ελληνική γλώσσα.

Ήταν μια από τις πλέον επιτυχημένες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών “Απολλωνία”, στη συμπλήρωση των 5 ετών λειτουργίας του Συλλόγου, όπως περήφανα είπε στο χαιρετισμό της, η πρόεδρός του, Μαριάννα Μαυραγάνη.

Το καθαρά τεχνικό μέρος της ομιλίας του Γιώργου Μπαμπινιώτη διανθίστηκε από σχόλια για την ετυμολογία λέξεων αλλά και τις απόψεις γνωστών διανοητών πάνω στη γλώσσα, όπως ο Βίτγκενσταϊν, ο Τσόμσκι, ο Σοσσύρ και ο Αδαμάντιος Κοραής, που μαγνήτισαν το ενδιαφέρον.

Κεντρικό σημείο στην ομιλία του καθηγητή, ήταν η θέση ότι η γλώσσα έχει “αξιακή οντότητα” που δηλώνει ολόκληρο τον κόσμο του ανθρώπου, τον πολιτισμό του, την ιστορία και την ταυτότητά του. “Είναι υποτιμητική για τη γλώσσα η ταύτισή της με ένα απλό εργαλείο”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης ανέπτυξε τις απόψεις του για την ελληνική γλώσσα, για την οποία υποστήριξε ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι λόγω της “συνέχειάς” της στον ιστορικό χρόνο και όχι μόνο λόγω της παλαιότητάς της, γεγονός που φανερώνει την ασταμάτητη καλλιέργειά της.

Σε ένα ενδιαφέρον σημείο της τοποθέτησής του, κάλεσε το ευάριθμο νεανικό κοινό της αίθουσας να αποφεύγει τα greeklish, με το επιχείρημα ότι ο χρήστης του κώδικα αυτού αποξενώνεται από την εικόνα της λέξης.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η αντικατάσταση του χαρτιού γραφής με το πληκτρολόγιο επιφέρει “πλήγματα” στη γλώσσα, καθώς υποχωρεί η “κιναισθητική γνώση”.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του φανέρωσε την αντίθεσή του με την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, σε αντίθεση με τα φροντιστήρια που έτυχαν ευνοϊκότερης μεταχείρισης. “Είναι ομολογία αποτυχίας και αθλιότητας η στήριξη των φροντιστηρίων και η αναβάθμιση της παραπαιδείας σε βασική παιδεία”, τόνισε σε αυστηρό τόνο.

Ο καθηγητής απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού με μεγάλη προθυμία, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης περικυκλώθηκε από θεατές που ζητούσαν μια κατ’ ιδίαν σύντομη συζήτηση.

Σε ερώτηση του 3vita.gr, αν υπάρχουν παιδαγωγικοί ή μορφωτικοί λόγοι (εκτός από τους ιστορικούς) για τους οποίους έχει σημασία η διατήρηση της ιστορικής ορθογραφίας της ελληνικής γλώσσας, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης απάντησε ότι “οι υπεραπλουστευτικές προσεγγίσεις σε μια ιστορική γλώσσα είναι θανατηφόρες”, και συμπλήρωσε ότι η ορθογραφία καθιστά τη λέξη φορέα περισσότερων πληροφοριών.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Δημήτρης Κιούκης, ο επικεφαλής παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Δαβάκης, η βουλευτής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, Γεωργία Μαρτίνου, η σύζυγος του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Ντίνα Κωνσταντέλλου και η πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Δώρα Τριάντη, ο πρόεδρος του Επιμορφωτικού Συλλόγου Βάρης, Χρήστος Ριφιώτης, μεταξύ πολλών άλλων.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας, σχετικό με την ελληνική γλώσσα:

Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement