Οργή της Ιεράς Συνόδου για τα πλαστικά παπούτσια με το σταυρό

Οργή της Ιεράς Συνόδου για τα πλαστικά παπούτσια με το σταυρό

Το πραγματικό σκάνδαλο των πλαστικών παπουτσιών

Παπούτσια που η πλαστική σόλα τους έχει έναν ανάγλυφο σταυρό κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Φωτογραφίες των εν λόγω παπουτσιών εμφανίστηκαν τον περασμένο μήνα στο Διαδίκτυο και η είδηση έφτασε στα ανώτατα κλιμάκια της εκκλησιαστικής ιεραρχίας που αντέδρασε αναλόγως. Έτσι, η Ιερά Σύνοδος με ανακοίνωσή της ζητά την απόσυρση αυτών των παπουτσιών καθώς η χρήση του σχήματος του Τιμίου Σταυρού «συνιστά βεβήλωση, εξύβριση, ασέβεια και προσβολή του λυτρωτικού συμβόλου της πίστεώς μας».

Ταυτόχρονα, εκφράζει «την δυσφορία, την αντίθεση και τον αποτροπιασμό της για τη βέβηλη αυτή ενέργεια, ενόψει μάλιστα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας».

Στις φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί και προφανώς έχουν τραβηχτεί σε κινέζικα μαγαζιά, βλέπουμε το σχήμα του σταυρού στην πλαστική σόλα, ταυτόχρονα όμως βλέπουμε και τις τιμές των παπουτσιών της ίδιας κατηγορίας: 12 ευρώ, 15 ευρώ… Το ερώτημα δεν είναι μόνο γιατί οι Κινέζοι κατασκευαστές διάλεξαν το σχήμα του σταυρού για το ανάγλυφο της σόλας, αλλά γιατί τόσοι πολλοί συμπατριώτες μας, αναγκάζονται να αγοράζουν τόσο ευτελή, τόσο κακής ποιότητας παπούτσια. Μετά από ελάχιστες μέρες χρήσης, τα παπούτσια αυτά μυρίζουν σαν… χαλασμένο τυρί, ενώ μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές και δερματικές παθήσεις σε όποιον τα φοράει.

Δεν πιστεύουμε ότι ο σταυρός αποτελεί εσκεμμένη επιλογή κάποιων Κινέζων που θέλουν να υπονομεύσουν το χριστιανικό φρόνημα των Ελλήνων. Μάλλον ήταν μια λύση ευκολίας. Δεν είναι τόσο ανόητοι οι Κινέζοι. Ανόητοι όμως είναι όσοι αγοράζουν παπούτσια και άλλα είδη από κινέζικα, αδιαφορώντας για την ποιότητά τους -και φυσικά εξαιρούνται εκείνοι που είναι τόσο φτωχοί που βρίσκουν τα καλά ελληνικά προϊόντα απλησίαστα.
Ας στηρίξουμε λοιπόν, όσο μπορούμε, τις ελληνικές βιοτεχνίες και βιομηχανίες και ας θυμηθούμε την παροιμία «παπούτσι από τον τόπο σου».