Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

 Αντίδραση δημάρχων στην πρόταση για διακοπή χρηματοδότησης

Υπέρ της πρότασης του Στέφανου Μάνου για πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος και τη χρηματοδότηση των δήμων από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Άμεσα αντέδρασε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης. Κράτησε μεν χαμηλούς τόνους στη δήλωσή του, αλλά οι αιχμές ήταν εμφανείς.

«Σε αυτή τη δύσκολη για την πατρίδα μας συγκυρία όπου δεν έχουμε την πολυτέλεια των δημόσιων διαφωνιών και αντιπαραθέσεων, κάποιος θα πρέπει να ενημερώσει τον κ. Βαρουφάκη ότι η συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος υπήρξε καθοριστική» σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Και συμπλήρωσε: «Η χρηματοδότηση των δήμων είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, γιατί επηρεάζει την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών. Γι’ αυτό τον λόγο η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να εξαγγέλλεται και να ασκείται μέσω twitter. Απαιτεί υπευθυνότητα και ουσιαστικό διάλογο όλων των κοινωνικών εταίρων».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Ευχόμαστε στον κ. Βαρουφάκη, για το καλό της χώρας και του ελληνικού λαού, να φέρει εις πέρας τη δύσκολη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας, ώστε στη συνέχεια να τον ενημερώσουμε με πραγματικά στοιχεία, για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης».

patoulkonstan

Στον δρόμο για τις… μεταρρυθμίσεις

Τι να είναι άραγε αυτό που κάνει μια πρόταση που καιρό ζυμώνεται, κυρίως σε φιλελεύθερους κύκλους αλλά και σε τεχνοκράτες, να αποκτά πιο ηχηρή έκφραση, σε μια στιγμή που η συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύεται για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας με την ΕΕ (και την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ); Μα ακριβώς αυτό: η αναζήτηση «μεταρρυθμίσεων» στον δρόμο για μια νέα συμφωνία με τους δανειστές.

Η προβολή «ευέλικτων ιδεών» για μείωση δαπανών είναι στοιχείο σε έναν άτυπο διάλογο που έχει ξεκινήσει δημόσια, ενταγμένο στην κυβερνητική λογική του «κοινού καλού». Άλλωστε, το πλαίσιο που θέτει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ένα πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας -σε συνδυασμό με το φρένο στην ανθρωπιστική κρίση- μπορεί να χωρά και προτάσεις από όλους όσοι -ανεξαρτήτου ιδεολογικής προέλευσης- μπορούν να συνεισφέρουν στον «εθνικό στόχο»…

Μάλιστα, όταν οι προτάσεις προέρχονται από συντηρητικούς κύκλους και γίνονται αποδεκτές από υπουργό της κυβέρνησης ο οποίος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, είναι εμφανές ότι γίνονται «εργαλείο» σύνδεσης με τις Βρυξέλλες

Πηγή: Το Βήμα

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας