Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Τοπικα Νεα

Διχογνωμίες στο ΠΑΣΟΚ για το νέο εκλογικό νόμο

Ένα βήμα πιο κοντά φαίνεται ότι έρχεται η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές κάλπες, αφού μετά την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ τάσσονται υπέρ της μεταρρύθμισης. Ωστόσο, τα αυτοδιοικητικά “πράσινα” στελέχη ορθώνουν αντιρρήσεις.

Συγκεκριμένα, υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου με αποσύνδεση της εκλογής του δημάρχου από την εκλογή των δημοτικών συμβούλων τάχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος από το βήμα ημερίδας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για την αξιολόγηση των δομών των ΟΤΑ. Ωστόσο, οι δήμαρχοι του υπενθύμισαν την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, με την οποία απορρίπτεται οποιαδήποτε τέτοια σκέψη και συζήτηση λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές το Μάιο του 2014.

Ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε ότι “οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια πρώτη ευκαιρία” και τόνισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών διατυπώνει σοβαρή εκλογική πρόταση για την οποία αναμένονται οι θέσεις της ΚΕΔΕ.

“Οι δημότες θα πρέπει να μπορούν να εκλέξουν δημοτικούς συμβούλους ανεξάρτητα από τον δήμαρχο. Οι πλειοψηφίες πρέπει να διαμορφώνονται στη βάση προγραμμάτων που αποβλέπουν στην εμπέδωση ευρύτερων συνεργασιών” είπε και εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα κυβερνώνται από κυβερνήσεις συνεργασίας.

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης υπενθύμισε στον κ.Γρηγοράκο την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ, με την οποία απορρίπτεται οποιαδήποτε τέτοια σκέψη και συζήτηση λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές το Μάιο του 2014.

“Σε καμία ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί η κυβέρνηση, λίγο καιρό πριν τις δημοτικές εκλογές, να προχωρά σε αιφνιδιαστική αλλαγή του εκλογικού νόμου. Καταρχήν, απαιτείται να προηγηθεί διάλογος για ζητήματα θεσμικά, λειτουργικά, αρμοδιοτήτων και οικονομικών, για να αποφασίσουμε τι Αυτοδιοίκηση θέλουμε στην Ελλάδα”, τόνισε ο Σίμος Δανιηλίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι “πριν από κάθε σκέψη και συζήτηση για βελτίωση, τροποποίηση ή αλλαγή του εκλογικού συστήματος, πρέπει να υπάρξει ρητή διαβεβαίωση και δέσμευση της κυβέρνησης ότι η όποια αλλαγή θα ισχύσει από τις επόμενες δημοτικές εκλογές”.

Στην τοποθέτησή του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, και δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τόνισε ότι “κανείς δεν μπορεί να πεισθεί αυτή τη στιγμή για τις ειλικρινείς προθέσεις της κυβέρνησης”. “Δεν είμαστε αρνητικοί σε μια συζήτηση για περισσότερη δημοκρατία και καλύτερη αντιπροσώπευση της κοινωνίας, αλλά η συζήτηση αυτή πρέπει να ανοίξει στο σύνολο της διοίκησης και σε επίπεδο συντάγματος, αναζητώντας τις αιτίες που φθείρουν το πολιτικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση σ’ αυτές τις δημοτικές εκλογές δεν μπορεί να αλλάξει το εκλογικό σύστημα. Η οποιαδήποτε επιμονή στο θέμα υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες και σ’ αυτό το παιχνίδι εμείς δεν συμμετέχουμε”, ανάφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας