Θανάσης Παφίλης: Τι μπορεί να κάνει ένας κομμουνιστής περιφερειάρχης

Μια ενδιαφέρουσα απάντηση στην τυπική ερώτηση “και αν εκλεγείτε, τι θα κάνετε;” έδωσε με συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών και το δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Μεταξύ άλλων ερωτάται ο Θ. Παφίλης: Μπορεί να ασκήσει διοίκηση ένας κομμουνιστής πολιτικός σε μια Περιφέρεια του Καλλικράτη, σε ένα καπιταλιστικό σύστημα εν μέσω κρίσης και λιτότητας;

tspg

Και απαντά:

Να ασκήσει διοίκηση μπορεί, να ανατρέψει συνολικά την κατάσταση δεν μπορεί, ούτε να μετατρέψει σε «σοσιαλιστική νησίδα» ένα θεσμό, όπως είναι η τοπική διοίκηση, που έχει εξελιχθεί περισσότερο σε ιμάντα προώθησης της αντιλαϊκής κρατικής πολιτικής.

Ένας κομμουνιστής όμως στην τοπική διοίκηση μπορεί να στηρίξει τον αγώνα του λαού. Να συμβάλλει στον αγώνα για ανακούφισή του, δίνοντας βάρος σε τομείς κοινωνικής πολιτικής, όπως η σχολική στέγη, οι παιδικοί σταθμοί, οι υπηρεσίες πρόνοιας. Να πιέσει να αυξηθούν τα κονδύλια για την τοπική διοίκηση και αυτά να πάνε σε έργα που έχει ανάγκη ο λαός. Να μην ξεφραγκιάζονται οι λαϊκές οικογένειες για να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Φυσικά, προϋπόθεση για να τα κάνει αυτά, είναι να είναι με το μέρος του λαϊκού κινήματος, που σήμερα αντικειμενικά είναι στην αντιπολίτευση στην αστική εξουσία και το πολιτικό προσωπικό της. Έτσι και ο αγωνιστής στη διοίκηση ενός δήμου, μιας περιφέρειας πρέπει να ενεργεί ως αντιπολίτευση στην κεντρική εξουσία και τα μεγαλοσυμφέροντα. Αλλιώς θα είναι διαχειριστής της αντιλαϊκής πολιτικής. Και αυτό μόνο οι κομμουνιστές μπορούν να το κάνουν με συνέπεια.