Connect with us

Hi, what are you looking for?

περιφερεια Αττικης

Περιφέρεια Αττικής: Ευχές και υποσχέσεις αντί άμεσων μέτρων για τις πλημμύρες

Εκρηκτικό κλίμα επικράτησε την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017 κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής όπου συζητήθηκε εξ αναβολής το μείζον ζήτημα των πλημμυρών στη δυτική Αττική.

Οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι πίεζαν με φωνές και παρεμβάσεις από τα έδρανα των θεατών τα μέλη της περιφερειακής αρχής για άμεσες δεσμεύσεις, ώστε να δουν αποτελέσματα στην πολύ δύσκολη καθημερινότητά τους, καθώς τα σημάδια των φονικών πλημμυρών είναι ακόμη κυρίαρχα στην πόλη της Μάνδρας.

Μόνο κατόπιν πιέσεων ανέβηκε στο βήμα η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ενώ ήδη είχαν ξεκινήσει να μιλούν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης. Χωρίς έτοιμη ομιλία από το σπίτι, όπως είπε χαρακτηριστικά, ανέγνωσε ένα ψήφισμα με προτάσεις της Περιφέρειας προς την κεντρική διοίκηση, το οποίο ζήτησε να υιοθετηθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στην πραγματικότητα, εκτός από τη δέσμευση για διάθεση 15 εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό του 2018 “προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες ηλεκτροφωτισμού και αποκατάστασης ζημιών περιουσιακών στοιχείων”, τα υπόλοιπα σημεία της ιδιόμορφης αυτής “απόφασης” ξεφεύγουν από τις αρμοδιότητες της Περιφερειακής Διοίκησης.

Ακόμη όμως και η διάθεση του ποσού αυτού για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών δεν μπορεί να γίνει χωρίς νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Ενδεικτικά ζητήθηκε:

• Πρόβλεψη για συντάξεις χηρείας και πρόσληψη τέκνων των θυμάτων της τραγωδίας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με επέκταση της ρύθμισης που αφορά στα θύματα τρομοκρατίας (ν. 1897/1990).

• Έκτακτο επίδομα για εργαζόμενους σε κατεστραμμένες επιχειρήσεις της περιοχής.

• Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, για κατοικίες και μαγαζιά που καταστράφηκαν έως ότου αυτά επανακαταστούν λειτουργικά, πέραν της αναστολής πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων.

• Ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) όλων των παροχών ρεύματος των πληγεισών δημοτικών ενοτήτων και επιδότηση ρεύματος στις πληγείσες κατοικίες.

• Αναστολή πληρωμών δανειακών υποχρεώσεων προς τραπεζικά ιδρύματα για το ίδιο διάστημα και για τις ίδιες περιπτώσεις και παύση κάθε διαδικασίας αναγκαστικού πλειστηριασμού.

Επίσης, σε θεσμικό επίπεδο:

• Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων.

• Απομάκρυνση, εγκατάλειψη και κατά προτεραιότητα κατεδάφιση κτιρίων ή εγκαταστάσεων εντός ρεμάτων που χρησιμοποιούνται ή ανήκουν σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

• Προώθηση των αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητας ΥΠΟΜΕΔΙ, όπως διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς, διευθέτηση λεκάνης απορροής Ερασίνου, έργα διευθέτησης ρέματος Αγ. Γεωργίου Ανατ. Αττικής, έργο διευθέτησης χειμάρρου Αγ. Γεωργίου Θριασίου Πεδίου, έργο διευθέτησης ρέματος Αχαρνών – Καναπίτσα.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι συγκεντρωμένοι πλημμυροπαθείς κάτοικοι, υποδέχτηκαν με φωνές αγανάκτησης την εκφώνηση από τη Ρένα Δούρου των παραπάνω προτάσεων, την ώρα που οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας χειροκροτούσαν…

Σε ευθεία επίθεση κατά της περιφερειάρχη Αττικής για τους χειρισμούς της έκανε ο εισηγητής της παράταξης Σγουρού, Χάρης Δαμάσκος, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρένα Δούρου ότι αντιμετώπισε το θέμα με επικοινωνιακούς όρους, για την προστασία της εικόνας της. Είπε συγκεκριμένα:

Σε όλο αυτό το επικοινωνιακό στήσιμο, βρείτε λίγο χρόνο να πείτε έναν παρηγορητικό λόγο, ζητήστε ένα συγγνώμη ως εκπρόσωπος της πολιτείας, σταθείτε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν. Και να είστε σίγουρη ότι κανείς δεν σας κατηγορεί ότι φταίτε εσείς που μπαζώθηκαν τα ρέματα ή που χτίστηκαν αυθαίρετα πάνω σε αυτά”.

Η παράταξη Σγουρού πάντως υπερψήφισε και συμπλήρωσε με δικές της προτάσεις το πλαίσιο αιτημάτων της περιφερειακής αρχής.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής μίλησε για “συνεδρίαση ξέπλυμα” και αποχώρησε από τη συνεδρίαση, καταγγέλλοντας ότι οι δύο παρατάξεις της διοίκησης και της μείζονος μειοψηφίας “συναινετικά ψήφισαν μια απόφαση η οποία παρά τις θετικές αλλά αποσπασματικές εξαγγελίες, κυρίως στοχεύει στην παραγραφή των εγκληματικών ευθυνών τους”.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση για την περιφερειακή αρχή, “τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στην απόφασή τους απευθύνονται αποκλειστικά στον εαυτό τους, αφού κανείς δεν τους εμπόδισε να τα υλοποιήσουν μέχρι χθες, ενώ ακόμα και την περασμένη βδομάδα η κυβέρνησή τους δεν τα περιέλαβε στα μέτρα που εξήγγειλε για τους πλημμυροπαθείς”.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γυλφάδας, 2 Δεκεμβρίου 2017)

κλειδαράς Σπανός
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement