Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλιαγμενη

“Παγώνει” η ανάπλαση της πλατείας Βουλιαγμένης μετά την κατακραυγή

Αντιμέτωπος με ένα εκρηκτικό κλίμα αλλά και την καθολική άρνηση των κατοίκων να συναινέσουν στα σχέδια της δημοτικής αρχής βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης 7 Νοεμβρίου ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, κατά την άτυπη διαβούλευση για την ανάπλαση της πλατείας Νυμφών, στη Βουλιαγμένη.

Το πατάρι του Aqua Marina που φιλοξένησε την εκδήλωση γέμισε ασφυκτικά, με τον κόσμο να γεμίζει σχεδόν και το ισόγειο και τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον αριθμό των συμμετεχόντων στους 200.

Δεν έλειψαν οι …γραφικότητες, οι συχνές διακοπές του δημάρχου και οι εντάσεις, ενώ κανένας από όσους πολίτες πήραν το λόγο δεν τάχθηκε υπέρ των αλλαγών που εισηγείται η διοίκηση του Δήμου.

“Το περάσατε το μήνυμα, εγώ σας άκουσα”, ήταν τα λόγια του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου προς το τέλος αυτής της αρκετά δύσκολης γι’ αυτόν διαδικασίας.

“Η πλατεία δεν θα προχωρήσει αν δεν πειστούν οι χρήστες της”, είπε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ήταν η πρώτη φορά που εισέπραξε χειροκρότημα. “Δεν θα υλοποιήσουμε το σχέδιο και θα το επεξεργαστούμε ξανά, μέχρι να πειστούμε ότι κάνει μόνο για προσάναμμα”, κατέληξε.

Νωρίτερα, παρουσίασε με διαφάνειες και την αναφορά πλήθους στοιχείων τα στάδια εξέλιξης της μελέτης ανάπλασης. Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος χαρακτήρισε “αστικούς μύθους” τα περί τσιμεντοποίησης και ανέφερε επανειλημμένα ότι η τελευταία τροποποίηση της μελέτης αύξησε την επιφάνεια πρασίνου.

Είπε ακόμη ότι έγιναν δεκτές οι περισσότερες παρατηρήσεις Βουλιαγμενιωτών που κατατέθηκαν κατά την επίσημη διαδικασία διαβούλευσης και απέδωσε στην παραπληροφόρηση τη λάθος εντύπωση κατά τον ίδιο, που έχουν δώσει τα σχέδια της δημοτικής αρχής.

Το “κλίμα” της συγκέντρωσης εξέφρασαν καλύτερα, αν και με όρους συνθηματολογίας, οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που τοποθετήθηκαν πρώτοι, Διονύσης Κοντονής και Δημήτρης Δαβάκης.

“Τι δεν καταλαβαίνετε; Δεν μας αρέσει!” είπε ο Διονύσης Κοντονής για να εισπράξει παρατεταμένο χειροκρότημα. “Αυτό που σε παρακαλώ να κάνεις, είναι να μην κάνεις τίποτα” τόνισε απευθυνόμενος στον δήμαρχο ο Δημήτρης Δαβάκης και καταχειροκροτήθηκε επίσης.

Αρκετοί δημότες πήραν το λόγο κατά τη διαδικασία, μεταξύ αυτών:

Ο Αινείας Οικονόμου, αρχιτέκτονας και διδάσκων στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, έκανε αναφορά στο βιβλίο του Δημήτρη Κουτσογιάννη “Παληά Βουλιαγμένη“, το οποίο χαρακτηρίζει την πλατεία Νυμφών “κήπο”. “Αυτή θα έπρεπε να είναι η κεντρική ιδέα των μελετητών της ανάπλασης, ο κήπος, όχι να κατασκευάσουν ένα γλυπτό στη λογική της αστικής πλατείας”. Ο ομιλητής ανέπτυξε επιχειρήματα για τη λάθος γεωμετρία της προτεινόμενης ανάπλασης και τη θάμβωση που θα προκαλούν οι επιφάνειες, καθώς και άλλα κατασκευαστικά προβλήματα.

Ο Χρήστος Τσενόγλου υπογράμμισε ότι “και η ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας με αγαθές προθέσεις έγινε” σημειώνοντας ότι δεν αρκούν τα βιογραφικά των μελετητών. “Θέλουμε παρεμβάσεις που να σέβονται το έδαφος και όχι μια πλατεία που να μοιάζει με την πλατεία Κατράκη της Γλυφάδας ή την πλατεία της Βούλας”. Ο κ. Τσενόγλου αναφέρθηκε και στην εγκατάλειψη του πρασίνου στο Καβούρι και όλη τη Βουλιαγμένη και κάλεσε τον δήμαρχο να αλλάξει τους υπεύθυνους της Υπηρεσίας Πρασίνου.

Ο Μιχάλης Παπαβασιλείου αναφέρθηκε στον πατέρα του, Τάκη Παπαβασιλείου, τον πρώτο Κοινοτάρχη της Βουλιαγμένης το πορτρέτο του οποίου κρέμεται μαζί με τα πορτρέτα όλων των διατελεσάντων κοινοταρχών στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου Βουλιαγμένης. “Αν χαλάσετε την πλατεία, θα βγουν όλοι αυτοί και θα σας κηνυγάνε”, είπε σκωπτικά.

Ο Πόλης Αφρουδάκης ξεκίνησε λέγοντας ότι θα υποστήριζε την πρόταση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, αλλά το κλίμα τον αναγκάζει να αναθεωρήσει. “Χάσατε κύριε δήμαρχε, οι δημότες θέλουν κάτι άλλο”, είπε και αναφέρθηκε στις ελλείψεις υποδομών της πλατείας, την οποία ζει ανελλιπώς κάθε μέρα επί δεκαετίες, όπως τόνισε.

Από τους αιρετούς, το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν η βουλευτής Αττικής της ΝΔ, Γεωργία Μαρτίνου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Νίκος Ψαλλίδας, ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, Σπύρος Βαλάτας, οι αντιδήμαρχοι Παντελής Κασιδόκωστας, Βασίλης Παπαμιχαήλ, Νίκος Βάσης και Μιχάλης Ανδριόπουλος, ο επικεφαλής του Κύματος Ενωμένων Πολιτών Δημήτρης Δαβάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Διονύσης Γεωργουλόπουλος, Νανά Καραγιάν, Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, Δημοσθένης Βαμβασάκης, Διονύσης Κοντονής, Νίκος Κασιδόκωστας, η πρόεδρος του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Βουλιαγμένης Άννα Λεντή και η σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Βούλας, Βίκυ Αμπελικάκη Περράκη. Ακόμη παρών ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα και κάτοικος Βουλιαγμένης, Παναγιώτης Κόνσουλας, ο οποίος πήρε και το λόγο.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας