Το πρόβλημα του Πολιούχου Αγίου στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Το πρόβλημα του Πολιούχου Αγίου στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Κλειστά παρέμειναν όλα τα δημόσια σχολεία και οι δημοτικές υπηρεσίες στη Βάρη την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018.

Το ημερολόγιο αναφέρει ότι εορτάζονται τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου και μια παράδοση της Βάρης είναι να θεωρείται αργία η ημέρα αυτή για μαθητές, εκπαιδευτικούς και δημοτικούς υπαλλήλους, καθώς πρόκειται για την κεντρική εκκλησία της πόλης, με την Θεοτόκο να ονομάζεται “πολιούχος”.

Στην ορθόδοξη παράδοση πολιούχος ονομάζεται ο άγιος που θεωρείται προστάτης μιας πόλης ή ενός χωριού και εθιμοτυπικά επιτρέπεται στα σχολεία της περιοχής του πολιούχου να συμμετέχουν στους εορτασμούς και τον εκκλησιασμό, καθιστώντας την ημέρα που πανηγυρίζει ο συγκεκριμένος άγιος αργία.

Αυτή είναι μια παράδοση πολλών δεκαετιών στη χώρα μας που βέβαια στη σύγχρονη εποχή δοκιμάζεται, καθώς οι ρόλοι της εκκλησίας, του σχολείου και των Δήμων έχουν αλλάξει ριζικά.

Στον ενιαίο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Ιανουαρίου 2011 ποτέ δεν ανακηρύχθηκε από τη Μητρόπολη κάποιος πολιούχος άγιος, ούτε υπήρξε σχετικό αίτημα του Δήμου. Άλλωστε, στη Βούλα και στη Βουλιαγμένη δεν υπήρξε ποτέ ένα ανάλογο έθιμο και τα σχολεία των δύο πόλεων δεν είχαν τέτοια αργία.

Φέτος όμως το ζήτημα της αργίας την 21η Νοεμβρίου έγινε μείζον θέμα από την εκπαιδευτική κοινότητα της Βάρης. Επισήμως, οι Εκπαιδευτικές Διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αρνήθηκαν να συναινέσουν στον ορισμό της ημέρας ως αργίας. Η πίεση μεταφέρθηκε στη δημοτική αρχή που κλήθηκε να λάβει τη σχετική απόφαση, όπως και τελικά έπραξε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε το μεσημέρι της 20ής Νοεμβρίου αναφέρει ότι “στο θέμα έδωσε λύση ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ο οποίος ασπαζόμενος τη βούληση της εκπαιδευτικής κοινότητας της Βάρης, εξέδωσε απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων. Η απόφαση αυτή συμπληρώνει προηγούμενη απόφασή του βάσει της οποίας θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημοτικές υπηρεσίες (Τεχνική Υπηρεσία, Πολεοδομία και ΚΕΠ) που λειτουργούν εντός των ορίων της ΔΕ Βάρης”.

Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 19 Νοεμβρίου, όπου ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αναφέρθηκε στα πρακτικά προβλήματα που έχει ο ενιαίος ορισμός του “πολιούχου” για τα 3Β.

Όπως είναι ευνόητο, ο ορισμός ενός πολιούχου εξάπτει τα τοπικιστικά αντανακλαστικά των κατοίκων, καθώς μία δημοτική ενότητα θα πρέπει να πάρει τα πρωτεία και βέβαια χάνεται και το θρησκευτικό νόημα που έχει αυστηρά τοπική διάσταση. Από την άλλη, ο ορισμός τριών πολιούχων με χωριστές αργίες σε ένα Δήμο όπως τα 3Β (γιατί όχι και περισσότερων από τριών;) γεννά πρακτικά προβλήματα και βέβαια προκαλεί και αδικίες, αφού κάποιες θρησκευτικές εορτές είναι ούτως ή άλλως σχολικές αργίες.

Και βέβαια, τι νόημα έχει να επινοήσει κάποιος μια θρησκευτική παράδοση που δεν υπάρχει ή που δεν έχει νόημα πλέον να υφίσταται;

Κατανοεί εύκολα κανείς ότι πρόκειται για ένα αυστηρά θρησκευτικό ζήτημα που αφορά αποκλειστικά την κοινότητα των πιστών και όχι την εκπαιδευτική κοινότητα ούτε και τη δημοτική διοίκηση. Το ζήτημα απέκτησε υπόσταση και προσέλαβε διαστάσεις μόνο και μόνο επειδή αφορά σε μια αργία μιας πολύ μικρής ομάδας εργαζομένων.

Η δημοτική αρχή τηρώντας την “παράδοση”, όπως αναφέρει, ναι μεν συντάχθηκε με το αίτημα των εκπαιδευτικών και ίσως κάποιων πιστών, όμως την ίδια στιγμή άφησε …ξεκρέμαστους τους εργαζόμενους γονείς που βρέθηκαν αναπάντεχα και στην ουσία αδικαιολόγητα προ μιας ακόμη ημέρας χωρίς σχολείο.