Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Ποια καυσόξυλα να προτιμήσετε για τον φετινό χειμώνα

Ο φετινός χειμώνας έχει μπει για τα καλά, και μαζί του έχει φέρει σφοδρές κακοκαιρίες και θερμοκρασίες που κάθε μέρα μειώνονται συνεχώς – κερδίζοντας επάξια τον χαρακτηρισμό «πολικές».

Με το κόστος του πετρελαίου να αγγίζει απαγορευτικά επίπεδα, και το φυσικό αέριο να μην εξυπηρετεί ακόμα πολλά νοικοκυριά, το συμβατικό (ή ενεργειακό) τζάκι αποτελεί το βασικό θερμαντικό μέσο για πολλούς Έλληνες και Ελληνίδες, συνεισφέροντας στη “μάχη” τους με τον σκληρό χειμώνα. Για την καλύτερη προετοιμασία σας, λοιπόν, οφείλετε να ενημερωθείτε για τα είδη, τα χαρακτηριστικά και τις αδυναμίες των καυσόξυλων που θα τροφοδοτήσουν την εστία σας για φέτος, έτσι ώστε να απολαύσετε θερμές αλλά και οικονομικές διακοπές.

Έτσι, για να απολαύσετε και εσείς το κοσμοπολίτικο και γιορτινό κλίμα που έχει “ντύσει” τους δήμους της Βάρης, Βούλας και της Βουλιαγμένης τις τελευταίες ημέρες, το 3vita.gr σε συνεργασία με το kausoxyla.com σας έχουν προετοιμάσει έναν οδηγό για να σας λυθούν όλες οι απορίες:

Καυσόξυλα ελιάς

Μυρωδάτη, βραδύκαυστη, ανθεκτική, η ελιά δεν ήταν αδίκως το «μυθικό» δέντρο της αρχαίας Ελλάδας, το ιερό σύμβολο της θεάς Αθηνάς και το φυτό που κοσμούσε τον κότινο των ολυμπιονικών. Συγκαταλέγεται στην κατηγορία της «σκληρής ξυλείας» – καυσόξυλα που ανάβουν δύσκολα αλλά διατηρούν τη φλόγα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, η ελιά διαθέτει το ιδιαίτερο γνώρισμα ότι κατά την καύση της παράγει μια όμορφη γαλάζια φλόγα, η οποία σε συνδυασμό με την ανεπαίσθητη ευχάριστη ευωδία που αναδύει την κατατάσσουν στα πιο «ατμοσφαιρικά» καυσόξυλα.

Λόγω της μεγάλης πυκνότητας του κορμού της, συμβουλεύουμε να συνδυάσετε την ελιά με άλλα μαλακά ξύλα, όπως το έλατο, έτσι ώστε να βεβαιωθείτε πως θα έχετε μια εύκολη αλλά και μακροχρόνια καύση στο τζάκι σας. Ένα από τα μειονεκτήματα της ελιάς είναι η συχνά χυμώδης επιφάνειά της, στοιχείο που ενδέχεται να ελαττώσει τη θερμική ισχύς του καυσόξυλου και να προκαλέσει ζημιά στην καύση. Για τον λόγο αυτό, φροντίστε τα κούτσουρα να είναι εντελώς στεγνά πριν τα χρησιμοποιήσετε. Προτείνουμε την αποθήκευσή τους σε στεγνό χώρο και την κάλυψή τους με σελοφάν.

Καυσόξυλα πεύκου

Ακόμη ένα αρωματικό κούτσουρο, το πεύκο μοιράζεται πολλά χαρακτηριστικά με την ελιά, αν και αποτελεί «μαλακό ξύλο» – αυτό σημαίνει πως ενώ ανάβει εύκολα και προσφέρει ζωηρή φλόγα στην αρχή, απαιτεί «σκληρά» καυσόξυλα για να διατηρηθεί. Το πεύκο είναι διάσημο για τη μεγάλη θερμαντική του ισχύς, η οποία αγγίζει τα 4.800 kcal/kg, χαρακτηριστικό που τα αναγάγει σε ένα από τα πιο ικανά προσανάμματα (συγκριτικά με τα άλλα είδη).

Ωστόσο, κατά την καύση, τα καυσόξυλα από πεύκο παράγουν μεγάλες ποσότητες καπνού που ενδεχομένως να συσσωρεύσουν με πίσσα την καμινάδα σας – φροντίστε να συνδυάσετε το πεύκο με πουρνάρι ή έλατο, έτσι ώστε να μειώσετε την πιθανότητα να προξενήσετε ζημιά στην εστία σας. Τέλος, μιας και το πεύκο ανάβει αλλά και φλέγεται γρήγορα, τοποθετείστε την καύσιμη ύλη πιο κεντρική στην εστία σας, έτσι ώστε να πλαισιώνετε από τα πιο χυμώδη καυσόξυλα και να προστατεύεται καλύτερα από την υγρασία.

Καυσόξυλα βελανιδιάς

«Σκληρό» ξύλο, με ανθεκτικό κορμό και μεγάλη πυκνότητα, τα καυσόξυλα από βελανιδιά είναι κατάλληλα για ξυλόσομπες και ξυλολέβητες, καθώς συνδυάζουν μεγάλη θερμική αξία (4.700 kcal/kg) με ξηρή και στεγνή επιφάνεια, ικανά να κρατήσουν τη θερμότητά τους για πολλές ώρες ακόμα και μετά το τέλος της καύσης. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που παράγουν πολύ ανθεκτικά και ποιοτικά ξυλοκάρβουνα για τη θράκα.

Η βελανιδιά, επίσης ιερό δέντρο της αρχαιότητας (σύμβολο του Δία), δε σπιθίζει εύκολα όπως το πεύκο, χαρακτηριστικό που την κάνει πολύ πιο ασφαλής στην καύση ενώ ταυτόχρονα δεν απαιτεί διαρκής ενασχόληση και συντήρηση της εστίας. Τέλος, τα καυσόξυλα από δρυ παράγουν σχεδόν μηδαμινή ποσότητα κάπνας και πίσσας, διατηρώντας καθαρή την καμινάδα και το τζάκι σας όσο κρατάνε ζεστούς εσάς και την οικογένειά σας.

Καυσόξυλα ελάτου

Το «χριστουγεννιάτικο» και ατμοσφαιρικό έλατο παράγει «μαλακά» ξύλα μέτριας θερμογόνου δύναμης (4.440 – 4.650 kcal/kgr), ενώ εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε ρητίνη (ρετσίνι), τα καυσόξυλα από έλατο αρπάζουν πολύ εύκολα και αποτελούν ιδανικά προσανάμματα. Συνδυάζοντας μαλακή επιφάνεια και εύφλεκτο κορμό, το έλατο είναι κατάλληλο για ξυλόσομπες (αν και χρησιμοποιείται και σε τζάκια), ενώ το κούτσουρό της επίσης πολύ διαδεδομένης ερυθρελάτης συνίσταται για σόμπες και λέβητες. Όπως το πεύκο, έτσι και το έλατο παράγει μεγάλες ποσότητας κάπνας κατά την καύση της – μεριμνήστε να συνδυάσετε τα καυσόξυλά της με πουρνάρι ή ελιά έτσι ώστε να αποφύγετε την περισσή συσσώρευση ιζημάτων και υποπροϊόντων της καύσης.

Καυσόξυλα οξιάς

Ένα από τα πιο συνηθισμένα και πολυχρησιμοποιημένα καυσόξυλα της Ελλάδας, η οξιά είναι «μαλακό» κούτσουρο που ανάβει και καίγεται γρήγορα, προσφέροντας θερμές και έντονες φλόγες στις εστίες σας. Όπως και με όλα τα υπόλοιπα είδη καυσόξυλων, συνιστούμε να συνδυάσετε την οξιά με πιο αργόφλεκτη καύσιμη ύλη (όπως η ελιά και το πουρνάρι), έτσι ώστε να καρπωθείτε τα οφέλη και των δύο κατηγοριών ξύλων (όσο μειώνετε την πιθανότητα να αντιμετωπίσετε τα μειονεκτήματά τους).

Η οξιά προσφέρεται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές στην ελληνική αγορά, στοιχείο που την κατατάσσει στα πιο προτιμητέα καυσόξυλα της χώρας μας.

Καυσόξυλα πουρναριού

Το πουρνάρι είναι ένα από τα πιο «ελίτ και σκληρά» καυσόξυλα, καθώς όχι μόνο φλέγεται και ανάβει με μεγάλη ευκολία αλλά αργεί να σβήσει, χαρίζοντας μια ζωηρή φλόγα που χορηγεί μεγάλες ποσότητες θερμότητας σε όλους τους χώρους της οικίας σας. Η αργή του καύση υπολογίζεται στα 4600 Kcal/kg, μια θερμογόνος αξία που του επιτρέπει να καίγεται μόνο του στην εστία για πολλές ώρες. Έτσι, αν και λίγο πιο ακριβό, το πουρνάρι μπορεί να σας εξυπηρετήσει με σχετικά μικρότερο αριθμό από καυσόξυλα, αν και πάλι προτείνουμε τη χρήση «μαλακής» ξυλείας για να διευκολύνετε και να θεμελιώσετε την κυρίως καύσης σας.

Αγορά και μεταφορά

Η αγορά, μεταφορά, αποθήκευση και χωστή χρήση των καυσόξυλων δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, καθώς αποτελεί καλό προγραμματισμό και σωστό έλεγχο έτσι ώστε να μεγιστοποιήσετε την εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και κόπου.

Στο kausoxyla.com θα βρείτε ένα απεριόριστο stock από διάφορα είδη καύσιμης ύλης, η οποία θα μεταφερθεί άμεσα στην οικία ή την επιχείρησή σας δίχως την καταβολή αντιτίμου. Μάλιστα, η μεταφορά γίνεται σε όλη την Αττική, ενώ συνδυάζεται με την παροχή δωρεάν προσανάμματος.

Για να προφυλαχθείτε λοιπόν από τον χειμώνα που μόλις ξεκίνησε να δείχνει τα «δόντια του», μεριμνήστε να προμηθευτείτε τα κατάλληλα καυσόξυλα για τα συγκεκριμένα θερμαντικά μέσα που χρησιμοποιείτε, συνδυάζοντας «μαλακά» και «σκληρά» ξύλα για τη μέγιστη θερμική απόδοση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας