Σε καταγγελία κατά του δήμου Γλυφάδας για παράνομη απαγόρευση της εισόδου κατοικιδίων στο οικολογικό πάρκο προχώρησε σήμερα η ζωοφιλική ιστοσελίδα zoosos.gr, Σε κάθε περίπτωση αξίζει να διερευνηθεί αν το απαγορευτικό σήμα του δήμου είναι παράνομο και καταχρηστικό ή αν είναι στην διακρική ευχέρεια του κάθε δήμου μονομερώς να αποφασίζει για αυτά τα ζητήματα. Οι υπεύθυνοι του φιλοζωϊκού ιστότοπου τονίζουν ότι οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων δεν είναι σε καμία περίπτωση ανώτερες της ισχύουσας εθνικής ή κοινοτικής νομοθεσίας.
Ακολουθεί η δημοσίευση-καταγγελία η οποία αξίζει την προσοχή μας:
Την είσοδο κατοικίδιων και μη σκυλιών απαγορεύει παρανόμως ο Δήμος Γλυφάδας στο «Οικολογικό Πάρκο Ευρυάλης», που βρίσκεται στην οδό Ελ. Βενιζέλου, παραβλέποντας ότι η νομοθεσία πουθενά δεν αναφέρει ότι δεν επιτρέπονται τα σκυλιά στα πάρκα ακόμα και αν αυτά είναι… οικολογικά.
Ο Δήμος Γλυφάδας παραβλέπει τι ορίζει η νομοθεσία;
Ο Δήμος Γλυφάδας όμως δεν είναι ο μόνος αφού παντού στη χώρα οι δήμοι επικαλούνται ανύπαρκτες διατάξεις, νόμους και αποφάσεις για να διώχνουν τα σκυλιά από παντού.
Όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει στο zoosos θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων δεν είναι ανώτερες της ισχύουσας εθνικής ή κοινοτικής νομοθεσίας. Γι’ αυτό και μπορείτε να καταγγείλετε ακόμα και τους ιδιώτες που σε δημόσιους χώρους τοποθετούν παράνομες πινακίδες οι οποίες απαγορεύουν ό,τι τους ενοχλεί.
Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα χάρη στις παρεμβάσεις της Πανελλαδική Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και φιλοζωικών σωματείων αλλά και ιδιωτών σε δήμους, Αστυνομία και Λιμενικό δεκάδες παράνομες πινακίδες έχουν απομακρυνθεί.
Όμως δεν είναι όλοι οι κηδεμόνες ζώων ενημερωμένοι και συχνά έρχονται σε σύγκρουση με τους γονείς των παιδιών, που παίζουν σε πάρκα, καθώς θεωρούν ότι αυτή η απαγόρευση όχι μόνο είναι σωστή αλλά είναι και νόμιμη.
Ο νόμος λοιπόν – για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους – δεν απαγορεύει σε κανένα δημόσιο πάρκο ή πλατεία να κάνετε βόλτα με το σκύλο σας. Όμως επιβάλλει και ο νόμος και η κοινή λογική να μαζεύετε τα κόπρανα του κατοικίδιου σας (αν δεν το κάνετε και σας καταγγείλουν στην Αστυνομία το διοικητικό πρόστιμο είναι 300 ευρώ) αλλά και να το κρατάτε από το λουρί.
Υποχρεώσεις των κηδεμόνων ζώων κατά την διάρκεια της βόλτας
Ο νόμος 4039/2012 (άρθρο 9 παράγραφος 10) ορίζει ξεκάθαρα μόνο το σε ποια σημεία απαγορεύεται να επανατοποθετούνται αδέσποτα που π.χ. έχουν στειρωθεί, έχουν εμβολιαστεί κ.ο.κ. από τους δήμους αλλά από εκεί δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να περνάμε μαζί με το ζώο μας.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια και αρχαιολογικούς χώρους».
Συνεπώς όλες οι πινακίδες σε δημόσιους χώρους που απαγορεύουν την διέλευση αδέσποτων ζώων (που φυσικά δεν ξέρουν να διαβάζουν) ή δεσποζόμενων είναι παράνομες.
Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι υποχρεωμένοι να μαζεύουν τα κόπρανα των τετράποδων τους όπως ο νόμος ορίζει – αφού η παράβαση αυτή τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ – αλλά και να τα κρατάνε από το λουρί. Το άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 αναφέρει σχετικά με τις υποχρεώσεις κηδεμόνων ζώων: «γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του».
Μέχρι σήμερα χάρη στις παρεμβάσεις της Πανελλαδική Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και φιλοζωικών σωματείων αλλά και ιδιωτών σε δήμους, Αστυνομία και Λιμενικό δεκάδες παράνομες πινακίδες έχουν απομακρυνθεί.
Πηγή: Ο Δήμος Γλυφάδας παρανόμως απαγορεύει τα σκυλιά στο «Οικολογικό Πάρκο Ευρυάλης» | www.zoosos.gr