Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Δημοτική Βούληση

Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ Κωνσταντέλλου και Δόγκα

Αντιπαράθεση με φόντο τα …124 στρέμματα του Πανοράματος Βούλας ξέσπασε μεταξύ του Δημάρχου και του επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης.

Αφορμή για το “ξέσπασμα” του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη του Δημοσθένη Δόγκα, με την οποία δημοσιοποίησε την αίτηση που συνυπέγραψε ο δημοτικός σύμβουλος μαζί με άλλους συμβούλους προς το Δασαρχείο Πειραιά ζητώντας να παρέμβει ο Δασάρχης σχετικά με τη δήλωση του δάσους ως αγροτική περιοχή στο Κτηματολόγιο.

Η δημοτική αρχή πίσω από την ανακοίνωση αυτή είδε … “πολιτική εκμετάλλευση” και κατηγόρησε τον Δημοσθένη Δόγκα ότι “δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στους δημότες”!

Κατά τον δήμαρχο, η ανακοίνωση της Δημοτικής Βούλησης θα έπρεπε να έχει συμπεριλάβει και τις κινήσεις στις οποίες προχώρησε η δημοτική αρχή για το ίδιο θέμα. Και αφού δεν το έκανε αυτό ο Δημοσθένης Δόγκας κατηγορείται ότι κάνει “επαναστατική γυμναστική”.

Επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

Ο κ. Δόγκας είναι ο μόνος που, αν και εντάχθηκε στο συγκεκριμένο αγώνα πολύ πρόσφατα, προσπαθεί να τον οικειοποιηθεί, αποκρύπτοντας τις ενέργειες των υπολοίπων. Παραδίδεται στην κρίση της τοπικής κοινωνίας“.

Τουλάχιστον, η πρώτη ανακοίνωση της Δημοτικής Βούλησης στάθηκε αφορμή για να συντάξει το Γραφείο Δημάρχου μια αναλυτική παρουσίαση των πρωτοβουλιών που πήρε για το συγκεκριμένο θέμα.

Δεν άργησε όπως είναι φυσικό να έρθει η απάντηση από τη Δημοτική Βούληση, όπου ξεκαθαρίζεται πως “μια δημοτική παράταξη δεν μιλά εξ ονόματος της Διοίκησης ενός Δήμου, που έχει τις δικές της πολιτικές θέσεις, που παίρνει τις δικές της πρωτοβουλίες και πόσω μάλλον, όταν διαθέτει ομάδα υπαλλήλων για την Επικοινωνία και τις Δημόσιες Σχέσεις η οποία έχει και την ευθύνη της ενημέρωσης του έργου της”.

Η αρκετά δηκτική ανακοίνωση καταλήγει:

“Κύριοι της δημοτικής αρχής, είναι ανεπίτρεπτο να σας καθοδηγεί στις επιλογές σας η μικροπολιτική, το παραταξιακό συμφέρον και οι προσωπικοί ανταγωνισμοί. Ξεπεράστε πιθανά σύνδρομα και την ανάγκη δημιουργίας εντυπώσεων. Επιτέλους κατανοήστε ότι είμαστε συνοδοιπόροι στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για εμάς, τα παιδιά μας και ολόκληρου του Δήμου”.

Ακολουθούν αναλυτικά οι δύο ανακοινώσεις:


161 ενστάσεις κατέθεσε στο Κτηματολόγιο ο Δήμος
για τη διαφύλαξη του δασικού χαρακτήρα των 124 στρεμμάτων στο Πανόραμα Βούλας

Το 2008, κατά το στάδιο της υποβολής των αρχικών δηλώσεων στο υπό κατάρτιση κτηματολόγιο του τότε Δήμου Βούλας, ο Δήμος και το Δασαρχείο κατέθεσαν δήλωση για την περιοχή των 124 στρεμμάτων στο Πανόραμα Βούλας.

