Πεθαίνοντας στο απορριμματοφόρο

Πεθαίνοντας στο απορριμματοφόρο

Πολλές φορές ξεχνάμε ότι αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο …διοίκηση. Δεν είναι μόνο δηλώσεις δημάρχων, συνεδριάσεις οργάνων, εγκαίνια έργων και διαφωνίες παραγόντων.

Αυτοδιοίκηση είναι πρωτίστως οι άνθρωποι που εργάζονται για να λειτουργούν αδιάλειπτα οι δομές, να εξυπηρετούνται οι πολίτες, να εκπληρώνει τον αναντικατάστατο ρόλο του για τη λειτουργία μιας οργανωμένης κοινωνίας ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι εργαζόμενοι στους δήμους τις περισσότερες φορές μένουν στην αφάνεια ενός μηχανισμού που δουλεύει καθημερινά, με όλους τους κινδύνους που επιφέρει η δραστηριότητα αυτή.

tspg

Αφορμή για τις σκέψεις αυτές ήταν η “μαύρη λίστα” με τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και αφορά την τρέχουσα μόνο δημοτική περίοδο.

Σε αυτήν θα δούμε 20 θανάτους εν ώρα υπηρεσίας και 7 σοβαρούς τραυματισμούς. Τρεις θάνατοι από τους είκοσι δυστυχώς συνέβησαν κοντά μας, στον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης, με τελευταίο περιστατικό τον τραγικό θάνατο της 34χρονης δημοτικής αστυνομικού που παρασύρθηκε τον Ιούλιο από διερχόμενο όχημα. Ένα συμβάν που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Δυστυχώς όμως αποδεικνύεται ότι δεν ήταν η εξαίρεση…

Το πιο σημαντικό συμπέρασμα από τα στοιχεία είναι ότι οι δώδεκα από τους είκοσι θανάτους που καταγράφηκαν την περίοδο από τον Ιούλιο 2014 ως τον Σεπτέμβριο 2016 αφορούν τις υπηρεσίες Καθαριότητας.

Επιπλέον, οι πέντε από τους επτά σοβαρούς τραυματισμούς και πάλι είχαν να κάνουν με απορριμματοφόρα. Οι σκουπιδιάρηδες και οι οδηγοί απορριμματοφόρων, οι άνθρωποι που με τον καθημερινό τους μόχθο φροντίζουν για να υπάρχει το στοιχειώδες επίπεδο ποιότητας ζωής στις πόλεις και τα χωριά, οι εργαζόμενοι που παράλληλα δέχονται όσο ελάχιστοι τα πυρά της κοινωνίας και των μέσων ενημέρωσης κάθε φορά που απεργούν, είναι όπως αποδεικνύουν με αμείλικτο τρόπο τα στατιστικά ο “πιο αδύναμος κρίκος” στους δήμους.

Είναι εκτεθειμένοι σε θανάσιμους κινδύνους, αφού εργάζονται στους δρόμους όπου άλλα οχήματα απειλούν τη ζωή τους, όπου το ίδιο το απορριμματοφόρο μπορεί να τους παρασύρει ή να τους ρίξει στο έδαφος, για να αναφέρουμε μόνο τις αιτίες των θανάτων και των τραυματισμών που αναφέρει η λίστα της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Δυστυχώς, μολονότι μιλάμε για τον δημόσιο τομέα, αποδεικνύεται ότι οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής στους ευαίσθητους αυτούς χώρους εργασίας δεν τηρούνται ευλαβικά. Άλλωστε, οι θάνατοι και οι σοβαροί τραυματισμοί δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου που αποκρύπτει τη βαριά επιβάρυνση που υφίσταται καθημερινά η υγεία των εργαζομένων αυτών και που δεν θα αποτυπωθεί ποτέ σε στατιστικά στοιχεία: Τις μυοσκελετικές παθήσεις ή την επιβάρυνση του αναπνευστικού συστήματος για παράδειγμα.

Αν όμως μιλάμε σήμερα για ένα βαρύ και επικίνδυνο επάγγελμα (καθεστώς που πλέον δεν αναγνωρίζεται σε μισθολογικό επίπεδο…) που αφήνει θύματα, τι θα γίνει αν αυτός ο τομέας ακολουθήσει το ρεύμα της “απορρύθμισης” και παραδοθεί στον ιδιωτικό τομέα;

Αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση η ΠΟΕ ΟΤΑ:

Και ποια είναι η απάντηση των αρμοδίων στο ξεκλήρισμα των εργαζομένων στην καθαριότητα; Αδιαφορία, απαξίωση, εμπαιγμός. Βλέπουν τους ανθρώπους σαν τους αριθμούς των μνημονίων”. Και συνεχίζουν: “Βλέπουν επίσης την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση-εκχώρηση των υπηρεσιών με την καθαριότητα να βρίσκεται πρώτη στη λίστα. Δεν λογαριάζουν τις ανθρώπινες ζωές”

Οι εργαζόμενοι συνδέουν το “φόρο αίματος” που πληρώνουν με τις νέες σχέσεις εργασίας που κυριαρχούν στους Δήμους:

Μέχρι τώρα προσλαμβάνουν υπαλλήλους με 5μηνα ή 8μηνα και τους στέλνουν θυσία στο βωμό της υπερεκμετάλλευσης και υπερεργασίας. Από τους είκοσι επτά (27) που συνολικά σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν την περίοδο που αναφέραμε οι εννέα (9) ήταν συμβασιούχοι”, σημειώνεται.

Αυτό άραγε θα απασχολήσει την εν εξελίξει συζήτηση περί αλλαγής του θεσμικού πλαισίου στην Αυτοδιοίκηση;

Κωφεύουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στους Δήμους. Οι 20 θάνατοι υπαλλήλων της Αυτοδιοίκησης και οι 7 σοβαροί τραυματισμοί που σημειώθηκαν τους 27 αυτούς μήνες της τρέχουσας δημοτικής περιόδου υπογραμμίζουν με τραγικό τρόπο μια διαφορετική διάσταση που έχουν οι περικοπές δαπανών στην Αυτοδιοίκηση.

Αντιγράφουμε από την ανακοίνωση των εκπροσώπων των εργαζομένων:

Οι κυβερνώντες, οι υπηρεσιακοί παράγοντες των αρμόδιων Υπουργείων και οι Αιρετοί αδιαφορούν για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει και υπαγορεύει τους όρους και τις προϋποθέσεις της Υγιεινής και της Ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Το ίδιο ακριβώς κάνουν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Κωφεύουν στα τακτικά δυστυχήματα και κλείνουν τα μάτια στην εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου.

Από την πλευρά τους, οι Αιρετοί δείχνουν να έχουν παραμερίσει τις ανθρώπινες αξίες και ενδιαφέρονται να βγάλουν μια φωτογραφία με τον Γερμανό επιτετραμμένο Φούχτελ, ανταλλάσσοντας μαζί του απόψεις για το πώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να… εκσυγχρονιστεί δια της εισόδου των μεγάλων εργολαβικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Κοινώς πώς θα… ωφεληθούν”.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 22 Οκτωβρίου 2016)