Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη: Οχήματα για πυρόσβεση ή για ...καθαριότητα;

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη: Οχήματα για πυρόσβεση ή για …καθαριότητα;

Μια πολύ αμφιλεγόμενη πρακτική του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης -και όχι μόνο- έφερε στην επιφάνεια η ανακοίνωση από τη δημοτική αρχή της προμήθειας νέων οχημάτων που “αναβαθμίζουν το στόλο”.

Όπως τονίζεται στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο,

tspg

ο Δήμος προμηθεύτηκε ένα βυτιοφόρο, το οποίο έχει ως κύρια χρήση την πυρόσβεση, αλλά ταυτόχρονα θα χρησιμοποιείται για καθαρισμούς δρόμων και πλατειών, λόγω της μεγάλης χωρητικότητας νερού, αλλά και της πολύ υψηλής πίεσης που διαθέτει”.

Η επιλογή της χρήσης των οχημάτων της Δασοπυρόσβεσης για να πλένονται πλατείες, οδοί, εκκλησίες, μνημεία και άλλοι κοινόχρηστοι χώροι είναι κάτι για το οποίο η δημοτική αρχή Κωνσταντέλλου είναι περήφανη και ποτέ δεν έκρυψε.

“Δεν θέλουμε τα οχήματα ανενεργά, αλλά να βοηθούν στην καθαριότητα των τριών πόλεων”, μας είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παναγιώτης Σωτηρόπουλος. Σε ερώτηση αν αυτό επιτρέπεται επιχειρησιακά κατά την αντιπυρική περίοδο, ο αντιδήμαρχος απάντησε ότι κατά τους μήνες αυτούς, από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο, τα οχήματα δεν πλένουν.

Η αλήθεια όμως είναι ότι τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οχήματα και υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας χρησιμοποιήθηκαν για το …πάρεργο της καθαριότητας μέσα στον Μάιο, δηλαδή εντός της αντιπυρικής περιόδου.

Η χαρακτηριστικότερη αποστολή ήταν ο καθαρισμός του Μνημείου των ΛΟΚ στο Καβούρι, λίγα 24ωρα πριν τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο του Γενικού Επιτελείου Στρατού για τους πεσόντες καταδρομείς στις 29 Μαΐου. Οι φωτογραφίες άλλωστε από τις ενέργειες αυτές κοινοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως πειστήρια παραγωγής δημοτικού έργου…

pyrosvesi-katharismos

Σχολιάζοντας το θέμα στον “Παλμό”, ο Δήμαρχος Ηλιούπολης και πρόεδρος του ΣΠΑΥ (του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) Βασίλης Βαλασόπουλος τόνισε με σαφήνεια ότι “αυτή η πρακτική απαγορεύεται”.

Τα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας προορίζονται αποκλειστικά για τις φωτιές και μόνο σε έκτακτες ανάγκες, όπως πλημμύρες και άλλες εξαιρετικές συνθήκες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάτι άλλο”, πρόσθεσε. 

Άλλωστε, η Πολιτική Προστασία των δήμων έχει ανατεθεί κατά κύριο λόγο στις εθελοντικές ομάδες που πιστοποιούνται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Πυροσβεστικό Σώμα. Ενώ στο σύνολό τους οι εθελοντές αρνούνται, όπως είναι φυσικό, να αφήσουν το πόστο της ευθύνης τους για να καθαρίζουν κοινόχρηστους χώρους, οι εργασίες αυτές ανατίθενται στους υπαλλήλους του Δήμου που εργάζονται στην Πολιτική Προστασία και κατά τεκμήριο δεν μπορούν να αρνηθούν τις εντολές της διοίκησης.

Όπως είναι ευνόητο, η πρακτική χρήσης των πυροσβεστικών οχημάτων για την καθαριότητα αποδυναμώνει τη δύναμη κατάσβεσης κατά τις ώρες που το όχημα και το προσωπικό απουσιάζει.

plateia

Είναι λάθος να θεωρείται η ώρα επιφυλακής του ανθρώπινου δυναμικού και του εξοπλισμού “ώρες καθισιού”, διότι η φωτιά δεν προειδοποιεί.

Τηρουμένων των αναλογιών, ποιος θα τολμούσε να χρησιμοποιήσει για άσχετο σκοπό ένα ασθενοφόρο που περιμένει στη βάρδια του ή μια μηχανή αστυνομικού της Ομάδας ΔΙΑΣ που σταθμεύει σε μια πλατεία; Επιπλέον, η καταπόνηση για τους λάθος λόγους οχημάτων που σπάνια συντηρούνται, μπορεί να αποβεί μοιραία για τη λειτουργικότητά τους την κρίσιμη στιγμή.

Η καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων είναι αντικείμενο διαφορετικής υπηρεσίας από την Πολιτική Προστασία και απαιτεί διαφορετικό εξοπλισμό. Το “πάντρεμα” καθαριότητας και δασοπροστασίας δεν είναι επιλογή οικονομίας…

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 9 Ιουλίου 2016)