Την ίδια περίοδο, υπέβαλαν δηλώσεις ιδιοκτησίας εκατόν εξήντα ένα (161) φυσικά πρόσωπα, ως φερόμενοι ιδιοκτήτες εκατόν εξήντα ενός (161) γεωτεμαχίων στην επίδικη περιοχή των 124 στρεμμάτων. Τα ανωτέρα φυσικά πρόσωπα προσκόμισαν για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, κατά παράβαση των αποφάσεων με αριθμό 1818/82, 1819/82, 1820/82 και 2334/1987 του Συμβουλίου της Επικρατείας και της με αριθμό 78/2004 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, πράξεις αγοραπωλησίας αγροτεμαχίων, αποκρύπτοντας την πραγματικότητα, καθόσον τα φερόμενα 161 γεωτεμάχια δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αγροτεμάχια αλλά ενιαία δασική έκταση επιφανείας 124 στρεμμάτων, ως άλλωστε προκύπτει από τις αναφερόμενες δικαστικές αποφάσεις.

Κατά την αρχική επεξεργασία των δηλώσεων και δεδομένου ότι κατατέθηκαν για την ίδια επίμαχη έκταση δηλώσεις από τρία διαφορετικά μέρη (Δήμος, Δασαρχείο, φυσικά πρόσωπα), οι μελετητές του Κτηματολογίου προέκριναν τα φυσικά πρόσωπα καθόσον είχαν προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας. Το Δασαρχείο Πειραιά, παρά την αρχική του δήλωση στη φάση αυτή, δεν προσκόμισε τη σειρά των ανωτέρω δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τον χαρακτηρισμό της επίμαχης περιοχής τελεσιδίκως ως δασικής.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, νομίμως εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, υπέβαλε εμπρόθεσμα 161 ενστάσεις προς την «Κτηματολόγιο Α.Ε.» στις 13 Μαΐου, μέσω των οποίων αιτείται:

1. Να διορθωθεί ο χαρακτηρισμός ως ενιαίας δασικής της έκτασης των 124 στρεμμάτων στην περιοχή «Πανόραμα» της Δημοτικής Ενότητας Βούλας του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

2. Να διαγραφούν οι εγγραφές στους κτηματολογικούς πίνακες, στους οποίους εμφαίνονται τα φυσικά αυτά πρόσωπα ως ιδιοκτήτες κατατετμημένων γεωτεμαχίων, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ευρύτερη ενιαία δασική έκταση, που παρά το νόμο κατατμήθηκε σε μικρότερα τμήματα δάσους, τα οποία παρά τις ισχύουσες διατάξεις, επωλήθησαν στους φερόμενους ιδιοκτήτες ως αγροτεμάχια

3. Να αποσυρθεί ο προσωρινός χάρτης 1:1.000, ο οποίος συνετάχθη από το Κτηματολόγιο και στον οποίο η επίδικη έκταση των 124 στρεμμάτων στο Πανόραμα Βούλας χαρακτηρίζεται ως αγροτική έκταση και να αντικατασταθεί αυτός με τον θεωρημένο από την αρμόδια προς τούτο αρχή, πραγματικό χάρτη, τον οποίο προσκόμισε ο Δήμος ενώπιον του Κτηματολογίου, στον οποίο η επίδικη έκταση εμφαίνεται ως ΕΚΤΑΣΗ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ- ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ, προκειμένου να αποφευχθεί σωρεία μελλοντικών δικαστικών διενέξεων, και

4. Να εγγραφεί η επίδικη έκταση υπέρ του Δημοσίου, καθότι κατά την ανωτέρω Γνωμοδότηση του ΝΣΚ, αυτή δεν δύναται να αποδοθεί στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Καστελλοριζίων και κατ’ επέκταση στους νυν φερόμενους ιδιοκτήτες.

