Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής: Μια συνεδρίαση για τα ...σκουπίδια

Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής: Μια συνεδρίαση για τα …σκουπίδια

Εν μέσω συνθημάτων από ομάδες πολιτών που διαφωνούν με την πολιτική της περιφερειακής διοίκησης για τα απορρίμματα συνεδρίασε ή ορθότερα επιχείρησε να συνεδριάσει την Τρίτη το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Οι πολίτες παρενέβησαν δυναμικά πριν ξεκινήσει η συζήτηση της ημερήσιας διάταξης, που περιείχε το θέμα της 2ης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Αττικής (Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων) ανοίγοντας πανό μπροστά από το προεδρείο του Συμβουλίου και φωνάζοντας με ντουντούκα συνθήματα για το άμεσο κλείσιμο της χωματερής της Φυλής.

tspg

Αυτό άλλωστε ήταν ένα από τα κεντρικά προεκλογικά συνθήματα της Ρένας Δούρου το 2014.

Η εισήγηση της διοίκησης Δούρου δικαιολογώντας την ανάγκη αναθεώρησης του Σχεδιασμού, υπογράμμιζε ότι αυτή παίρνει υπόψη “αλλαγές στην πολιτική και τις στρατηγικές της διαχείρισης των αποβλήτων στην Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας για μια δίκαιη και βιώσιμη, οικονομικά και οικολογικά, αποκεντρωμένη και με δημόσιο χαρακτήρα διαχείριση των απορριμμάτων της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας”.

Σύμφωνα πάντα με την εισήγηση, “το ΠΕΣΔΑ Αττικής υιοθετεί στο σύνολο της την εθνική πολιτική για τα απόβλητα και τους άξονες αυτής, όπως εμπεριέχονται στο ΕΣΔΑ, το οποίο ειδικότερα για τα Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ) είναι προσανατολισμένο στους εξής στόχους‐ ορόσημα για το 2020:

  • η κατά κεφαλή παραγωγή αποβλήτων να έχουν μειωθεί σημαντικά
  • η προετοιμασία προς επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση με χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων – βιοαποβλήτων να εφαρμόζεται στο 50% του συνόλου των ΑΣΑ
  • η ανάκτηση ενέργειας να αποτελεί συμπληρωματική μορφή διαχείρισης, όταν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια κάθε άλλου είδους ανάκτησης και
  • η υγειονομική ταφή να αποτελεί την τελευταία επιλογή και να έχει περιοριστεί σε λιγότερο από το 30% του συνόλου των ΑΣΑ”.

Μπροστά στις αντιδράσεις των πολιτών που έδειξαν την πρόθεσή τους να εμποδίσουν τη συνεδρίαση, έχοντας ουσιαστικά καταλάβει της αίθουσα, το προεδρείο αποφάσισε να προσποιηθεί ότι …δεν τρέχει τίποτα.

Και ξαφνικά, ενώ στον προθάλαμο της αίθουσας συνεδριάσεων βρίσκονταν δύο αστυνομικοί και η ένταση είχε κορυφωθεί, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Θεόδωρος Σχινάς, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι η απόφαση ελήφθη!

Χωρίς εισήγηση, χωρίς συζήτηση, χωρίς κλήση σε ψηφοφορία. Με μια απλή ανακοίνωση από μικροφώνου!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας, “εγκρίθηκε σήμερα, κατά την 38η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η δεύτερη Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής”.

Η διοίκηση προσπέρασε τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις για τη διαδικασία σε λίγες γραμμές:

“Παρά τις προσπάθειες διαφόρων εκπροσώπων συλλογικοτήτων να ακυρωθεί η διαδικασία του Περιφερειακού Συμβουλίου, άνοιξε ο δρόμος για την εφαρμογή του νέου Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής, που αποτυπώνει την οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη, με δημόσιο και αποκεντρωμένο χαρακτήρα, διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής”.

Σγουρός: Να επαναληφθεί η συνεδρίαση!

Ο Γιάννης Σγουρός με δήλωσή του σχολίασε αμέσως πως “όσα έγιναν προσβάλλουν τη δημοκρατία μας και τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου”.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης συμπλήρωσε: “Η συνεδρίαση παρωδία πρέπει να επαναληφθεί. Καλούμε την κα Δούρου να περιφρουρήσει ως οφείλει τη διαδικασία, τη δημοκρατία και τη νομιμότητα. Να σεβαστεί το θεσμό που υπηρετεί. Δεν θα αφήσουμε να επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας και του αυταρχισμού”.

Προαναγγέλλουν προσφυγή

Με δήλωσή τους, 8 περιφερειακοί σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων η πρόσφατα αποπεμφθείσα Αντιπεριφερειάρχης, Κατερίνα Θανοπούλου και η επικεφαλής παράταξης, Δέσποινα Κουτσούμπα, επισήμαναν, προαναγγέλοντας ουσιαστικά προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της απόφασης:

“Η συνεδρίαση διεκόπη με απόφαση του Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΕΣΥ) μετά από τη δυναμική παρέμβαση πολιτών της Δυτικής Αττικής, της Φυλής και του Γραμματικού και δεν ξεκίνησε ξανά ποτέ. Ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥ κος Θ. Σχινάς ανακοίνωσε πραξικοπηματικά από μικροφώνου αποτέλεσμα ψηφοφορίας που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Η «απόφαση» που παρουσιάζεται είναι ουσιωδώς και τυπικά άκυρη και νομικά έωλη, αφού δεν τηρήθηκε καμία από τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και ο Κανονισμός Λειτουργίας του ΠΕΣΥ. Πέραν του Προέδρου, όσοι νομιμοποιούν τέτοιου τύπου πραξικοπηματικές ενέργειες φέρουν ευθύνη, ατομικά και συλλογικά.

Οι σχετικές αποδείξεις θα κατατεθούν αρμοδίως, για να επισύρουν και τις ανάλογες νομικές συνέπειες”.

“Πρόεδρος μέντιουμ”

Για “αποτέλεσμα ψηφοφορίας η οποία δεν διεξήχθη ποτέ” έκανε λόγο με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής. Η παράταξη συνεχίζει καταγγέλλοντας “το βαθιά αντιλαϊκό και ταξικό περιεχόμενο του Αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ, που εκ των πραγμάτων καταδικάζει ιδιαίτερα τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και του Θριασίου, να συνεχίσουν να ζουν με τα σκουπίδια σ’ αυτή την ήδη κορεσμένη περιοχή”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η παράταξη “180º Η αττική Αλλάζει πρόσωπο” του παραιτηθέντος πλέον επικεφαλής Γιώργου Κουμουτσάκου, που έκανε λόγο για απόφαση που “δεν πάρθηκε νόμιμα” και κάλεσε τον Πρόεδρο του Συμβουλίου να ορίσει νέα ημερομηνία συζήτησης του θέματος.

Σχολιάζοντας καυστικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης Σγουρού, Άννα Μεθυμάκη, έγραψε χαρακτηριστικά: “Ο Πρόεδρος είναι μέντιουμ. Ψηφίζει για όλο το περιφερειακό”…

Ο επίσης σύμβουλος της παράταξης Σγουρού, Γιάννης Σμέρος μίλησε για “θεσμική εκτροπή και έλλειψη σεβασμού προς τους Περιφερειακούς Συμβούλους που τους αφαιρέθηκε η δυνατότητα του λόγου και της ψήφου”.

Ο Θάνος Τζήμερος, που σχολιάζει πάντα έντονα (και σχεδόν γραφικά) τα τεκταινόμενα εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου, έγραψε στο Facebook μεταξύ άλλων: “Δημοκρατία, α λα ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρεις ποιο στοιχείο είναι εντονότερο: ο φασισμός ή η γελοιότητα”.

“Ας μας κρίνουν οι πολίτες”

Μετά την κατακραυγή για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην συνεδρίαση, το απόγευμα της Πέμπτης η περιφερειακή διοίκηση με ανακοίνωσή της ήρθε να καλύψει πλήρως τις επιλογές του προεδρείου. Με τον τρόπο της απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα επανάληψης της διαδικασίας.

Αναλυτικά:

“Η 38η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, ολοκληρώθηκε εσπευσμένα, ύστερα από την έγκριση της δεύτερης Αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής και μέσα σε συνθήκες έντασης, αφού η επιμονή μιας ομάδας πολιτών δεν επέτρεπε την ομαλή εξέλιξη της συζήτησης παρά το γεγονός ότι τους δόθηκε ο λόγος, που ωστόσο τον αρνήθηκαν, από τον πρόεδρο του ΠΕ.ΣΥ, Θ. Σχινά.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει εξαντλητικά και επανειλημμένα συζητήσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, εξασφαλίζοντας πάντα, όσες φορές ήταν απαραίτητο, εκείνες τις συνθήκες, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να εκφραστούν όλες οι απόψεις, όχι μόνο των παρατάξεων του ΠΕΣΥ αλλά και μεγάλου αριθμού δημάρχων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, φορέων και συλλογικοτήτων και πολιτών. Αυτή η θεμελιακή επιλογή από την πλευρά της Διοίκησης, η επιλογή του ανοικτού, δημοκρατικού διαλόγου, έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Θα είναι διαρκής, ανοικτή προς όλους, όσοι θέλουν μέσα από αυτή την ανοικτή διαδικασία διαβούλευσης να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα που εδώ και πέντε δεκαετίες παραμένει άλυτο, συσσωρεύοντας σειρά σοβαρών επιπτώσεων – περιβαλλοντικών, οικονομικών, κοινωνικών, δημόσιας υγείας.

Τελευταία παρατήρηση: όλοι έχουν το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και παράλληλα έχουν την ευθύνη των μέσων που επιλέγουν για την έκφρασή της. Τούτο όμως δεν μπορεί να στερεί τη δυνατότητα από μια αιρετή Διοίκηση να αποφασίσει και πολύ περισσότερο όταν διακυβεύονται ζητήματα τέτοιας μεγάλης και κρίσιμης σημασίας.

Και, σε τελευταία ανάλυση, όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες στους οποίους λογοδοτούμε”.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 10 Δεκεμβρίου 2016)