Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλιαγμενη

Πλατεία Νυμφών, το νέο landmark των νοτίων προαστίων

Μια σχεδιαστική πρόκληση, ένα κατασκευαστικό κατόρθωμα και ένα πολιτικό στοίχημα για τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, που έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη, πετυχαίνοντας στο τέλος να ενθουσιάσει και τους πλέον επιφυλακτικούς

Ενθουσιασμός, ανακούφιση και υπερηφάνεια είναι τα πρώτα αισθήματα κατοίκων, περιοίκων και επισκεπτών στη θέα της νέας πλατείας Νυμφών στο κέντρο της Βουλιαγμένης, που αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα 17 Μαΐου. Πέρασαν 127 ημέρες πολύ εντατικών εργασιών που ολοκλήρωσαν ένα έργο συμβατικής διάρκειας 18 μηνών σε μόλις 6 μήνες.

Ζωηρές φυτεύσεις νέων δέντρων δίπλα στα παλιά μεγάλα πλατάνια και πεύκα, μεσογειακοί μυρωδικοί θάμνοι και λουλούδια, άνετα και καλαίσθητα παγκάκια που καλούν τους επισκέπτες μέσα στην πλατεία για μια δροσερή ανάσα ή μια ενατένιση στη θάλασσα απέναντι, φιλικά γήινα υλικά που απομακρύνουν τον χρήστη από το αστικό τοπίο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της παρέμβασης που κατέστησαν για πρώτη φορά στην ιστορία της την πλατεία της Βουλιαγμένης μια πλατεία για τους χρήστες της.

Η ανάπλαση συμπληρώνεται με την πλήρη αποξήλωση των ασφαλτικών υλικών περιμετρικά της πλατείας με εισαγωγή κυβόλιθων, την αισθητή μεγέθυνση της πλατείας με τον περιορισμό της κίνησης των ΙΧ σε αποκλειστικά δύο λωρίδες στην οδό Ερμού, την ενοποίηση των πεζοδρομίων με τον δρόμο που μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τον χώρο με την αίσθηση του ενιαίου, και με την έξυπνη ανάπλαση του χώρου στάθμευσης κάτω από την οδό Παντελεήμονος, όπου τοποθετήθηκε η πλέον ιστορική ελιά των 1.400 ετών καθώς και μια μεταλλική φωτιζόμενη επιγραφή με το #vouliagmeni, ιδανική για …selfies.

Η ανάπλαση της πλατείας υπήρξε ένα προσωπικό και πολύ δύσκολο στοίχημα για τον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, ο οποίος πήρε προσωπικά και “πάνω του” όλη την υπόθεση αυτού του εμβληματικού έργου, του πρώτου μεγάλου έργου που παραδίδει η δημοτική αρχή στην τρέχουσα θητεία της, έχοντας αντιμετωπίσει ένα μεγάλο κύμα δυσπιστίας και αμφισβήτησης από μερίδα κατοίκων, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι προθέσεις ανάπλασης. Πάνω στο κύμα αυτό, αρκετοί τοπικοί παράγοντες προσπάθησαν να …χτίσουν καριέρες, οξύνοντας πολλές φορές και αναιτιολόγητα την ένταση με στοχευμένες και προπαγανδιστικές δημοσιεύσεις στα social media.

Αποκορύφωμα των προσπαθειών υπονόμευσης ήταν η προσφυγή κάποιων κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να σταματήσουν το έργο. Η υπόθεση μάλιστα εκδικάζεται σε λίγες ημέρες, στις 26 Μαΐου. Μεταξύ όσων προσέφυγαν περιλαμβάνεται και ο τοπικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Διονύσης Κοντονής αλλά και η πρώην πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βουλιαγμένης, Άννα Λεντή. (Επικαιροποίηση 19/5: Η Άννα Λεντή υποστήριξε ότι η υπογραφή της στην προσφυγή μπήκε “εκ παραδρομής”).

Ωστόσο, η καλύτερη ίσως ανταμοιβή για τον Δήμαρχο που ρίσκαρε είναι τα ενθουσιώδη σχόλια στα social media ακόμη και από τους επιφυλακτικούς κατοίκους. Η πλατεία της Βουλιαγμένης υπήρξε μια σχεδιαστική πρόκληση, ένα κατασκευαστικό κατόρθωμα και ένα πολιτικό στοίχημα για τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Βάσης επιβλέπει τις τελευταίες λεπτομέρειες

