Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Για «προώθηση της ομοφυλοφιλίας στα σχολεία» κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας η Μητροπολη Γλυφάδας-3Β

«Προώθηση της ομοφυλοφιλίας στα σχολεία» (!) αποκαλεί στο mail διαμαρτυρίας της η Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας, Βάρης, Βούλα, Βουλιαγμένης και Ελληνικού τη «θεματική Εβδομάδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης» του υπουργείου Παιδείας για μαθητές Γυμνασίου. Σε επιστολή καλεί τους γονείς της περιοχής να αντιδράσουν και να μην αφήσουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν σο πρόγραμμα.

Πρόκειται για επιστημονικό πρόγραμμα μαθητικών δραστηριοτήτων και ενημέρωσης σε ευρωπαϊκά πρότυπα στις οποίες περιλαμβάνονται «εργαστήρια, διαδραστικά παιχνίδια, θεατρικά δρώμενα, εικαστικές δραστηριότητες, προβολή ταινιών με σχετικό περιεχόμενο που πλαισιώνεται με συζήτηση ή άλλη δράση» καθώς και συζήτηση για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα έμφυλα στερεότυπα και τις διακρίσεις με βάση το φύλο στην οικογένεια, στην εργασία και στην κοινωνία αλλά και την έμφυλη βία. Ενότητες του προγράμματος είναι  α) διατροφή και ποιότητα ζωής β) πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων γ) έμφυλες ταυτότητες.

Η Μητρόπολη Γλυφάδας, 3Β και Ελληνικού σε επιστολή προς το “χριστεπώνυμον πλήρωμα” ισχυρίζεται ότι η προσέγγιση τόσο ευαίσθητων θεμάτων
με τον τρόπο που επιχειρείται ενδέχεται να δημιουργήσει ψυχικά τραύματα στα παιδιά. Υποστηρίζει ότι ” με τρόπο ανεπίτρεπτα παρεμβατικό, τα παιδιά μας βομβαρδίζονται με στρεβλές ιδέες και κατευθύνονται σε διαμόρφωση μη υγιών στάσεων ζωής.”

Η άποψη μας: 

Είναι λογικό να υπάρχει σε γονείς ανησυχία λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης των γονέων, του υποχρεωτικού χαρακτήρα της συμμετοχής ή ακόμα και ενστάσεις για το πρόγραμμα του υπουργείου. Ωστόσ τα ζητήματα της θεματικής εβδομάδας είναι υπαρκτά και εξαιρετικά σοβαρά. Είναι προβλήματα που αφορούν κάθε ελληνική οικογένεια. Κανείς δεν βγαίνει χαμένος από την κατανόηση των πραγμάτων. 

Η αντίληψη ότι η μόρφωση και η επιστημονική ενημέρωση μπορεί να προκαλέσει ψυχικά τραύματα στον ελληνορθόδοξη κλήρο” είναι άκρως επικίνδυνη και αναχρονιστική.  Τραύματα, συχνά ανεπούλωτα, προκαλεί η άγνοια, η αποσιώπηση των προβλημάτων.

 Χιλιάδες παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τεράστια διατροφικά προβλήματα, τη μάστιγα του «bullying», τον κίνδυνο της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες κ.α, Ακόμα και  πολύ ευαίσθητα θέματα που είναι δύσκολο να παραδεχτούμε ή να συζητήσουμε όπως η ενδοοικογενειακή βία είναι δυστυχώς είναι πολύ πιο διαδεδομένο από ότι νομίζουμε.

Όλα αυτά είναι υπαρκτά προβλήματα. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρεμβαίνουν με επιστημονικό αλλά και συστηματικό τρόπο και να συμβάλουν στην ανάδειξη των αιτίων που τα προκαλούν αλλά και στην αντιμετώπιση τους.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η καταπολέμηση των διακρίσεων, η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών ή ατόμων διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού οφείλουν να παρουσιαστούν στα παιδιά με ορθό παιδαγωγικό τρόπο όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Τα παιδιά μας βομβαρδίζονται καθημερινά από έναν ωκεανό παραπληροφόρησης και ψηφιακών σκουπιδιών. Δεν θα πάθουν ψυχικό τραύμα αν ενημερωθούν με επιστημονικό τρόπο.  Να μαθαίνουν τα παιδιά ότι δεν πρέπει να κοροϊδεύουν τη διαφορετικότητα δεν αποτελεί κατήχηση υπερ της ομοφυλοφιλίας!  

 

Η επιστολή της Μητρόπολης Γλυφάδας αναλυτικά:

 

 

 

Προς το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα
της καθ᾿ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε για την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας[1] με θέμα «Υλοποίηση στο Γυμνάσιο Θεματικής Εβδομάδας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης», με τίτλο «Σώμα και ταυτότητα». Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2016οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα Γυμνάσια της χώρας, οι υπεύθυνοι αγωγής υγείας και οι υπεύθυνοι συμβουλευτικών σταθμών νέων έλαβαν επείγουσα εγκύκλιο για την υλοποίηση θεματικής εβδομάδας, η οποία περιλαμβάνει τρεις θεματικούς άξονες: α) τη διατροφή και την ποιότητα ζωής, β) την πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων και γ) τις έμφυλες ταυτότητες.

