4 στα 5 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών στη Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

4 στα 5 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών στη Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Με αδιανόητες ελλείψεις ξεκίνησε η σχολική χρονιά για τα μικρότερα παιδιά του Δήμου και τις οικογένειές τους. Όπως αποκάλυψε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κώστας Πασακυριάκος, από τα περίπου 500 παιδιά των οποίων η αίτηση έγινε δεκτή για να φοιτήσουν σε ένα από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα φοιτούν μόνο 100!

Το 3vita.gr έχει ήδη ζητήσει από χτες με επίσημο τρόπο απαντήσεις και στοιχεία από τον ΟΑΠΠΑ (Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής) το νομικό πρόσωπο του Δήμου που έχει στην ευθύνη του τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, αλλά ακόμη …αναμένουμε στο ακουστικό.

Οι πληροφορίες που συνέλεξε ο Κώστας Πασακυριάκος απευθυνόμενος σε υπηρεσιακούς παράγοντες πάντως αναφέρουν ότι μόνο στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2015 υπάρχει ελπίδα να εξυπηρετηθούν τα παιδιά. Ως τότε, οι γονείς είτε θα …αυτοσχεδιάζουν, είτε θα αναγκαστούν να πληρώσουν ιδιωτικούς σταθμούς, με ό,τι συνεπάγεται για την τσέπη τους η οικονομική αιμορραγία και για την ψυχολογία των παιδιών η αλλαγή σχολικού πειβάλλοντος στο μέσο της χρονιάς.

Σημειωτέον ότι η σημερινή διοίκηση του ΟΑΠΠΑ έχει εκλεγεί από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο με το οποίο πολλάκις ήρθε σε σύγκρουση ειδικά στο ζήτημα των τροφείων των παιδικών σταθμών: Το μεν Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσιζε απαλλαγή των γονιών, το δε Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΠΠΑ χρέωνε κανονικά!

Οπωσδήποτε την ευθύνη για το χάλι αυτό μοιράζονται οι δημοτικές υπηρεσίες με τις κρατικές δομές που συναγωνίζονται σε γραφειοκρατία και ρυθμούς χελώνας. Ωστόσο οι καθυστερήσεις στην πρόσληψη προσωπικού μπορεί να είναι και ηθελημένες, στη λογική εξοικονόμησης χρημάτων του κρατικού προϋπολογισμού.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα διοίκηση Κωνσταντέλλου καλείται να δώσει λύση και το βασικότερο, να δεσμευτεί σε ένα χρονοδιάγραμμα κάλυψης των αναγκών. Αυτή τη στιγμή στην ιστοσελίδα του Δήμου έχουν αναρτηθεί οι λίστες μοριοδότησης και αναφέρεται ότι κάθε οικογένεια θα ειδοποιείται ατομικά με SMS όταν έρθει η ώρα. “Κουκουλώνοντας” το πρόβλημα όμως δεν επισπεύδεται καμία λύση.

Παραθέτουμε την αποκαλυπτική ανακοίνωση του δημοτικού συμβούλου Κώστα Πασακυριάκου, που και πάλι “σήκωσε” το θέμα:

Το πρόβλημα με τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου μας είναι εκρηκτικό.

Ήδη, τα παιδιά θα έπρεπε να φιλοξενούνται από την 1η Σεπτέμβρη στους παιδικούς σταθμούς.

Ομως, από τα περίπου 500 παιδιά των οποίων οι αιτήσεις έχουν εγκριθεί και μοριοδοτηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει μόλις 65 (μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ) και από την επόμενη Δευτέρα όπως μαθαίνουμε σταδιακά θα ξεκινήσουν να πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς άλλα 40 παιδιά. Δηλαδή, περίπου 400 παιδιά και οι οικογένειές τους βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Ακούγεται έντονα πως υπάρχει περίπτωση το σύνολο των παιδιών να πάει στους σταθμούς στο τέλος του 2014 ή στις αρχές του 2015.

Το χειρότερο όμως είναι ότι το σύνολο των παιδιών παραμένει ακόμα άγνωστο πότε θα ξεκινήσει να φιλοξενείται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου μας.

Δεκάδες οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα αφού είναι αναγκασμένοι να βρουν τρόπους και για να μπορούν να πάνε για δουλειά αλλά και να φροντίσουν τα παιδιά τους.

Καλούμε τη διοίκηση του δήμου:

  • Να δώσει άμεσα λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.
  • Να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών.
  • Να μην επιβληθούν τροφεία ούτε για τη σχολική χρονιά 2014 – 2015, όπως ακριβώς έγινε και την προηγούμενη μετά από αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και ύστερα από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Τέλος, καλούμε τους γονείς να αντιδράσουν και να μην ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΤΡΟΦΕΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ (2013 – 2014) ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ. Θυμίζουμε ότι γι αυτό το θέμα το δημοτικό συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει πάρει σχετικές αποφάσεις που απαλλάσσει τους γονείς από την υποχρέωση να καταβάλλουν τροφεία για την περίοδο Σεπτέμβρης 2013 – Ιούλιος 2014.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης