Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Νόμπελ Φυσικής 2014: η επιστήμη φίλη της Φύσης και σύμμαχος του ανθρώπου

Να λοιπόν που η επιστήμη μπορεί να είναι σύμμαχος του ανθρώπου. Με ανθρωπιστικά και οικολογικά κριτήρια δόθηκε σήμερα το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής, το οποίο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, θα λάβουν τρεις φυσικοί από την Ιαπωνία (οι Ισάμου Ακασάκι, Χιρόσι Αμάνο και Σούζι Νακαμούρα) για την εφεύρεση των οικολογικών μπλε λαμπτήρων φωτισμού LED.

 

 

Η Ακαδημία Νόμπελ τονίζει πως το έργο των έδωσε στην ανθρωπότητα μια «νέα, φιλική προς το περιβάλλον και ενεργειακή αποτελεσματική πηγή φωτός». Επίσης υπογραμμίζει πως το βραβείο δίνεται στο πνεύμα του ίδιου του Άλφρεντ Νόμπελ, που ήθελε να επιβραβεύονται οι εφευρέσεις που ωφελούν πρωτίστως τους ανθρώπους.

Η Ακαδημία σημειώνει πως η χαμηλή κατανάλωση ενέργεγιας των λαμπτήρων LED που μπορούν να στηριχθούν με «φθηνή τοπική ηλιακή ενέργεια», «δίνει υποσχέσεις» για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής πάνω από 1,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο, που δεν έχουν πρόσβαση στα ηλεκτρικά δίκτυα.

Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του επιτεύγματος αυτών των τριών επιστημόνων, αρκεί να αναλογιστούμε ότι σήμερα το 20% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δαπανάται για φωτισμό. Με τη μέγιστη αξιοποίηση των νέων λαμπτήρων LED, το ποσοστό αυτό μπορεί να μειωθεί στο 4%.

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας