Την πρώτη θέση στο Robot Performance Award στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής και Καινοτομίας 2021κατέκτησε η ομάδα ρομποτικής The Inventors του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας. Συνολικά η ομάδα της Βούλας κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, που φέτος λόγω ειδικών συνθηκών πραγματοποιήθηκε απομακρυσμένα και με τηλεδιάσκεψη, χωρίς τον μαζικό και θορυβώδη τρόπο των παλαιότερων προ πανδημίας διοργανώσεων.
Οι Inventors που το 2019 κατέκτησαν την πρώτη θέση πανελλαδικά και έφτασαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ρομποτικής First Lego League όπου έλαβαν το 1ο Βραβείο Project Research, συνεχίζουν μια παράδοση με νέα κάθε χρονιά σύνθεση μαθητών, σε μια σκυταλοδρομία που εκτός από επιτυχίες, αφήνει και αγάπη για την επιστήμη και τις τεχνολογικές εφαρμογές.
Μετά την επιτυχία του φετινού διαγωνισμού, η ομάδα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας έδειξε και στον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, τις φετινές της προτάσεις δίνοντας και δύο καινοτόμες ιδέες στη δημοτική αρχή τις οποίες ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε να δρομολογήσει την εφαρμογή τους.

Αφού οι τεχνικοί της ομάδας παρουσίασαν στον Δήμαρχο το ρομπότ με το οποίο κέρδισαν την 1η θέση στον διαγωνισμό, προσκάλεσαν τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο να δοκιμάσει τα πρότυπα όργανα παιδικής χαράς που κατασκεύασαν με το σκεπτικό να διαμορφώσουν ένα πάρκο που να συνδυάζει την ήπια άθληση με τη μάθηση των βασικών φυσικών εννοιών.
Ο σχεδιασμός των οργάνων έγινε βάσει των επτά μηχανών της αρχαιότητας: Μοχλός, γρανάζι, τροχαλία, βίδα, τροχός, κεκλιμένο επίπεδο και σφήνα. Ανάλογη ήταν και η ονοματοδοσία των οργάνων: “Τραμπάλες του Αρχιμήδη” (νόμοι των μοχλών και στόχο την ισορροπία του συστήματος) και “Ζυγός της Θέμιδος” (δυνάμεις που ασκούνται σε έναν μοχλό).
Επιπλέον η ομάδα κατασκεύασε μοντέλα για 3 ακόμη όργανα: Την “Ατομική τριήρη” με έμπνευση από το εργόμετρο γυμναστικής και τροχαλίες που βοηθά στην απόκτηση καλύτερης ισορροπίας, τον “Οδοντωτό δρομέα”, ένα ποδήλατο με σύστημα κυκλικών και μη κυκλικών γραναζιών και τον “Από μηχανής θεό”, ένα παιχνίδι ισορροπίας που συνδυάζει τις τροχαλίες, τις μαγνητικές δυνάμεις και τις τέχνες.
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος άκουσε με ενδιαφέρον όχι μόνο το πώς οδηγήθηκαν οι μαθητές στο σχεδιασμό, αλλά και την πλήρη κοστολόγηση του πρότυπου πάρκου που προτείνουν μέσω ενός αναλυτικού business plan που διαμόρφωσαν, δεσμευόμενος να βοηθήσει στην πιστοποίηση των οργάνων αλλά και τη δημιουργία ενός φυλασσόμενου χώρου στη νέα πλατεία των Πηγαδακίων, όπου θα μπορέσουν με χρηματοδότηση του Δήμου να εγκατασταθούν μόνιμα για εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Παράλληλα, ο υπεύθυνος δάσκαλος της ρομποτικής Αντώνης Σκέλλας με τη διευθύντρια του σχολείου Αλεξάνδρα Μαρκοπούλου ζήτησαν από τον Δήμαρχο και την πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δώρα Τριάντη να μεριμνήσει ο Δήμος ώστε στο σχολείο το εργαστήριο να αναβαθμιστεί σε ένα “hub” καινοτομίας και τεχνολογίας για να απογειωθούν οι δυνατότητές του.