Η εγκύκλιος αυτή, ειδικά με την ενότητα «έμφυλες ταυτότητες», ζητά από τους εκπαιδευτικούς να παρουσιάσουν σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών θέματα που προσεγγίζουν τη σεξουαλικότητα και μάλιστα με τρόπο διαστρεβλωτικό. Η θεματική αυτή εβδομάδα, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί σε πρώτη φάση στα Γυμνάσια ολόκληρης της χώρας, φαίνεται ότι αποτελεί τραγική συνέχεια παλαιότερων δηλώσεων του τ. αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, ο οποίος είχε δηλώσει το 2015, στο πλαίσιο του 4ου ομοφυλοφιλικού «Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας»: «Πρέπει να μάθουν τα παιδιά στα σχολεία της χώρας ότι η διαφορετικότητα είναι πλούτος και ότι δεν πρέπει να αισθάνονται συστολή και φόβο»!

Το 2017 οι εκπαιδευτικοί καλούνται να διακόψουν τη μαθησιακή διαδικασία για μια ολόκληρη εβδομάδα, ώστε να κάνουν, χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση των γονέων, βιωματικά εργαστήρια και βιωματικές ασκήσεις πάνω σε θέματα, όπως: «βιολογικό και κοινωνικό φύλο, αποδομώντας τα έμφυλα στερεότυπα, ομοφοβία και τρανσφοβία στην κοινωνία και το σχολείο» κ.ά. Στο σχετικό υλικό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που διατίθεται στα σχολεία για εκπαιδευτική χρήση, βρήκαμε, μεταξύ άλλων:

1. συζητήσεις για θέματα σεξουαλικής συμπεριφοράς και σεξουαλικών σχέσεων (στις δραστηριότητες του θεματικού άξονα «πρόληψη εθισμού και εξαρτήσεων»),

2. αναλύσεις για «φαλλικά σύμβολα» (στο θεματικό άξονα «έμφυλες ταυτότητες»),

3. δραστηριότητα με τίτλο «“Κακές” λέξεις!!!», όπου οι μαθητές καλούνται «να καταγράψουν στο φύλλο εργασίας όλες τις υβριστικές εκφράσεις και λέξεις που θα ακούσουν να χρησιμοποιούνται στο χώρο του σχολείου ή έξω από αυτό από τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους» και «να συγκεντρώσουν υβριστικές εκφράσεις από την τηλεόραση και τα περιοδικά» (στις δραστηριότητες του θεματικού άξονα «έμφυλες ταυτότητες»),

4. δραστηριότητα με τίτλο «Σεξουαλικότητα στην εφηβεία» με ερωτήσεις για συζήτηση, οι οποίες περιλαμβάνουν: «σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η εμφάνιση της σεξουαλικότητας, σεξουαλική επαφή (ορισμός, η πρώτη φορά, φόβοι-ανασφάλειες κ.λπ.), έκφραση της σεξουαλικότητας, γονείς και εφηβική σεξουαλικότητα, ομοφυλοφιλία, σεξουαλικές ταυτότητες και στερεότυπα φύλου» (στον θεματικό άξονα «έμφυλες ταυτότητες»).

Είναι απορίας άξιον, πώς χωρίς την άδεια των γονέων επιχειρείται η προσέγγιση τόσο ευαίσθητων θεμάτων, η οποία σε καμμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνεται μαζικά, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαιτερότητες και η ωριμότητα κάθε παιδιού, πράγμα που συνεπάγεται τη δημιουργία ψυχικών τραυμάτων. Με τρόπο ανεπίτρεπτα παρεμβατικό, τα παιδιά μας βομβαρδίζονται με στρεβλές ιδέες και κατευθύνονται σε διαμόρφωση μη υγιών στάσεων ζωής. Στην όλη διαδικασία μάλιστα, παροτρύνονται οι εκπαιδευτικοί να οργανώσουν και «προβολή ταινιών με σχετικό περιεχόμενο», κάτι που παραπέμπει σε αντίστοιχες ταινίες απροκάλυπτης προώθησης της ομοφυλοφιλίας και των «διαφορετικών» αποκαλούμενων οικογενειών, οι οποίες προβάλλονται στο εξωτερικό. Όπως δηλώνει διευθύντρια σχολείου στο εξωτερικό, μετά την προβολή σχετικής ταινίας, «οι μαθητές μπόρεσαν να αποδομήσουν τις ιδέες περί οικογένειας».

Ως γονείς οφείλουμε να αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια χειραγώγησης της συνείδησης των παιδιών μας και καταπάτησης της θρησκευτικής ελευθερίας μας. Δεν δεχόμαστε τη συμμετοχή των παιδιών μας σε θεματικές εβδομάδες με το προαναφερθέν περιεχόμενο. Για τον σκοπό αυτό μπορούμε να συμπληρώσουμε τη σχετική δήλωση απαλλαγής του παιδιού μας ΕΔΩ. Ως εκπαιδευτικοί αρνούμεθα να διδάξουμε οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με την πίστη μας και τις αρχές του Ευαγγελίου. Ειρήσθω εν παρόδω, ότι η Ο.Λ.Μ.Ε. ανακοίνωσε[2] ότι απαιτεί από το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει την υποχρεωτικότητα της θεματικής εβδομάδας.

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί καλούνται να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, προσευχόμενοι και αγωνιζόμενοι εν χάριτι, αγάπη και αληθεία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας