Θανάσης Παφίλης: Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση δεν κρύβει τα λόγια της

Την πολιτική πλατφόρμα για την παρέμβαση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συπσείρωσης στις περιφερειακές εκλογές στην Αττική, ανέλυσε πριν από λίγο ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Θανάσης Παφίλης, σε εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Πειραιά.

Στο εκτεταμένο απόσπασμα της ομιλίας του που ακολουθεί, ο Θανάσης Παφίλης ασκεί σκληρή κριτική στον νυν περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό αλλά και στους υπόλοιπους υποψηφίους που υποστηρίζουν τα “κόμματα του ευρωμονόδρομου“. Καταλήγει δε με τις θέσεις του συνδυασμού του για την περιφέρεια και όχι μόνο.

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη σημερινή ομιλία του Θανάση Παφίλη:

Δεν είναι τυχαίο ότι στην προεκλογική περίοδο για τις περιφερειακές εκλογές στην Αττική, γίνεται προσπάθεια ώστε να περιορισθεί η αντιπαράθεση γύρω από τα πρόσωπα των υποψηφίων, για το ποιος είναι καλλίτερος διαχειριστής, νοικοκύρης, οραματιστής. Συσκοτίζουν έτσι τον πολιτικό χαρακτήρα της εκλογικής μάχης, δηλαδή το ρόλο της Περιφέρειας στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβερνήσεων και ΕΕ.

Θέλουν επίσης να κρύψουν ότι όλοι τους συμφωνούν στο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε στην Περιφέρεια και τους Δήμους και τους μετέτρεψε σε μακρύ χέρι του κράτους για να υπηρετήσουν και σε αυτόν τον τομέα τα συμφέροντα του κεφαλαίου με την γραμμή της ανταποδοτικότητας, της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων. Θέλουν να κρύψουν πως αυτό είναι το πλαίσιο της ΕΕ που μετέτρεψε την Περιφερειακή και τοπική διοίκηση σε σερβιτόρο των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων επιδεινώνοντας δραματικά τη ζωή της λαϊκής οικογένειας.

Ο Περιφερειάρχης κ. Σγουρός και η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου προώθησαν την αντιλαϊκή πολιτική, στάθηκαν απέναντι στο λαό.

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων, κατάργηση ΕΟΠΥΥ, καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, απολύσεις, διαθεσιμότητες, σφαγιασμός μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων λες και δεν αφορούσαν τα λαϊκά στρώματα της περιφέρειας της Αττικής. Καμία αντίδραση, καμία ενίσχυση του αγώνα των εργαζομένων. Απεναντίας προωθούσε προγράμματα και σχεδιασμούς που υπονόμευαν τα λαϊκά δικαιώματα.

Πιστοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την εξωραΐζουν, εκτελούν ευλαβικά τις κατευθύνσεις της και διαφημίζουν τα προγράμματα της. Αποκρύπτουν τις επιπτώσεις της πολιτικής της, στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων.

Αυτή την πολιτική την εφάρμοσε με συνέπεια σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων που αφορούν τη ζωή της λαϊκής οικογένειας.

Τα παραδείγματα είναι πολλά:

 • Ιδιωτικοποίησε υπηρεσίες της Περιφέρειας. Καθαριότητα κτιρίων, νησίδων, αποψιλώσεις κλπ.
 • Προώθησε την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Προσλήψεις με δίμηνα, με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, είτε μέσω των αμαρτωλών ΜΚΟ, είτε μέσω ΟΑΕΔ, με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και 490 ευρώ μισθό.
 • Συνέβαλε στο σπάσιμο του ωραρίου των καταστημάτων εγκρίνοντας την παράταση ωραρίου για να οργανωθούν π.χ. «Λευκές Νύχτες» σε Ίλιον και Αθήνα σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
 • Ψήφισε και εφαρμόζεται η κατάργηση της Κυριακής αργίας για όλες τις Κυριακές στην Ανατολική και μέρος της Δυτικής Αττικής.
 • Ανέχθηκε την κατάργηση υπηρεσιών όπως τα δημόσια ΚΤΕΟ με αποτέλεσμα την πλήρη ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας αυτής.
 • Χρηματοδοτεί δράσεις του μεγάλου κεφαλαίου όπως γήπεδα μεγαλοεπιχειρηματιών, κέντρα επιχειρηματικότητας, παραδίδει σε αυτό τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής προωθώντας τα μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια για τα τέσσερα εργοστάσια στην Αττική και για τουλάχιστον 30 χρόνια. Η ιδιαίτερα επιβαρυμένη Φυλή και συνολικά η περιοχή του Θριασίου θα παραμείνει ο βασικός χώρος υποδοχής και επεξεργασίας των απορριμμάτων, με βαριές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων, το περιβάλλον και την τσέπη του λαού.

Η Περιφέρεια πρωταγωνιστεί ως συμπράττων φορέας σε συνεργασία με Δήμους, Επιμελητήρια, Ιδρύματα κλπ. στη δημιουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, (Κοιν.Σ.Επ.) όπως στη δημιουργία Θερμοκοιτίδας Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας π.χ. την «Κατ’ οίκον φροντίδα Συνταξιούχων», συμβάλλοντας έτσι στο να ξηλώνονται και τα ελάχιστα ψήγματα κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας που υπάρχουν.

Προωθεί προγραμματικές συμβάσεις, δήθεν πολιτιστικής ανάπτυξης και καινοτομίας για να χρηματοδοτήσει το κεφάλαιο, όπως γίνεται με την αξιοποίηση των τριών ξενοδοχείων στην Ομόνοια (ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ, Μέγας Αλέξανδρος, ΟΛΥΜΠΙΑΣ) και το κτίριο του ΕΒΕΑ.

Ανακαινίζει, αποπερατώνει, εξοπλίζει διάφορα Ιδρύματα που ανήκουν στην εκκλησία επιτρέποντας μάλιστα με την προγραμματική σύμβαση που υπογράφει, ακόμα και την εκμετάλλευση από ιδιώτες αυτών των κοινωνικών μονάδων όπως του Κέντρου Φροντίδας Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων στο Βύρωνα ή της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητρόπολης Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης

Προωθεί πάσης φύσης Ευρωενωσιακά Προγράμματα απασχόλησης και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας των νέων, όπως το Progress 2013 στο Δήμο Αχαρνών ή το τσάιλντ-μάιντερ (child-minder) δηλαδή η φύλαξη παιδιών, λες και όλοι οι άνεργοι θα γίνουν επιχειρηματίες και έτσι θα καταπολεμηθεί η ανεργία.

Εγκρίνει μελέτες για την παραχώρηση δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες με τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα τον Αστέρα Βουλιαγμένης, που ολοκληρώνει την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου της Αττικής.

Το παραλιακό μέτωπο από την περιοχή του πρώην Ιπποδρόμου, πρώην αεροδρομίου Ελληνικού μέχρι την περιοχή Αστέρα Βουλιαγμένης, με συμβολή της περιφέρειας θα γίνει βορά επιχειρηματικών συμφερόντων.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση αντίθετα πρότειναν μέτρα για την ανακούφιση του λαού.

Από αυτές τις προτάσεις άλλες απορρίφθηκαν και άλλες αγνοήθηκαν από την πλειοψηφία. Παραδείγματα:

 • Η πρόταση μας για ενίσχυση των ανέργων του Περάματος, αν και ψηφίστηκε από το περιφερειακό συμβούλιο, δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
 • Αδιαφόρησε για την λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης των σχολείων, της μεταφοράς μαθητών, κ.α.
 • Ο αντισεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτιρίων που δεν καλύπτει παρά το 6% του συνόλου τους.
 • Η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στην Ανατολική Αττική, των ΚΕΛ, για χρόνια καρκινοβατεί.
 • Τα αντιπλημμυρικά που σχεδιάζονται και εκτελούνται με ρυθμό χελώνας και πολλές φορές ο αποσπασματικός σχεδιασμός αντί να λύνει δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα με αποτέλεσμα να καταστρέφονται συχνά περιουσίες (τελευταίο συμβάν καταστροφών Γενάρης – Φλεβάρης 2013)
 • Η αντιπυρική και αντισεισμική προστασία και θωράκιση που είναι ανύπαρκτη με τα γνωστά κάθε τόσο αποτελέσματα.
 • Καταθέσαμε προτάσεις διεκδίκησης για μείωση των εισιτηρίων των ΚΤΕΛ και δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, κατάργηση των διοδίων, των φόρων στα καύσιμα, την αξιοποίηση ελεύθερων χώρων όπως το πάρκο Τρίτση. Καταψηφίστηκαν σχεδόν καθολικά από την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου.

Η παράταξη της ΝΔ στήριξε την κυβερνητική πολιτική και συμπορεύτηκε με τη διοίκηση της περιφέρειας στα σημαντικότερα ζητήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι παράγοντες της ΝΔ θέτουν ευθέως θέμα στήριξης του σημερινού Περιφερειάρχη, πράγμα που αποδεικνύει την ταύτισή τους στην κατεύθυνση της πολιτικής που εφαρμόστηκε στην Περιφέρεια.

Οι παρατάξεις της μειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Άρμα Πολιτών) κινούμενες αυστηρά μέσα στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε. διεκδικούσαν το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή και επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι δεν στήριξαν τις προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων. Συμφώνησαν με τη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ, διαφώνησαν με τις προτάσεις μας για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, όταν συζητούσαμε το πρόβλημα της αιθαλομίχλης, καταψήφισαν την πρόταση μας για κατάργηση των διοδίων προτείνοντας να μην αυξηθούν ή να μην υπάρχουν διόδια εντός Αττικής.

Η κοινή όμως στρατηγική των συνδυασμών των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου αποκαλύπτεται και στις προεκλογικές τους τοποθετήσεις και τα προγράμματα που διατυπώνουν.

Ο κ. Σγουρός με την παράταξη «Αττική- Γ-Σγουρός-μόνο με έργο» δεν κρύβει, το αντίθετο υπερηφανεύεται ότι θα συνεχίσει την υλοποίηση αυτής της πολιτικής ενισχυμένος μάλιστα με την συμμετοχή παραγόντων της ΝΔ, συγκυβέρνηση δηλαδή και στην Περιφέρεια. Προβάλει την καλή διαχείριση και υποστηρίζει ταυτόχρονα με τη θεωρία έργων την πολιτική της κυβέρνησης και ΕΕ που φέρει όμως συντρίμμια για τα λαϊκά στρώματα και κερδοφορία στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο υποψήφιος της ΝΔ κ. Κουμουτσάκος με το όνομα «Στροφή 180ο Η Αττική αλλάζει πρόσωπο» θέλει να εμφανισθεί καλύτερος διαχειριστής του Γ. Σγουρού στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στην ίδια βέβαια κατεύθυνση που χρησιμοποιούνται και σήμερα. Ενίσχυση δηλαδή της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας Αττικής, τουριστική αναβάθμιση της «ανάδειξη παραλιακών μετώπων και ορεινών όγκων» με όπλο την επιστράτευση του θεσμού των ΣΔΙΤ. Τα πάντα στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων με καταδίκη της λαϊκής οικογένειας.

Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δούρου με όνομα συνδυασμού «ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ» με τις διάφορες μεγαλόστομες διακηρύξεις π.χ. Αλλάζουμε την Αττική – αλλάζουμε την Ελλάδα, με την μέχρι τώρα παρουσίαση των θέσεων δεν διαφέρει σε όσα επαγγέλλονται και τα άλλα κόμματα του Ευρωμονόδρομου. Διαφορές στη διαχείριση έχουν.

Για ποια αλλαγή μιλάει π.χ. μέσω ΕΣΠΑ το οποίο υποστηρίζουν μετά μανίας, όταν το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί κυρίως επιχειρηματίες και προβλέπει ότι ακόμη και σε μικρά τοπικά έργα πρέπει να υπάρχει συμμετοχή τουλάχιστον 50% ιδιωτών;

Άλλωστε για ένα από τα βασικά εργαλεία προώθησης των επιχειρηματικών συμφερόντων τις ΣΔΙΤ όχι μόνο δεν διαφωνεί αλλά αποτελεί και επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του. Που διαφωνεί δηλαδή με τους άλλους στα στρατηγικά θέματα;

Την συμφωνία προσπαθούν να την καλύψουν με ομιχλώδης διακηρύξεις περί συμμετοχής πολιτών, κοινωνικής επιχειρηματικότητας, κοινωνικής οικονομίας.(νέοι επιχειρηματίες)

Οι υπόλοιποι συνδυασμοί στην ίδια λογική κινούνται ανεξάρτητα αν ονομάζονται ως μνημονιακοί ή όχι. Στις ίδιες ράγες του Ευρωενωσιακού τραίνου που συντρίβει τους εργαζόμενους και τους λαούς.

Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ που εκφράζονται και από το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν κρύβουν τα λόγια τους, δεν παίζουν προεκλογικά παιχνίδια.

Λέμε ευθέως στο λαό ότι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, η επίλυση όλων των προβλημάτων σε όφελος του λαού, τα εκρηκτικά προβλήματα της Αττικής απαιτούν την ριζική ανατροπή αυτής της πολιτικής και του συστήματος ,και ένα δρόμο ανάπτυξης που θα κινείται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα όμως διατυπώνουμε ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο διεκδικήσεων που θα εμποδίζει τα χειρότερα θα μπορεί να αποσπάσει κάποιες βελτιώσεις.

 • Πλήρης κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών (Περιφερειών και Δήμων).
 • Όχι στη συρρίκνωση και κατάργηση δομών και υπηρεσιών, αλλά διεύρυνσή τους.
 • Όχι στις απολύσεις. Μόνιμη σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για τις διευρυμένες ανάγκες που προκύπτουν.
 • Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
 • ΠΔΕ και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις, που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνομιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών.
 • Επείγοντα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας.