Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

Πώς θα αλλάξει την Πολιτική Προστασία ο Γιώργος Πατούλης

Tους άξονες για την Πολιτική Προστασία και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών παρουσίασε την Κυριακή στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης.

Την πολιτική δέσμευση ότι η υφιστάμενη δραματική κατάσταση θα αλλάξει στην Περιφέρεια Αττική και ότι θα ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα την προσπάθεια για να μην αισθάνεται κανένας πολίτης απροστάτευτος, έδωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης τονίζοντας:

“Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα ξεκινήσουμε από την πρώτη ημέρα την προσπάθεια για να μην αισθάνεται κανένας πολίτης απροστάτευτος”.

Ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι η Πολιτική Προστασία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του και παρουσίασε τους 10 κεντρικούς άξονες του συνδυασμού Νέα Αρχή για την Αττική για μια αποτελεσματική Πολιτική Προστασία και διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Μεταξύ αυτών των αξόνων είναι η πρόληψη, η σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου, η εφαρμογή έγκαιρων συστημάτων ειδοποίησης και την εκπαίδευση εμπλεκόμενων στελεχών και την ενημέρωση των ευπαθών ομάδων.

Απευθυνόμενος στο πλήθος πολιτών, βουλευτών, υποψήφιων και εθελοντικών ομάδων, υπογράμμισε ότι ο ίδιος ως επικεφαλής και όλοι οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού του δεσμεύονται ότι θα παράγουν έργο και θα είναι αποτελεσματικοί.

«Ζητούμε τη θετική ψήφο των πολιτών. Δεν επενδύουμε στην αποτυχία των αντιπάλων μας. Βγαίνουμε μπροστά για να δώσουμε λύσεις και όχι να πάρουμε αξιώματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης ο οποίος τόνισε την εξειδίκευση του Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας έχει αναλάβει Ειδική Επιστημονική Ομάδα.

Αναφορά στα θέματα Πολιτικής Προστασίας και στις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν για την καλύτερη θωράκιση της Αττικής έκαναν στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Ευθύμιος Λέκκας Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ, ο Π. Μαρκετάκης Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α. Ειδικός Σύμβουλος Ασφαλείας, ο Σωτήρης Παπασπυρόπουλος συντονιστής του προγράμματος του συνδυασμού Νέα Αρχή για την Αττική, ο Βασίλης Πολίτης Υποναύαρχος ε.α. Πολεμικού Ναυτικού και ο Σωτήρης Γεωργακόπουλος Επίτιμος Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος.

“Η Νέα Αρχή για την Αττική, διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο προστασίας για την κάθε περιοχή. Και αυτό αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ανθρώπους μας που έχασαν ζωές και περιουσίες. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε την Αττική και αυτό θα το πράξουμε μαζί. Στη προσπάθεια μας αυτή είμαι βέβαιος ότι με συμμάχους τους πολίτες θα κερδίσουμε. Ήρθε η ώρα της μεγάλης ανατροπής για την Αττική που θέλουμε και μας αξίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Στην ομιλία του επισήμανε ότι η επιλογή του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας για την παρουσίαση των προτάσεων της Νέας Αρχής για την Πολιτική Προστασία και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών έγινε για συμβολικούς λόγους.

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Νίκος Ζαχαράτος, Δημήτρης Κιούκης

«Ξεκινάμε σήμερα από δω, από το Δήμο Μαρκοπούλου, οικισμοί του οποίου σύμφωνα με πρόσφατή έρευνα του ΕΜΠ βρίσκονται στο κόκκινο, για να παρουσιάσουμε τις προγραμματικές θέσεις και το σχέδιο της παράταξης μας για να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας για την Αττική».

Ο Γ. Πατούλης έκανε αναφορά στην πρόσφατη έρευνα του ΕΜΠ τονίζοντας ότι καταγράφονται εννέα ευάλωτοι οικισμοί μόνο στην ανατολική Αττική και συγκεκριμένα σε μια περιοχή που εκτείνεται από τον Ωρωπό έως την Παλαιά Φώκαια. Το εκρηκτικό «κοκτέιλ» που φέρνει στο κόκκινο αυτές τις περιοχές περιλαμβάνει: επικίνδυνες φυτεύσεις, ελλιπές οδικό δίκτυο με στενά πλάτη δρόμων, χωρίς απευθείας πρόσβαση στη θάλασσα, ανύπαρκτη ρυμοτομία, βραχώδεις ακτογραμμές, διάσπαρτες κατοικίες, αποκλεισμός διόδων προς τη θάλασσα με μάντρες ή περιφράξεις.

Ο Γ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη θέσπισης ενός κεντρικού επιχειρησιακού σχεδιασμού με συγκεκριμένους κανόνες και προϋποθέσεις επιχειρησιακής λειτουργίας και προσδιόρισε τους 10 κεντρικούς άξονες της πρότασης του.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης σημείωσε ότι η Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Αττικής χρειάζεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάρτιση ενός σχεδίου Πολιτικής Προστασίας και σημείωσε ότι «το σχέδιο της Νέας Αρχής δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην έγκαιρη αντιμετώπιση των κινδύνων, με την εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης της Περιφέρειας και των Δήμων που επηρεάζονται, ώστε να αντιδρούν άμεσα και αποτελεσματικά σε έκτακτες καταστάσεις».

Επιπλέον έκανε γνωστό ότι στόχος είναι να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης των κατοίκων σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, με αποστολή μηνυμάτων SMS με οδηγίες για το πώς θα πρέπει να δράσουν για να προστατευθούν.

Το σχέδιο της Νέας Αρχής θα βασίζεται:

 • στην έγκαιρη εκτίμηση και ανάλυση των κινδύνων
 • στη σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας για το σύνολο της Αττικής
 • στη διαρκή επιμόρφωση των στελεχών της Αυτοδιοίκησης σε θέματα διαχείρισης κινδύνων και καταστροφών,
 • στην υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ενημέρωσης στα σχολεία και τις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με το Γ. Πατούλη το σχέδιο του συνδυασμού του περιλαμβάνει:

Πρώτον την υλοποίηση κατά προτεραιότητα όλων των αναγκαίων έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση, των Δήμων της Αττικής

Δεύτερον, τη στενή, καθημερινή συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής, με την εκάστοτε Κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιηθούν μεγάλα έργα αλλά και πολιτικές, που συμβάλλουν στην ενίσχυση της προσπάθειας για έγκαιρη αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Οι δέκα βασικές θέσεις του μοντέλου Πολιτικής Προστασίας

 • Το μοντέλο πολιτικής προστασίας που προωθεί η Νέα Αρχή για την Αττική υπηρετείται από 10 βασικές θέσεις .
 • Εκτίμηση και Ανάλυση Κινδύνων με εκπόνηση τεχνικών μελετών διακινδύνευσης και διαχείρισης κινδύνων ανά περιοχή
 • Σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, με Μητροπολιτικό χαρακτήρα
 • Δημιουργία βάσης δεδομένων με επιστημονικά, τεχνικά και επιχειρησιακά δεδομένα για όλη την Αττική.
 • Συστήματα επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων για άμεσο και ταχύτατο συντονισμό.
 • Διαρκής επιμόρφωση στελεχών της Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
 • Ειδική εκπαίδευση πολιτικής προστασίας, στα σχολεία, καθώς και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.
 • Ασκήσεις ετοιμότητας σε κάθε Δήμο χωριστά και στην Περιφέρεια συνολικά στις οποίες και εθελοντικές οργανώσεις και πολίτες.
 • Αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων και τεχνολογιών, με εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, με αποδέκτες την Περιφέρεια και τους Δήμους.
 • Έγκαιρη προειδοποίηση προστασίας κατοίκων από επερχόμενο κίνδυνο στην Αττική, με την διαδικασία αποστολής SMS στους πολίτες.
 • Εξασφάλιση πόρων , με αξιοποίηση εθνικών αλλά και ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Παρόντες στην εκδήλωση

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Μάκης Βορίδης Βουλευτής και Τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ο Νίκος Χαρδαλιάς Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, ο Λεωνίδας Κουρής πρώην Δήμαρχος Αθηναίων και τέως Νομάρχης Ανατολικής Αττικής και πρώην Πρόεδρος ΚΕΔΕ.

Μαίρη Φουρναράκη

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement