Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλιαγμενη

Με υπουργικές αποφάσεις προσφεύγει ο Σπύρος Πανάς στη δικαιοσύνη για τον Αστέρα

Σε δηλώσεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας με την οποία κηρύχθηκαν αρχαιολογικοί χώροι (ΦΕΚ 350 Α.Α.Π. / 4-10-2013) και καθορίστηκαν ζώνες Α΄ απολύτου προστασίας (Φ.Ε.Κ. 402 Α.Α.Π. / 13-11-2013), στη Βουλιαγμένη, προχώρησε ο δήμαρχος βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Σπύρος Πανάς, τόνιζοντας ότι πρόκειται για πολύ θετική εξέλιξη.

Όπως είπε ο Σπύρος Πανάς, «η προστασία της φυσιογνωμίας της Βουλιαγμένης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία των αρχαιοτήτων, που έχουν αναδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια από τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον ιστορικό, φιλόλογο, αρχαιολόγο και εμπειρογνώμονα του Δήμου σε θέματα αρχαιοτήτων κ. Χρήστο Διονυσόπουλο για την αμέριστη βοήθεια που προσέφερε στο Δήμο προς αυτό τον σκοπό. Δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθούν σχέδια που θα αλλοιώσουν την όμορφη εικόνα της πόλης μας και την οικιστική της φυσιογνωμία. Τα σχέδια αυτά, έρχονται σε πλήρη αντίθεση και με τις υπουργικές αποφάσεις και με το πως εμείς θέλουμε να είναι ο τόπος μας, γι’ αυτό θα αγωνιστούμε για να ακυρωθούν στην πράξη. Με το νομικό αγώνα που θα δώσουμε, αλλά και με την κινητοποίηση όλων μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Όπως τονίζει η Δημοτική Αρχή, η επίτευξη του στόχου να κηρυχθούν οι αρχαιολογικοί χώροι και να θεσμοθετηθούν ζώνες Α΄ απολύτου προστασίας στη Βουλιαγμένη, ήταν αποτέλεσμα της συστηματικής προετοιμασίας και διεκδίκησης από πλευράς Δημάρχου Σπύρου Πανά, σε συνεργασία με τον ιστορικό, φιλόλογο, αρχαιολόγο και εμπειρογνώμονα του Δήμου σε θέματα αρχαιοτήτων κ. Χρήστο Διονυσόπουλο. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, με την 174/ 11-06-2013 ομόφωνη απόφαση του, ζήτησε από το Υπουργείο Πολιτισμού να κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος η μεγαλύτερη έκταση της Βουλιαγμένης.

Τι προβλέπουν τα ΦΕΚ 350 & 402

Α) Στο ΦΕΚ 350 /4 Οκτωβρίου 2013, προβλέπεται:

Η κήρυξη − οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή της Βουλιαγμένης, για λόγους προστασίας των σημαντικών μνημείων και των άλλων αρχαίων καταλοίπων:

 1. Στην περιοχή του «Λαιμού», του ναού του Απόλλωνος Ζωστήρα του τέλους του 6ου αι. π.Χ. στην παραλία του Αστέρα Βουλιαγμένης, του Βωμού της Αρτέμιδος μπροστά από το σηκό του ναού, καθώς και της δεξαμενής−κρήνης των αρχαϊκών χρόνων (η οποία διατηρείται σε κατάχωση βόρεια του ναού).
 2. Της ιερατικής οικίας του τέλους του 6ου αι. π.Χ., η οποία βρίσκεται στα βορειοανατολικά του ναού.
 3. Των δύο πύργων του 5ου αι. π.Χ., στην παραλία της Ωκεανίδας και στο λόφο του ορφανοτροφείου αντίστοιχα, καθώς και τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα στο μικρό ακρωτήρι, δυτικά του τελευταίου πύργου.
 4. Των οικιστικών καταλοίπων στη χερσόνησο της Βουλιαγμένης, που χρονολογείται από τους προϊστορικούς έως και τους ελληνιστικούς χρόνους.
 5. Των καταλοίπων του αρχαίου κτηρίου και δρόμου στην παραλία του μεγάλου Καβουρίου, που χρονολογούνται στους κλασικούς χρόνους
 6. Των κτιριακών και ταφικών καταλοίπων, τα οποία χρονολογούνται στους προϊστορικούς και στους ρωμαϊκούς χρόνους, εντός του σύγχρονου οικισμού του Καβουρίου.
 7. Το μεγαλύτερο τμήμα της ακτογραμμής της Βουλιαγμένης σε μήκος 150 – 200 μέτρα από τη στεριά προς τη θάλασσα (όπως αυτό ορίζεται από τον ορθοφωτοχάρτη που επισυνάπτεται στο ΦΕΚ).

Δηλαδή κηρύσσεται ως αρχαιολογικός χώρος όλη η έκταση που περιέχεται δυτικά από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος και εκτείνεται μέχρι και τις δυτικές και νότιες ακτές της Βουλιαγμένης. Περιλαμβάνει το Μεγάλο Καβούρι, το Λόφο του Ορφανοτροφείου, τη χερσόνησο του Ζωστήρα και προστατεύει τις παραλίες σε μήκος 150-200 μέτρα από την στεριά.

Β) Στο ΦΕΚ 402 Α.Α.Π. /13 Νοεμβρίου 2013, ενισχύεται ακόμη περισσότερο ο αρχαιολογικός χαρακτήρας της περιοχής αφού καθορίζει ως Ζώνες Απολύτου Προστασίας Α΄ τα παρακάτω:

 1. Ζώνη Α.1 Απολύτου Προστασίας, η οποία περιλαμβάνει το Ναό του Απόλλωνος Ζωστήρος, το βωμό του, την κρήνη − δεξαμενή στα βόρεια, μνημεία τα οποία βρίσκονται εντός της περιοχής του «Αστήρ Παλλάς» και την Ιερατική Οικία στα ΒΑ, η οποία βρίσκεται σε διαμορφωμένο χώρο πρασίνου επί της οδού Απόλλωνος, καθώς πρόκειται για μνημεία ενός ενιαίου συνόλου.
 2. Ζώνη Α.2 Απολύτου Προστασίας εντός της περιοχής του «Αστήρ Παλλάς», και συγκεκριμένα στην περιοχή των «Καμπανών», στο λοφίσκο δυτικά της πισίνας του Ν.Ο. Βουλιαγμένης, όπου έχει εντοπιστεί ελληνιστικό κτήριο και προϊστορική εγκατάσταση.
 3. Ζώνη Α.3 Απολύτου Προστασίας στο έξαρμα όπου βρίσκεται ο ΒΔ πύργος και τα κατάλοιπα των προσκτισμάτων του, στην περιοχή του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου.

Στις ανωτέρω Ζώνες Α΄ Απολύτου Προστασίας του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή της Βουλιαγμένης, ισχύουν οι ακόλουθοι όροι:

 • Απαγορεύεται οποιασδήποτε μορφής δόμηση.
 • Επιτρέπεται η διατήρηση των νομίμως υφισταμένων κτηρίων και άλλων κατασκευών, η συντήρηση, επισκευή, ανακαίνισή τους, καθώς και μικρής κλίμακας οικοδομικές εργασίες σε αυτές, για λόγους χρήσης και υγιεινής.
 • Επιτρέπεται η μεταφορά και η τοποθέτηση μη μόνιμων κινητών στοιχείων.
 • Επιτρέπεται η συντήρηση, επισκευή, βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός υφισταμένων δικτύων κοινής ωφελείας.
 • Για τις επιτρεπόμενες εργασίες εντός των ανωτέρω Ζωνών Α΄ Απολύτου Προστασίας απαιτείται η έγκριση των αρμοδίων Υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Τα οφέλη από τις παραπάνω αποφάσεις:

Κατά τη δημοτική αρχή, ο Δήμος ενισχύεται θεσμικά, ώστε να δώσει με ισχυρά «όπλα» τον νομικό αγώνα για να αποτρέψει την τσιμεντοποίηση της έκτασης του Αστέρα. Επιπλέον, συμβάλλουν ώστε να διατηρηθεί ο αρχαιολογικός και τουριστικός χαρακτήρας της έκτασης, να αποτραπεί η δημιουργία μιας ακόμη πόλης μέσα στα όρια της ήδη υπάρχουσας και να μην μετατραπεί σε γκρίζα η πιο όμορφη «πράσινη χερσόνησος» της Μεσογείου.

 

κλειδαράς Σπανός
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement