Παιδική χαρά για AMEA στο Παλαιό Φάληρο

Παιδική χαρά για AMEA στο Παλαιό Φάληρο

Ο πρώτος πρότυπος παιδότοπος για Ατομα με Αναπηρίες, στην Αθήνα, είναι πραγματικότητα. Την Παρασκευή το πρωί, ο χώρος έσφυζε από παιδιά που έπαιζαν και γελούσαν, απολαμβάνοντας τον ήλιο και τον καλό καιρό.

Ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, ο πρόεδρος των Special Olympics Hellas και Πρέσβης επί τιμή, Διονύσης Κοδέλλας, καθώς και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, έδωσαν το «παρών», εγκαινιάζοντας την πρώτη προσβάσιμη για ΑμεΑ παιδική χαρά Αγίας Σκέπης Παλαιού Φαλήρου.

Ο χώρος περιλαμβάνει ένα γήπεδο μπάσκετ, ποδηλατόδρομο καθώς και γήπεδο μπότσε (bocce), του επίσημου αγωνίσματος των Special Olympics.

Οι παραπάνω υποδομές πλαισιώνουν την υφιστάμενη παιδική χαρά, προσφέροντας την ευκαιρία στα παιδιά και τους συνοδούς τους να αθληθούν και να απασχοληθούν δημιουργικά.

Το έργο, που υλοποιήθηκε με ίδιους πόρους του δήμου, είχε τελικό κόστος τα 23.500 ευρώ.

Φωτό: Μάριος Βαλασόπουλος

«Ομορφος χώρος»

«Μέχρι τώρα συνεργαζόμαστε με πάρα πολλούς δήμους σε όλη την Ελλάδα και οφείλω να ομολογήσω ότι όλες οι δημοτικές αρχές μάς παραχωρούν πάντα πρόθυμα οποιαδήποτε δημοτική αθλητική εγκατάσταση χρειαζόμαστε. Ετούτο εδώ είναι η πρώτη φορά που γίνεται και είναι μία πρωτοβουλία του κ. Χατζηδάκη, όπου πραγματικά πιστεύω ότι θα γεμίσει χαρά τους αθλητές μας. Πρώτα απ’ όλα είναι σε έναν πολύ όμορφο χώρο και ύστερα δίνεται έμφαση στο μπότσε», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των Special Olympics.

«Προσπαθούμε πάντοτε να φέρουμε σε επαφή αθλητές με αθλητές των Special Olympics. Αυτό λέγεται unify team (ενοποιημένη ομάδα), όπου ανακατεύουμε τις δυο κατηγορίες και παίζουνε η μία εναντίον της άλλης. Το είχαμε κάνει πριν από λίγο καιρό στο μπάσκετ, με τους αθλητές του Αρη Θεσσαλονίκης. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για τα παιδιά μας, γιατί βλέπουν ότι εντάσσονται στην κοινωνία, ότι είναι αποδεκτοί και ότι μπορούν να αναπτύξουν τα ταλέντα τους. Η ένταξη στην κοινωνία και ο σεβασμός της διαφορετικότητας είναι οι δύο πυλώνες στους οποίους βασίζονται τα Special Olympics».

2

«Τα παιδιά έχουν διάθεση να μάθουν. Γι’ αυτό τα φέραμε σήμερα εδώ. Για να καταλάβουν και να μάθουν τις ανάγκες των παιδιών ΑμεΑ, τα οποία στερούνται ακόμη και τα αυτονόητα, δηλαδή μία παιδική χαρά που να έχει ευκολίες πρόσβασης, ώστε να μπορούν να παίξουν άνετα και να αθληθούν», μας λέει η Σταματία Αναστασιάδου, γυμνάστρια εδώ και δέκα χρόνια στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου.

3

«Πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε και να αισθανόμαστε τις ανάγκες των άλλων. Τα παιδιά είναι πολύ θετικά σε τέτοιες δράσεις. Θαύματα δεν γίνονται βέβαια. Θέλει χρόνο. Είναι πρωτίστως ζήτημα παιδείας να μάθεις να σέβεσαι τον διπλανό σου».

 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών/Διαλεκτή Αγγελήμ, Φωτογραφίες Μάριος Βαλασόπουλος