Ο Σεπτέμβρης θα είναι ο μήνας ο πικρός για τους γονείς

Ο Σεπτέμβρης θα είναι ο μήνας ο πικρός για τους γονείς

Aυξήσεις-φωτιά στα φροντιστήρια

Μαύρα μαντάτα για τους γονείς σε όλη την Ελλάδα καθώς από το Σεπτέμβριο τα δίδακτρα των ιδιωτικών φροντιστηρίων μαθημάτων και ξένων γλωσσών θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23% ενώ μέχρι τώρα ίσχυε απαλλαγή γι’ αυτό το φόρο. Το μέτρο αυτό θα πλήξει αφενός τις οικογένειες που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας και αφετέρου τους δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς που δεν έχουν απορροφηθεί στη δημόσια εκπαίδευση αλλά εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Προβλέπεται ότι θα ακολουθήσουν απολύσεις εκπαιδευτικών, μειώσεις μισθών για όσους

tspg

«τυχερούς» εξακολουθούν να εργάζονται ενώ πολλά φροντιστήρια θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.
Γιατί όμως αποφασίστηκε αυτή η επιβάρυνση που θα προκαλέσει πάμπολλα οικογενειακά δράματα; Να ποια εξήγηση έδωσε ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συζήτηση των «προαπαιτούμενων» στη Βουλή πριν μια εβδομάδα:

«Η συμφωνία προβλέπει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ. Έπρεπε να βρεθεί μια κατηγορία υπηρεσιών από εκείνες που δεν επιβάλλονταν ΦΠΑ μέχρι σήμερα. Επιλέξαμε να εντάξουμε στο ΦΠΑ τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών ώστε να αφήσουμε εκτός πιο βασικές υπηρεσίες όπως οι ιατρικές και ταχυδρομικές».

Το να πηγαίνει ένα παιδί σε δημόσιο σχολείο ΔΕΝ είναι τραγωδία. Όμως είναι τραγωδία το δημόσιο σχολείο να ΜΗΝ μπορεί να προσφέρει στο παιδί όλα εκείνα τα εφόδια που είναι απαραίτητα για τη συνέχιση των σπουδών του σε ανώτατο επίπεδο, για προκοπή και για μάθηση σε ένα πολύ ανταγωνιστικό εθνικό και διεθνές περιβάλλον.