Σάλος για τα αποθεματικά της Περιφέρειας

Σάλος για τα αποθεματικά της Περιφέρειας

Σε πολιτικό ζήτημα πρώτης γραμμής αναδείχθηκε το έκτακτο θέμα συζήτησης στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. 

Δύο ώρες πριν την ένραξη της χθεσινής (26 Μαρτίου) συνεδρίασης, οι Περιφερειακοί σύμβουλοι έλαβαν συμπλήρωση της ημερήσιας διάταξης με το εξής θέμα: “Έγκριση για άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης της Περιφέρειας Αττικής στην Τράπεζα της Ελλάδος” και εισηγητής τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστο Καραμάνο.

Στη συζήτηση αντιτάχθηκαν επί της ουσίας οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Γράφει για παράδειγμα μεταξύ άλλων ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Σμέρος:

Αν οντως θελουμε να βρουμε εναν καλυτερο τροπο επενδυσης-λογικη με την οποια ολο το σωμα συμφωνει- επρεπε να εχουμε στα χερια μας προσφορες απο ολες τις τραπεζες και να επιλεξουμε την πιο συμφερουσα…Κατι που δεν εγινε αρα το επιχειρημα παυει να ισχυει!  Τι πραγματικα σημαινει να επενδυθουν τα λεφτα σε ρεπος οπως προτεινεται; Υπαρχει ρισκο και ποσο ειναι αυτο;

Η θετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έφερε πολιτικές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε:

Με το πρόσχημα για καλύτερα επιτόκια, η Περιφερειάρχης Αττικής, με τις ψήφους μόνο της Παράταξής της, αποφάσισε τη μεταφορά 80 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας Αττικής (που ήταν κατατεθειμένα ύστερα από νόμιμες διαδικασίες σε διάφορες τράπεζες, Ν. 3852/2010) στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να μαζευτούν από την κυβέρνηση χρήματα. Η απόφαση αυτή αφήνει έκθετη την ίδια, καθώς και όσους συνέπραξαν. Οι ευθύνες θα αναζητηθούν σύντομα. Η κα Δούρου, με τις αποφάσεις της, ξεκαθαρίζει προς όλους ότι έχει επιλέξει την κομματικοποίηση της Περιφέρειας Αττικής, ξεχνώντας ότι πρόκειται για αυτοδιοικητικό θεσμό.

Ανακοίνωσε εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ:

Τα αποθεματικά της Περιφέρειας τα εξασφάλισε ο Γιάννης Σγουρός μετά από μια νοικοκυρεμένη διοίκηση και η Ρένα Δούρου τον λοιδορούσε προεκλογικά εξαπατώντας τους πολίτες. Τώρα  αντί να τα προσφέρει με έργο στους πολίτες της Αττικής όπως έκανε ο Γιάννης Σγουρός, η κ. Δούρου  τα στέλνει στο Δ.Ν.Τ μέσω της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Μετά το σάλο, κύκλοι της Ρένας Δούρου έδωσαν στη δημοσιότητα τις αναγκαίες εξηγήσεις. Ανέφεραν λοιπόν:

Η Δύναμη Ζωής έφερε προς έγκριση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με την ανάγκη να ανοιχθεί από την Περιφέρεια λογαριασμός ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπου θα μεταφερθούν κεφάλαια που βρίσκονται σε εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα επένδυσής τους.

Για τη μεταφορά ποσών στο λογαριασμό ισχύει η υπ’ αριθμ απόφαση 350/2014.

Το λογαριασμό θα δεσμεύουν ο εκάστοτε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών, αναπληρούμενος από τον προϊστάμενο της ταμειακής υπηρεσίας της Διεύθυνσης Οικονομικών καθώς κι ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Καραμέρος, αναπληρούμενος από την περιφερειακή σύμβουλο, Αιμιλία Τζίβα, και ο Αντιπεριφερειάρχης Χρ. Καραμάνος.

Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την εξουσιοδότηση του αντιπεριφερειάρχη Χρ. Καραμάνου για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να μεταφερθεί το μέγιστο δυνατό ποσό από τους υπάρχοντες μη προθεσμιακούς λογαριασμούς της Περιφέρειας Αττικής στις εμπορικές τράπεζες στο λογαριασμό.

Η απόφαση αυτή της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Εν κατακλείδι: Μέχρι σήμερα 110 εκατομμύρια της Περιφέρειας βρίσκονται διάσπαρτα σε 99 λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών, σχεδόν άτοκα!

Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι να συγκεντρωθούν σε έναν λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας, ώστε στη συνέχεια να αξιοποιηθούν με υψηλό επιτόκιο. Με διαφανείς και διαγωνιστικές διαδικασίες, με υπευθυνότητα προς το δημόσιο συμφέρον, με εντιμότητα προς τους πολίτες.

Όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται ή / και γράφονται, είτε περί του ύψους του ποσού είτε περί του σκοπού του λογαριασμού, εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες, ιδιαίτερα προκλητικές όταν εκφέρονται από τους υπαίτιους της οικονομικής καταβαράθρωσης της χώρας.

Αλγεινή τέλος εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και άλλα έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη, αναφερόμενα στο άνοιγμα λογαριασμού στην ΤτΕ, έκαναν λόγο για “απιστία” και επικίνδυνη και ασταθή οικονομική κίνηση που μπορεί να επιφέρει ως και ποινικές κυρώσεις. Στους δύσκολους καιρούς για την πατρίδα, όλοι φέρουμε ακέραια την ευθύνη των λόγων και των πράξεών μας.