Οι κάτοικοι πέριξ της πλατείας έβλεπαν σε καθημερινή σχεδόν βάση τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο στο εργοτάξιο. Τις ώρες που εκείνος έλειπε, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Βάσης και ο γενικός γραμματέας του Δήμου, Χάρης Κυριακίδης, επέβλεπαν την παραμικρή κίνηση των συνεργείων. Ακούστηκαν πολλές φορές οι φωνές του Δημάρχου σε κάποιο φορτηγό που πατούσε το χώμα απειλώντας τις ρίζες, σε εργολάβο που έσκαβε λάθος, στην προσπάθειά του να επιλύσει έκτακτα τεχνικά προβλήματα και προβλήματα συντονισμού των πολλών διαφορετικών συνεργείων. Όποιος μπορούσε να ακούσει αυτές τις ημέρες τις συζητήσεις στο εργοτάξιο κατανοούσε ότι και το παραμικρό κολωνάκι έχει τοποθετηθεί κατόπιν σκέψης και σχεδίου, ενίοτε και διαφωνίας.

Χαμόγελα μετά την αποκάλυψη της πλατείας για τον κατασκευαστή Δημήτρη Πρωτονοτάριο (αριστερά) και τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Αυλωνίτη (δεξιά)

Αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές του έργου είναι ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Αυλωνίτης του γραφείου Athens Creative που μαζί με την Αγγελική Αναγνωστοπούλου σχεδίασαν όλη την παρέμβαση από την αρχή και βέβαια ο Δημήτρης Πρωτονοτάριος της τεχνικής εταιρείας Ario, που είχε την κατασκευαστική ευθύνη όλου του έργου.

Το βράδυ της Δευτέρας 17 Μαΐου και μετά την ολοκλήρωση του Δημοτικού Συμβουλίου των 3Β, που συνεδρίαζε με τηλεδιάσκεψη, ο Δήμαρχος, ο πρόεδρος του του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Ψαλλίδας, οι αντιδήμαρχοι Μαίρη Φουρναράκη και Βασίλης Παπαμιχαήλ, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μανώλης Δασκαλάκης και Κατερίνα Σταμπέλλου και ο τοπικός σύμβουλος Βασίλης Λανάρης επισκέφτηκαν την πλατεία Νυμφών για να δουν την νυχτερινή της όψη, που είναι εξίσου εντυπωσιακή με τον ειδικά μελετημένο φωτισμό.

Η Βουλιαγμενιώτισα αντιδήμαρχος Μαίρη Φουρναράκη

Ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Αυλωνίτης περιγράφει το σκεπτικό του ως εξής:

Κυρίαρχος στόχος της αρχιτεκτονικής μελέτης ήταν να δημιουργήσει μια εκσυγχρονισμένη ελκυστική πλατεία με ενδυναμωμένο το δημόσιο και “πράσινο” χαρακτήρα της. Ένα ζωντανό σημείο αναφοράς για όλη την Βουλιαγμένη με επίκεντρο τον χρήστη ανεξαρτήτως ηλικίας. Η πλατεία Νυμφών δεν είναι το παράδειγμα της πλατείας που ορίζεται από το κτισμένο περιβάλλον περιμετρικά της αλλά στον αντίποδα πρόκειται για ένα περισσότερο αυτοαναφορικό δημόσιο χώρο με μόνη ίσως ενδιαφέρουσα οπτική αυτή φυγή αυτή προς τη θάλασσα.
Η αρχιτεκτονική μελέτη βασίστηκε σε δυο βασικούς άξονες σχεδιασμού, τα υφιστάμενα δέντρα και την ανάδειξη τους και τις ροές των κινήσεων σε όλο το ζωτικό χώρο της πλατείας.
Τα πολλά και ποικιλόμορφα υφιστάμενα δέντρα, που είναι και το κυρίαρχο στοιχείο της πλατείας, λειτούργησαν ως σημεία αναφοράς και χάραξης μαζί με τα νέα που προστέθηκαν. Ως εκ τούτου, κατηγοριοποιώντας τα βάση μεγέθους, σκιάς και θέσης, αναπτύχθηκαν ετερογενείς ποιοτικά καθιστικές ζώνες προσφέροντας κατάλληλες συνθήκες επαφής με τα δέντρα, σκιάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και διαφορετικές θεάσεις της θάλασσας αλλά και της ίδιας της πλατείας.
[…]
Η νέα πλατεία Νυμφών, επιδιώκει μέσω του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού να αποκτήσει κεντρικό, ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής. Ένα υπόδειγμα δημόσιου χώρου που μέσω της ποιότητας του, της αρμονικής λειτουργίας του και της ορθής συντήρησης του, θα ενισχύσει το σεβασμό και την εκτίμηση του από τους ίδιους τους χρήστες του.

κλειδαράς Σπανός
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement