Συμβιβαστική πρόταση για ανοιχτά καταστήματα στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αθήνας

Συμβιβαστική πρόταση για ανοιχτά καταστήματα στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αθήνας

Συμβιβαστική πρόταση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σύμφωνα με τη σύσταση του ΟΟΣΑ, συζητήθηκε κατά τη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με αντικείμενο τις αγορές προϊόντων, και επεξεργάζεται περαιτέρω σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, δεν θα ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές, αλλά στο τραπέζι τέθηκαν τόσο οι τουριστικές περιοχές της χώρας όσο και η διάρκεια της τουριστικής περιόδου, που στην Ελλάδα είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται συμβιβαστική λύση με δύο σκέλη: την τυπική διάρκεια της τουριστικής περιόδου που θα οριστεί στα κείμενα και που δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τους τέσσερις στους πέντε μήνες, και τον ορισμό της τουριστικής περιοχής. Ο ορισμός αυτός θα αφορά και στην Αθήνα, αλλά για παράδειγμα στις περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα και όχι σε γειτονιές των δήμων του Λεκανοπεδίου.

Το ΔΝΤ την ίδια ώρα επιθυμεί να χαρακτηριστεί με νόμο τουριστική περιοχή οποιαδήποτε έχει πάνω από 2000 κλίνες. Αυτή είναι και η πρόταση του ΣΕΤΕ. Γενικά το ΔΝΤ που παίζει τον προεξάρχοντα ρόλο επιδιώκει να απομειώσει το ρόλο των Περιφερειαρχών και να προωθήσει διατάξεις με καθολική ισχύ και να απομειώσει τα κριτήρια που εμποδίζουν το άνοιγμα καταστημάτων.

Σουπερμάρκετ

Κομβικό θέμα, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία αποτελεί το άνοιγμα των σουπερμάρκετ. Lidl και AB Βασιλόπουλος θέλουν σε τουριστικές περιοχές να είναι ανοικτά ένα εξάμηνο όλες τις Κυριακές, συν τις 8, δηλαδή συνολικά 32 Κυριακές. Πρόκειται για μία πρόταση με την οποία διαφωνεί ο Σκλαβενίτης.

ΜΗΣΥΦΑ

Συμβιβασμός επιτεύχθηκε και στη σύσταση του ΟΟΣΑ για την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, ενώ έχουν μείνει ένα-δύο ανοικτά ζητήματα από τις υπόλοιπες συστάσεις για την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων.07

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι, έπειτα από ένα ολιγόωρο διάλειμμα, η διαπραγμάτευση για τα ανοικτά θέματα, σοβαρότερα των οποίων είναι, μεταξύ άλλων, το δημοσιονομικό, το συνταξιοδοτικό, το εργασιακό, οι αποκρατικοποιήσεις, τα «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.

Κυβερνητικές πηγές, λίγο πριν τις 11 το βράδυ, θεωρούσαν δεδομένο ότι οι συνομιλίες θα χρειαστεί να συνεχιστούν και τη Δευτέρα διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι στόχος παραμένει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις στη διάρκεια των συνομιλιών της Δευτέρας.