Νέο κυβερνητικό στραπάτσο: Αποσύρεται το παράλληλο πρόγραμμα

Νέο κυβερνητικό στραπάτσο: Αποσύρεται το παράλληλο πρόγραμμα

Το νομοσχέδιο του παράλληλου προγράμματος φαίνεται ότι αντιμετωπίζει την αντίθεση των εταίρων, οι οποίοι θεωρούν ότι περιέχει διατάξεις που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Αποσύρει η κυβέρνηση από την Βουλή το νομοσχέδιο με το «παράλληλο πρόγραμμα», επικαλούμενη ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος ώστε να τεθεί υπό την επεξεργασία των δανειστών.

Η απόφαση ελήφθη νωρίτερα σήμερα μετά από συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Είχαν προηγηθεί διαρροές για έντονη ενόχληση των θεσμών, οι οποίοι ήγειραν κίνδυνο μη έγκρισης της εκταμίευσης της υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, θέμα που εξετάζεται αυτή τη στιγμή στο Euro-working Group.

Το πρωί πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ότι στόχος της κυβέρνησης για το 2016 είναι 80% παράλληλο πρόγραμμα και 20% Μνημόνιο.

Για το θέμα συνεδρίασε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και αποφάσισε να αναβληθούν τουλάχιστον ως τις 7 Ιανουαρίου όλες οι διαδικασίες σχετικά με τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου για το αποκαλούμενο παράλληλο πρόγραμμα.

Ως επίσημο επιχείρημα, η Διάσκεψη ανέφερε ότι σέβεται τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης και αναβάλει τις διαδικασίες προκείμενου το παράλληλο πρόγραμμα να έρθει πιο συμπληρωμένο και τεκμηριωμένο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού είχαν αποχωρήσει από τη συζήτηση στις επιτροπές, διαμαρτυρόμενοι για αισχρές κοινοβουλευτικές πρακτικές, με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο δεν ήταν πλήρως κοστολογημένο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή τεκμηριωμένο από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Το ζήτημα της απόσυρσης προέκυψε τη στιγμή που το Euro-working Group εξετάζει την πορεία υλοποίησης του προγράμματος στήριξης, ώστε να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, με την οποία θα δρομολογηθεί και η έναρξη της κρίσιμης πρώτης αξιολόγησης.

Έκθετος πολιτικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος μόλις λίγες ώρες πριν βάπτιζε το …παράλληλο πρόγραμμα ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.   Διαψεύστηκε πανηγυρικά μόλις λίγες ώρες μετά. Μένει να δούμε αν θα αναλάβει τις ευθυύνες του.

<blockquote class=”twitter-tweet” lang=”el”><p lang=”el” dir=”ltr”>Παράλληλο Πρόγραμμα είναι η βάση για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο &amp; τη νέα πορεία της χώρας → <a href=”https://t.co/azIBnPWlvd”>https://t.co/azIBnPWlvd</a> <a href=”https://t.co/ceTM973pMG”>pic.twitter.com/ceTM973pMG</a></p>&mdash; Γιάννης Δραγασάκης (@YDragasakis) <a href=”https://twitter.com/YDragasakis/status/677448195786567680″>Δεκέμβριος 17, 2015</a></blockquote>
<script async src=”//platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

 

Σε λίγο αρχίζει Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, προκειμένου να συζητηθούν αλλαγές στο κοινοβουλευτικό πρόγραμμα.

Πηγή: http://www.skai.gr/