Παράλληλα, στις 13 Μαΐου, ο Δήμαρχος, με έγγραφό του προς το Δασαρχείο Πειραιά και την Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας που προΐσταται του Δασαρχείου Πειραιά, ενημέρωσε για τις παράνομες εγγραφές κτηματολογίου καθώς και τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που αποδεικνύουν το δασικό χαρακτήρα της έκτασης και ζήτησε την παρέμβαση του Δασαρχείου και την, από μέρους του, υποβολή συστάσεων για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Σχετικά με το ζήτημα αυτό ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δ. Δόγκας, εξέδωσε δελτίο τύπου μέσω του οποίου ενημερώνει τους συνδημότες μας ότι έκανε παρέμβαση στο Δασαρχείο Πειραιά για τα 124 στρέμματα στο Πανόραμα της Δ.Ε. Βούλας. Στο δελτίο τύπου αναφέρει την παρέμβαση που έκανε ο ίδιος από κοινού με άλλους δημοτικούς συμβούλους, ενώ σκοπίμως αποκρύπτει τις ενέργειες του Δήμου για το ίδιο θέμα αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι υπάρχει αδράνεια από τη Δημοτική Αρχή. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν πρέπει και δεν μπορεί να προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση και πολύ περισσότερο κανείς δεν δικαιούται να δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στους δημότες αφήνοντας υπόνοιες για «αδράνεια» της διοίκησης του Δήμου.

Για όλες τις ενέργειες του Δήμου, ο κ. Δόγκας ήταν ενήμερος αφού είχε πραγματοποιηθεί, την ίδια μέρα (13 Μαΐου), σύσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου παρουσία των περισσοτέρων πολιτικών αρχηγών των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις ενέργειες του Δήμου και για τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα. Παρά το γεγονός αυτό, ο ίδιος αποφάσισε να ασκήσει «επαναστατική γυμναστική» και να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί με παιδαριώδη και ανεύθυνο τρόπο ένα τόσο σοβαρό θέμα, αγνοώντας τους αγώνες πολλών ετών από πολλούς ανθρώπους και φορείς της περιοχής. Για τα 124 στρέμματα, παρέμβαση έχει κάνει ο Δήμος, έχουν συνυπογράψει μία παρέμβαση προς το Δασαρχείο Πειραιά οι κ.κ. Κιούκης, Δαβάκης και Θανόπουλος και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Πανοράματος. Όλοι αγωνίζονται με κοινό σκοπό, συμμαχώντας με τη Δημοτική Αρχή για να διαφυλάξουν το δασικό, δημόσιο χαρακτήρα της έκτασης. Ο κ. Δόγκας είναι ο μόνος που, αν και εντάχθηκε στο συγκεκριμένο αγώνα πολύ πρόσφατα, προσπαθεί να τον οικειοποιηθεί, αποκρύπτοντας τις ενέργειες των υπολοίπων. Παραδίδεται στην κρίση της τοπικής κοινωνίας.

Η Δημοτική Αρχή συνεχίζει δυναμικά να υπερασπίζεται όλα τα δημοτικά θέματα του Δήμου, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και πολιτικά πυροτεχνήματα και καλεί όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου να συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή με όσες δυνάμεις διαθέτουν προς επίτευξη των στόχων της πόλης οι οποίοι πρέπει πάντα να προηγούνται των στόχων των δημοτικών παρατάξεων.


Μια οφειλόμενη απάντηση

Χαιρετίζουμε τη δημοσιοποίηση των κινήσεων της δημοτικής αρχής, η οποία σχετίζεται με την αμφισβήτηση του δασικού χαρακτήρα των 124 στρεμμάτων στο Πανόραμα Βούλας και χαιρόμαστε ιδιαίτερα, καθώς η ανακοίνωση της Δημοτικής Βούλησης και του Δημοσθένη Δόγκα αποτέλεσε το κίνητρο ώστε να ενημερωθούν οι δημότες από τη Δημοτική Αρχή για το επίμαχο θέμα.

Αυτό για εμάς σημαίνει εποικοδομητική αντιπολίτευση και συμβολή στο δημοτικό γίγνεσθαι, μακριά από τη στείρα μικροπολιτική της καταγγελίας, των ύβρεων και της καταδίκης κάθε αντικειμενικά σωστής πράξης.

Είναι ευνόητο στον καθένα ότι μια δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης, όπως η Δημοτική Βούληση, ενημερώνει τους δημότες για τα θέματα που αφορούν τους δημότες με την οπτική γωνία που θεωρεί ότι είναι η πρέπουσα για το συμφέρον του δήμου και των δημοτών και αντίστοιχα δεν μιλά εξ ονόματος τρίτων. Μια δημοτική παράταξη λοιπόν δεν μιλά εξ ονόματος της Διοίκησης ενός Δήμου, που έχει τις δικές της πολιτικές θέσεις, που παίρνει τις δικές της πρωτοβουλίες και πόσω μάλλον, όταν διαθέτει ομάδα υπαλλήλων για την Επικοινωνία και τις Δημόσιες Σχέσεις η οποία έχει και την ευθύνη της ενημέρωσης του έργου της. Γι’ αυτό εξάλλου υπάρχει η δημοκρατία, η πολυφωνία και ο πλουραλισμός. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, η Δημοτική Βούληση δεν άφησε υπόνοιες ότι ο Δήμος αδρανεί αλλά ενημέρωσε για τις κινήσεις της στο επίμαχο θέμα.

Είναι όμως απορίας άξιον:

Για ποιο λόγο άραγε το Γραφείο Δημάρχου περίμενε την ανακοίνωση της Δημοτικής Βούλησης για να προχωρήσει στην ενημέρωση των συμπολιτών μας για ένα θέμα τόσο σοβαρό; Γινόμαστε μία ακόμη φορά “στο ίδιο έργο θεατές”, καθώς η δημοτική αρχή, όπως έγινε με την υπόθεση της Υδρούσας αλλά και με την πώληση του Αστέρα, μόνο μετά τις ανακοινώσεις της Δημοτικής Βούλησης κινητοποιείται.

Είναι πάντως ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι σε μια ανακοίνωση 800 λέξεων για το δάσος του Πανοράματος, οι 330 αφιερώνονται για να καταγγελθεί ο Δημοσθένης Δόγκας επειδή δημοσιοποίησε τις απόψεις του.

Προφανώς το σημαντικό θέμα που εξήγαγε η Δημοτική Αρχή από την ανακοίνωση του Δ. Δόγκα δεν ήταν η κίνηση για τη σωτηρία των 124 στρεμμάτων αλλά το πώς θα δημιουργήσει εντυπώσεις και θα εναντιωθεί χωρίς λόγο και αιτία σε μια πράξη που ενισχύει τις κινήσεις για το καλύτερο μέλλον του τόπου και φυσικά να στοχοποιήσει για μια ακόμη φορά και να τονίσει την εμπάθειά της προς τη Δημοτική Βούληση και τον Δημοσθένη Δόγκα.

Αγαπητοί κύριοι της Δημοτικής Αρχής, καταλαβαίνουμε την ανάγκη να είσθε στη δημοσιότητα πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα μικροπολιτικής αλλά ο ρόλος σας δεν είναι αυτός. Είναι να πράττετε τέτοιες κινήσεις, ώστε να είσθε στη δημοσιότητα μόνο με το έργο για το κοινό καλό.

Έχετε την ύψιστη ευθύνη έναντι των συμπολιτών μας να διαχειριστείτε το δημόσιο συμφέρον. Αν οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου Βούλας, στέλεχος των οποίων ήταν ο σημερινός Δήμαρχος, έπρατταν τα δέοντα την σωστή στιγμή, δεν θα βρισκόμασταν προ διεκδικήσεων σε παραλιακά οικόπεδα (υπόθεση ΜΕΕΚΒ) με δίκες ερήμην, ούτε θα υπήρχαν κάτοχοι τίτλων ιδιοκτησίας στο δάσος των 124 στρεμμάτων του Πανοράματος.

Κύριοι της Δημοτικής Αρχής, είναι ανεπίτρεπτο να σας καθοδηγεί στις επιλογές σας η μικροπολιτική, το παραταξιακό συμφέρον και οι προσωπικοί ανταγωνισμοί. Ξεπεράστε πιθανά σύνδρομα και την ανάγκη δημιουργίας εντυπώσεων. Επιτέλους κατανοήστε ότι είμαστε συνοδοιπόροι στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για εμάς, τα παιδιά μας και ολόκληρου του Δήμου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας