Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Η παραπαιδεία καλά κρατεί

Αιμορραγία εξακολουθούν να προκαλούν στην ελληνική οικογένεια τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία PALMOS ANALYSIS για λογαριασμό του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής.

Όσον αφορά τα ιδιαίτερα μαθήματα, ο ετήσιος τζίρος τους υπολογίζεται στα 280 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο το 35% των ερωτηθέντων γονέων υποστηρίζει ότι λαμβάνει αποδείξεις. Αντίθετα, μόνο το 7% αυτών που προσφεύγουν στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης ΔΕΝ λαμβάνει αποδείξεις. Ο τζίρος των φροντιστηρίων φτάνει περίπου το μισό δισ. ευρώ ετησίως (450.000 ευρώ ο επίσημος).

Το κόστος της ωριαίας αμοιβής των καθηγητών στα ιδιαίτερα παρουσιάζει εντυπωσιακές διακυμάνσεις: ξεκινά από 3,5 ευρώ την ώρα και φτάνει μέχρι και τα 60 ευρώ!

Ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι οι γονείς θεωρούν εξίσου αποδοτικά για την πρόοδο του μαθητή και τα ιδιαίτερα και τα φροντιστήρια.

Η ουσία είναι ότι το δημόσιο σχολείο δεν μπορεί να προσφέρει στο μαθητή τα εφόδια για να συνεχίσει τις σπουδές του σε μια ανώτατη σχολή και, επομένως, το φροντιστήριο παίζει το ρόλο που θα έπρεπε να παίζει το δημόσιο σχολείο των «ίσων ευκαιριών». Έτσι όπως είναι το σημερινό δημόσιο σχολείο, η παραπαιδεία έχει γίνει αναγκαίο κακό ή μάλλον αναγκαία πληγή. Επομένως, η πραγματική τομή ή επανάσταση στην παιδεία θα ήταν η ποιοτική αναβάθμιση του δημόσου σχολείου, κάτι που δεν απαιτεί μόνο καλές προθέσεις αλλά και χρήματα.

Το δράμα είναι ότι τα φροντιστήρια δεν περιορίζονται στο γυμνάσιο ή στο λύκειο αλλά επεκτείνονται και στο δημοτικό, με πολλούς γονείς να στέλνουν το παιδί τους φροντιστήριο για να προετοιμαστεί για τις εξετάσεις στα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία.

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας