Στο δρόμο προς την «Αθηναϊκή Ριβιέρα» μεταφέρεται η ομιλία Ομπάμα;

Στο δρόμο προς την «Αθηναϊκή Ριβιέρα» μεταφέρεται η ομιλία Ομπάμα;

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα θα πραγματοποιηθεί σε άλλο χώρο, (από την Πνύκα), καλύτερα προφυλαγμένο, πιθανότατα στο μέτωπο της παραλιακής με πρώτη επιλογή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο.

Οι επιτελείς του αμερικανού Προέδρου που προετοιμάζουν τις λεπτομέρειες της επικείμενης επίσκεψής του στην Αθήνα προσανατολίζονται προς ακύρωση ή μεταφορά  της ομιλίας από το χωώρο της Πνύκας για λόγους ασφαλείας.

tspg

Επιπροσθέτως, επανεξετάζονται στο σύνολό τους, όλα τα μέτρα ασφαλείας, η διαδρομή και οι χώροι στους οποίους θα παραστεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όλα αυτά μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλική Πρεσβεία, σε ένα από τα πλέον φυλασσόμενα σημεία στο κέντρο των Αθηνών.

Όπως γράφτηκε στο CNN Greece, βάσει όλων των χαρακτηριστικών της συγκεκριμένης επίθεσης (επιχειρησιακών αλλά και λόγω της συγκυρίας) οι Αρχές εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά πιθανή μία επόμενη τρομοκρατική ενέργεια πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

Στην ατζέντα της συνάντησης Oμπάμα – Τραμπ την Πέμπτη βρέθηκαν και οι επισκέψεις του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, ο οποίος όμως δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στο θέμα

«Οπως όλοι θυμούνται την ιστορική ομιλία του Κένεντι στο Βερολίνο, έτσι και ο Ομπάμα θα αφήσει παρακαταθήκη τη δική του ομιλία στην Αθήνα, τη γενέτειρα της δημοκρατίας», είπε στην Καθημερινή αξιωματούχος που γνωρίζει λεπτομέρειες της προετοιμασίας της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα και έχει αίσθηση των στόχων και των συμβολισμών της.

Όπως σημειώνεται η αμερικανική πλευρά αποφάσισε να αξιοποιήσει σε στρατηγικό επίπεδο το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις –η κυβέρνηση Τσίπρα περιγράφεται ως εξαιρετικά φιλική προς τις ΗΠΑ–, το οποίο είναι απόρροια της υποστηρικτικής στάσης της Ουάσιγκτον στο θέμα του χρέους, αλλά σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στην υψηλή δημοφιλία του κ. Ομπάμα στην Ελλάδα, σπάνια για Αμερικανό πρόεδρο, με δεδομένες τις τριβές του παρελθόντος.

Η προετοιμασία της επίσκεψης συνεχίζεται και δεν έχουν ακόμη ληφθεί οριστικές αποφάσεις για μια σειρά από ζητήματα. «Οποιος πει ότι γνωρίζει το τελικό πρόγραμμα απλώς ψεύδεται», σημειώνει άλλος αξιωματούχος. Η τελευταία εικόνα που υπάρχει είναι ότι τον πρόεδρο δεν θα συνοδεύει η Πρώτη Κυρία, Μισέλ Ομπάμα

Στα μέτρα ασφαλείας του απερχόμενου προέδρου υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν περίπου 300 Αμερικανοί πράκτορες, αρκετοί από τους οποίους (περί τους 60 σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις) βρίσκονται ήδη εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα στην πρωτεύουσα, πραγματοποιώντας «κατόπτευση» περιοχών της. Αντίστοιχα, επί ποδός για τον ίδιο ακριβώς λόγο υπολογίζεται ότι θα βρίσκονται περίπου 3.000 αστυνομικοί.

Δεν έχει ακόμα γίνει γνωστός για λόγους ασφάλειας ο χώρος διαμονής του αμερικανού προέδρου στην περίπτωση που το επιτελείο του επιλέξει να διανυκτερεύσει στην Αθήνα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε μείνει στην προεδρική σουίτα στο ξενοδοχείο  «Divani Apollon» στο Καβούρι. του Ρώσου Προέδρου.