Πλοίο Αχιλλέας: Σπιτάκια χωρίς πόρτα...είναι τα κλουβιά παραμονής ζώων

Πλοίο Αχιλλέας: Σπιτάκια χωρίς πόρτα…είναι τα κλουβιά παραμονής ζώων

Μπορεί η Σκύρος να είναι μακριά από τα 3Β αλλά πολλοί την επιλέγουν για μικρή απόδραση. Αν ωστόσο έχουν σκύλο μαζί τους, τους περιμένει μία…δυσάρεστη έκπληξη στο πλοίο Αχιλλέας.

Η αναγνώστριά μας Φλώρα Κ. μας έστειλε τις φωτογραφίες από το κατάστρωμα του πλοίου και αυτό που θεωρούν (λανθασμένα) οι υπεύθυνοι ”χώρο παραμονής” των σκύλων, των κλουβιών δηλαδή που οφείλει από τη νομοθεσία να έχει κάθε πλοίο.

Πριν λίγα χρόνια, να σημειωθεί, ότι έκαναν κακή εντύπωση τα πλαστικά κλουβιά μεταφοράς (με πόρτα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στο αεροπλάνο) για τα σκυλιά στα πλοία. Ήταν βρώμικα, άλλα σπασμένα και κάποια ούτε καν καλά δεμένα, για περιπτώσεις ταξιδιού με άσχημο καιρό. Τα…παρατράγουδα οδήγησαν το Υπουργείο  Ναυτιλίας να εκδόσει εγκύκλιο και τα νέα πλοία να φτιάξουν ειδικούς χώρους, ακόμα και με τζάμι που προστατεύει από τον αέρα και το θαλασσινό αλάτι!

kloyvia

Όμως, το πλοίο Αχιλλέας δεν έχει ούτε ”χτιστά” κλουβιά με συρματόπλεγμα (όπως για παράδειγμα έχουμε δει σε πλοία άλλης εταιρείας), ούτε πλαστικά μεταφοράς (ΙΑΤΑ τύπου). Έχει…σπιτάκια κήπου.

Όταν βλέπαμε τις φωτό δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Αν δηλαδή ο ιδιοκτήτης του ζώου θέλει να πάει μέσα στο πλοίο, να αγοράσει ας πούμε ένα καφέ, δεν μπορεί να αφήσει με ασφάλεια το σκύλο του στο κατάστρωμα γιατί πολύ απλά…ένα σπιτάκι σκύλου δεν έχει πόρτα! Ή μήπως πρέπει να τον δέσει από κάποιο κάγκελο;

Το πλοίο Αχιλλέας, της ναυτικής εταιρείας Σκύρος και οι υπεύθυνοι ακόμα και αν δεν ξέρουν από σκυλιά ή ότι τα σπιτάκια δεν είναι κλουβιά μεταφοράς, δεν έκαναν τον κόπο να διαβάσουν και να εφαρμόσουν τη νομοθεσία.

Αφενός, το άρθρο 10 του νόμου 4039/2012 που αναφέρει για τη μεταφορά ζώων:

3. Τα επιβατηγά πλοία υποχρεωτικά διαθέτουν καθαρά κλουβιά, προστατευόμενα από αντίξοες καιρικές συνθήκες, για τη μεταφορά μεγάλων ζώων συντροφιάς.

Αφετέρου, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με θέμα ”Μεταφορά κατοικίδιων ζώων” (25/5/2004) ορίζεται μεταξύ άλλων ότι οι διαστάσεις κλωβού για μεγαλόσωμα ζώα δεν πρέπει να είναι μικρότερες από 100cmΧ 100cm Χ 100cm. Ακόμα, πρέπει να διατίθεται για τα
κατοικίδια ζώα χώρος κατά το δυνατόν απομονωμένος από τους χώρους ενδιαίτησης των επιβατών, κατά το δυνατόν να είναι καιροστεγής και να διαθέτει ποτίστρες με πόσιμο νερό. (…) Συνιστάται η ύπαρξη ειδικής απορροφητικής άμμου με στυλίδιο ώστε με την φροντίδα των ιδιοκτητών τους, να χρησιμοποιείται για τις φυσικές τους ανάγκες ώστε να μην ρυπαίνεται ο κλωβός παραμονής.

axileas2

Τα σπιτάκια όπως μπορεί κανείς να διακρίνει είναι έκθετα στον ήλιο. Το ίδιο μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ισχύει για το κρύο, τη βροχή, το θαλασσινό νερό. Δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό ενώ στην αναγνώστριά μας που αρνήθηκε να βάλει τα δύο της σκυλιά εκεί και έκατσε απέναντι από τα σπιτάκια, σε μία πλαστική καρέκλα, στη σκιά, της έγιναν πάνω από δύο παρατηρήσεις ότι δεν μπορεί να κάθεται εκεί γιατί…περνάει κόσμος. Αν παρατηρήσετε, κάθεται ακριβώς στο σημείο όπου απαγορεύεται η είσοδος για επιβάτες και είναι μόνο για εργασίες πληρώματος. Ποιός κόσμος περνάει λοιπόν από εκεί, εκτός από τους υπεύθυνους; Επίσης, η νομοθεσία δίνει την επιλογή να ταξιδέψεις με το σκύλο σου στο κατάστρωμα, ελεύθερα.

axileas3

Ουσιαστικά τα σπιτάκια είναι…άχρηστα. Κανένας ιδιοκτήτης σκύλου δεν θα αφήσει το ζώο του σε ένα σπιτάκι χωρίς πόρτα. Και κάτω από τον καυτό ήλιο. Τα σπιτάκια είναι για να βρίσκουν φωλιά τα ζώα μας στο σπίτι μας, στο κήπο μας, με ένα ζεστό κρεβατάκι μέσα.

Όπως επίσης φαίνεται από τις φωτογραφίες, τα σπιτάκια δεν είναι στερεωμένα. Με κύμα λοιπόν τα ζώα μας μάλλον θα κάνουν βόλτα-γλίστρα στο κατάστρωμα. Και επικίνδυνα λοιπόν τα συγκεκριμένα σπιτάκια.

Επικοινωνήσαμε με την εταιρεία και αναμένουμε την απάντηση τους, ζητώντας την αντικατάσταση των κατά τ άλλα χαριτωμένων πράσινων σκυλόσπιτων…εν πλω. Προτείνουμε να τα χαρίσουν σε κάποια φιλοζωική οργάνωση για αδέσποτα που φιλοξενούν! Περισσότερο θα αξιοποιηθούν εκεί.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Αν θέλετε να ταξιδέψετε με πλοίο και έχετε μικρόσωμο ζώο (σκυλάκι, γάτα κλπ) μπορείτε να μπείτε σε όλους τους χώρους (εκτός κυλικείου/εστιατορίου) μαζί με το ζώο σας μέσα σε κλουβάκι μεταφοράς. Το ζώο πρέπει να είναι εμβολιασμένο και να έχετε μαζί βιβλιάριο εμβολίων, με αποδεικτικό microchip. Δεν πληρώνετε εισιτήριο για το ζώο.

Αν έχετε μεγαλόσωμο σκύλο, μπορείτε να ταξιδέψετε μαζί του στο κατάστρωμα, όπου πρέπει να είναι μαζί σας, με το λουρί του (και κάποιες φορές απαιτείται φίμωτρο). Η εναλλακτική επιλογή είναι να αφήσετε το σκύλο σας σε κλουβί του καταστρώματος, εφόσον είναι καθαρό και ασφαλές και να μπείτε στους εσωτερικούς χώρους του πλοίου. Επίσης το ζώο πρέπει να φέρει εμβόλια, βιβλιάριο και microchip και δεν πληρώνετε εισιτήριο για το τετράποδο.

Τέλος, σε κάποια πλοία μπορείτε να αγοράσετε εισιτήριο για καμπίνα που δέχεται κατοικίδια, όπου χωρίς περιορισμό μπορείτε να ταξιδέψετε με το/τα κατοικίδιό σας. (Πάντα πρέπει να έχετε μαζί τα βιβλιάρια τους).