Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλα

Σύλλογος Πολιτεία Βούλας: Γιατί η παρεμβάσεις στην Υδρούσα είναι παράνομες

Αναλυτικά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα που παρουσιάζουν ως παράνομη κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στη νήσο Υδρούσα (ή Κατραμονήσι) κοντά στη Βούλα, έστειλε με έγγραφό του προς το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο Σύλλογος Πολιτεία Βούλας.

Σε αυτό μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι Προεδρικό Διάταγμα εντάσσει το νησί σε “ζώνη απόλυτης προστασίας αποκατάστασης φυσικού τοπίου και αττικής χλωρίδας και πανίδας καθώς και ανάδειξης αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων“. Επισημαίνει ότι η αγοραπωλησία του νησιού έγινε επί ναζιστικής κατοχής και από τη δοσιλογική ελληνική “κυβέρνηση”. Και αναφέρει την απόφαση Δασαρχείου, που χαρακτηρίζει το νησί δασική έκταση.

Ολόκληρο το έγγραφο του Συλλόγου Πολιτεία:

Δεδομένων των πρόσφατων επεμβάσεων που οι φερόμενοι ιδιοκτήτες της νήσου «Υδρούσα» πραγματοποίησαν σε αυτήν, αλλά και εκείνων που έχουν ανακοινωθεί από τους ιδίους ότι θα πραγματοποιηθούν, ο Σύλλογός μας στέκεται αλληλέγγυος προς την Δημοτική μας Αρχή, προκειμένου να αποτραπεί μια καταστροφική επέμβαση
στο περιβάλλον τόσο του νησιού όσο και της ακτής.

Για το σκοπό αυτό σας αναφέρουμε τα έγγραφα και στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει, τόσο για ενημέρωσή σας, όσο και για λήψη σχετικών αποφάσεων.

1) Σύμφωνα με τη δημοσίευση (22.09.13) στην εφημερίδα REAL NEWS, αλλά και με την απόφαση του ΟΡΣΑ 3371/29.09.2008 – απόφαση η οποία κατά τη γνώμη μας εκθέτει τον Οργανισμό – το σχέδιο επέμβασης στο νησί προβλέπει : Οργανωμένη παραλία, κατασκευή 2 περιπτέρων, βιβλιοθήκη, εκτέλεση προγραμμάτων επιμόρφωσης, παρατηρητήριο αστρικού περιβάλλοντος, εκθέσεις έργων Τέχνης, υποθαλάσσιο πάρκο, κόψιμο των υπαρχόντων αλμυρικίων, εγκατάσταση δεξαμενών νερού, δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, χημικές τουαλέτες, τοποθέτηση σκιάστρων, κατασκευή λιμενοβραχίονα υποδοχής σκαφών τόσο στο νησί όσο και στην απέναντι ακτή, εκτέλεση δρομολογίων με επαγγελματικό πλοιάριο από και προς την ακτή με δυνατότητα μεταφοράς 1600 επιβατών σε μια ημέρα, και πολλά άλλα.

2) Οι πιο πάνω επεμβάσεις στο νησί, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το ΠΔ 1/05.03.2004, παρ2 (ΦΕΚ254/05.03.04), που αναφέρει σχετικά με τη ζώνη 1β όπου ανήκει και η «Υδρούσα»: «Πρόκειται για περιοχές απολύτου προστασίας, αποκατάστασης φυσικού τοπίου και αττικής χλωρίδας και πανίδας καθώς και ανάδειξης αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων…..» και « Εντός των περιοχών αυτών διατηρείται το φυσικό ανάγλυφο και απαγορεύεται κάθε δόμηση. Επιτρέπονται διαμορφώσεις διαδρομών περιπάτου και ποδηλάτου».

3) Εξ άλλου το Σ.τ.Ε. με την υπ άριθ 322/2006 απόφασή του έχει απορρίψει την από 29/04/2004 αίτηση των φερομένων ιδιοκτητών για ακύρωση του πιο πάνω ΠΔ. Επομένως το ΠΔ1/05.03.2004 είναι σε ισχύ.

4) Το πωλητήριο του νησιού με αρ 5176/29.08.1941 – πωλητήριο το οποίο συνετάχθη επί ναζιστικής κατοχής της χώρας μας – στηρίζεται στην απόφαση 65940/12.081941 του Υπουργού Γεωργίας της κατοχικής κυβέρνησης, με την οποία απόφαση «επετράπη η εκποίησις της νησίδος προς τον αγοραστήν Μιλτιάδη Αχιλλέως Αλαμανή……. ο οποίος εμφορείται υπό υγειών κοινωνικών φρονημάτων». Στο πωλητήριο αυτό αναφέρεται η πώληση ενός νησιού –με λανθασμένη επιφάνεια– και δεν αναφέρονται τα άλλα 2 παράπλευρα, γειτνιάζοντα με την «Υδρούσα», νησιά.

5) Η από 25.05.2007 έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης πουλιών θεωρεί ότι η «Υδρούσα» αποτελεί τόπο συγκέντρωσης διαφόρων σπάνιων πουλιών και την χαρακτηρίζει μεταναστευτικό σταθμό αποδημητικών πουλιών. Καταλήγει δε με την ανάγκη για πλήρη μελέτη της βιοποικιλότητας του νησιού πριν από οποιαδήποτε επέμβαση σε αυτή.

6) Η απόφαση 3917/01.08.2011 του Δασαρχείου Πειραιά χαρακτηρίζει την Υδρούσα Δασική.

7) Η απόφαση της Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας του Αιγιαλού-Παραλίας του Υπουργείου Οικονομικών Δ10Β1053970/1672ΕΞ2013, ρητά παραχωρεί με συγκεκριμένους όρους, αιγιαλό, παραλία, όχθη κλπ, στους κατά περιοχή Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είμαστε στη διάθεση των Υπηρεσιών του Δήμου μας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μας ζητηθεί σχετικά με το πιο πάνω σημαντικότατο για την προστασία του περιβάλλοντος, της παραλίας και της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.

  • Στέλιος Γκίκας, Πρόεδρος
  • Θέμης Κοσσίδας, Γεν. Γραμματέας

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement