Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επικαιρότητα

Επιλογή εθνικής ενότητας ο Προκόπης Παυλόπουλος

Επιλογή ευρείας αποδοχής ο Π. Παυλόπουλος

Την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο Α. Τσίπρας, με τη Νέα Δημοκρατία να χαρακτηρίζει «αυτονόητη» τη στήριξή της, ενώ αντίθετα, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ αντιπροτείνουν από κοινού τον Νίκο Αλιβιζάτο.

Υποδεχόμενος τον κ. Παυλόπουλο, ο Αλέξης Τσίπρας του ανέφερε ότι χρειάζεται «ψυχραιμία, ενότητα και υπευθυνότητα. Μέχρι τώρα, φαίνεται ότι έχουμε και από τα τρία».

Απαντώντας στον πρωθυπουργό, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι ένας κοινός αγώνας και πρέπει να δοθεί για να βγει ο τόπος από αυτό το τέλμα και να ξανακερδίσει τη χαμένη υπερηφάνεια και ελπίδα. Πρέπει να δοθεί από την Ελλάδα για να αποκατασταθούν οι αξίες στην Ευρώπη, τις οποίες εδώ και καιρό τις έχει χάσει. Ο τελευταίος εν ζωή από τους μεγάλους ηγέτες, ο Χ. Σμιτ, επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, είπε συγκλονιστικά πράγματα για την Ευρώπη».

«Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την εξαιρετικά τιμητική πρόταση που αποτελεί και πρόταση ευθύνης», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Θα συμβάλω κι εγώ με τις ταπεινές μου δυνάμεις στον αγώνα για έξοδο της χώρας από την εφιαλτική κρίση, υποστήριξε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι να αγωνιστούμε όχι μόνο για την πατρίδα και τον λαό μας, αλλά και για την Ευρώπη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της. Αυτή είναι και η βασική αρχή που θα υπηρετήσουμε.

Δείτε τις δηλώσεις Παυλόπουλου:

Οπως τόνισε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η επιλογή του προσώπου του νέου Προέδρου Δημοκρατίας, δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τη συγκυρία.

«Η Αριστερά στις πιο κρίσιμες στιγμές δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική απέναντί στην ιστορία της, ούτε διεκδικούσε αξιώματα για τον εαυτό της», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αποδεδειγμένη δημοκρατική ευαισθησία, υψηλό αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και να χαίρει αποδοχή και από τη Βουλή.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας συναντάται απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν δημοσιεύματα που φέρουν τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα πάμε σε νέες εκλογές.

Οι εκλογές έγιναν στις 25 Γενάρη και η λαϊκή εντολή εκφράστηκε με τον πλέον σαφή και καθαρό τρόπο, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Αύριο, Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση, στις 12:00, στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατία κ. Κάρολο Παπούλια.

Στη συνέχεια θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (13:00) και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο (14:00), προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων.

Το Ποτάμι, ωστόσο, όχι απλώς δεν θα ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο αλλά προτείνει από κοινού με το ΠΑΣΟΚ ως υποψήφιο τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Νίκο Αλιβιζάτο.

Η ονομαστική ψηφορορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα διεξαχθεί στη Βουλή αύριο Τετάρτη, στις 19:30. Σε αυτή, την πρώτη ψηφοφορία, απαιτείται η πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

ΝΔ: Αυτονόητη η στήριξή μας στην υποψηφιότητα Παυλόπουλου

«Είναι αυτονόητο ότι η ΝΔ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του ιστορικού στελέχους της», τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον Προκόπη Παυλόπουλο.

«Στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το Δεκέμβριο, προτείναμε την υποψηφιότητα του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Δήμα, ενός γνώστη των Ευρωπαϊκών θεμάτων, μετριοπαθούς πολιτικού και πρώην υπουργού Εξωτερικών. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο, πρώην υπουργό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κατ’ εξοχήν Ευρωπαϊστή και μετριοπαθή πολιτικό. Είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την υποψηφιότητα του ιστορικού στελέχους της. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

ΑΝΕΛ: Στηρίζουμε την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ

Την στήριξη των ΑΝΕΛ στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ «όποιος και αν είναι αυτός», για την Προεδρία της Δημοκρατίας αποφάσισε να στηρίξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης, παράλληλα με την ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΚΟ του κόμματός του.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και κατόπιν ομόφωνης πρότασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κινήματος, αποφάσισε για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα στηρίξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος δεν βρίσκεται στην ενεργό πολιτική και ο οποίος έχει πάρει δημόσια θέση κατά του μνημονίου.

Στο όνομα της εθνικής ενότητας και επειδή η χώρα αυτή τη στιγμή χρειάζεται σταθερότητα, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι όποια και αν είναι η απόφαση κι εκείνον που θα στηρίξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα τον ψηφίσουμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί δυνατή απέναντι στους δανειστές.

Το έθνος ενωμένο με μία φωνή πρέπει να προχωρήσει στο αύριο».

«Παρών» από ΚΚΕ

Οπως εγινε γνωστό το απόγευμα, ο Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας ευχήθηκε στον κ. Παυλόπουλο καλή επιτυχία και καλή δύναμη στα καθήκοντά του και του επανέλαβε τη στάση αρχών του ΚΚΕ σχετικά με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» στην προεδρική εκλογή, ανεξαρτήτως του προσώπου που προτείνεται.

Το προφίλ του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Προκόπης Παυλόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 10 Ιουλίου 1950. Πατέρας του είναι ο φιλόλογος καθηγητής Βασίλης Παυλόπουλος από την Καλαμάτα. Στην Καλαμάτα τελείωσε το Λύκειο και κατόπιν σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Paris II, και το 1977 έγινε διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Kαθηγητής (1989). Το 1986 έγινε και Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό πανεπιστήμιο Paris II. Εργάστηκε ως δικηγόρος, νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και έχει συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχάλη Στασινόπουλου. Την περίοδο 1989-1990 διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ζολώτα. Τον Σεπτέμβριο του 1995 ανέλαβε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Ν.Δ., Μιλτιάδη Έβερτ. Εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας το 1996 και απο το 2000 μέχρι σήμερα στην Α’ εκλογική περιφέρεια Αθηνών. Το 1996 ανέλαβε Εκπρόσωπος Τύπου και Ενημέρωσης της Ν.Δ.

Από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Από το Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, στο νέο υπουργείο που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Πληροφορίες από «Κ»

κλειδαράς Σπανός
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement