Λιμάνι της αγωνίας ο Πειραιάς για χιλιάδες πρόσφυγες

Λιμάνι της αγωνίας ο Πειραιάς για χιλιάδες πρόσφυγες

Η καταπάτηση της σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες μετατρέπει την Ελλάδα σε Λίβανο της Ευρώπης 

 

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 06:40 το πρωί της Πέμπτης το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Βlue Star 1, μεταφέροντας 1.352 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πλοίο παρέλαβε 918 άτομα από τη Λέσβο και 434 από τη Χίο. Όλοι θα παραμείνουν στο λιμάνι, καθώς δεν αναμένεται να αναχωρήσουν, σήμερα τουλάχιστον, λεωφορεία για την Ειδομένη.

Μετανάστες και πρόσφυγες κατευθύνθηκαν στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά όπου φιλοξενούνται προσωρινά, ενώ κάποιοι από αυτούς αναμένεται να οδηγηθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας με πούλμαν.

Στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά υπάρχουν στελέχη του Ερυθρού Σταυρού και μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης Πειραιά και εθελοντές για τη διευκόλυνση των μεταναστών.

Στις 11.55 αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας», μεταφέροντας 699 μετανάστες και πρόσφυγες από Κω, Κάλυμνο και Λέρο.

Επίσης, έτοιμοι να αναχωρήσουν από τη Λέσβο είναι 1.821 μετανάστες και πρόσφυγες. Στο σύνολό τους αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα με το πλοίο της γραμμής αλλά και έκτακτο δρομολόγιο πλοίου προς Πειραιά. Αν σε αυτούς προστεθούν και άλλοι 380 πρόσφυγες που αναχώρησαν τα ξημερώματα με το πλοίο της άγονης γραμμής προς Καβάλα, ξεπερνά τους 2.100 ο αριθμός όσων θα προστεθούν στους εγκλωβισμένους στο εσωτερικό της Ελλάδας πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, μέχρι σήμερα το πρωί στο hot spot της Μόριας ταυτοποιήθηκαν 1.476 άτομα -αριθμός μειωμένος σε σχέση με την Τρίτη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ το μεσημέρι πρόκειται να επισκεφθεί τη Λέσβο η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Νορβηγίας Ελίζα Άσπακερ, η οποία θα επισκεφθεί το hot spot της Μόριας και άλλους χώρους φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων

 

Πηγή: in.gr